Σελίδες

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ



Δελτίο Τύπου
Σπάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2014
Στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης
            Τα προβλήματα και τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί στη λειτουργία της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, ανέδειξε η Φεβρωνία Πατριανάκου, με ερωτήσεις της στη Βουλή προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας, Δημόσιας Τάξης, Εργασίας και Εσωτερικών.

            Η Βουλευτής στην παρέμβασή της αυτή βασίστηκε στο κείμενο συμπερασμάτων και προτάσεων που είχε καταγράψει ομάδα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του  Χαμόγελου του Παιδιού και τιτλοφορείται «Το οδοιπορικό ενός κακοποιημένου παιδιού στην Ελλάδα». Στο κείμενο αυτό αποτυπώνονται οι δυσλειτουργίες στο προνοιακό και δικαιϊκό σύστημα της χώρας, αναφορικά με την πρόληψη, καταστολή, καταγραφή και εν γένει αντιμετώπιση των κρουσμάτων παιδικής κακοποίησης.

            Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, έχει εντοπιστεί έλλειψη δομών ψυχολογικής και ψυχιατρικής στήριξης κακοποιημένων παιδιών, μη ενεργοποίηση του νόμου περί οικογενειακού δικαστηρίου και περί κοινωνικών υπηρεσιών στις Εισαγγελίες Ανηλίκων, προβλήματα κατά την εξέταση των ανηλίκων ως μαρτύρων λόγω της συναισθηματικής τους φόρτισης, απουσία συντονιστικού φορέα και Κέντρου Αναφοράς περιστατικών παιδικής κακοποίησης, απουσία ειδικών παιδιατρικών κλινικών στα νοσοκομεία της χώρας καθώς και κατ’ οίκον νοσηλείας, μη εφαρμογή κοινωνικής ιατρικής στα νοσοκομεία παίδων, έλλειψη τμημάτων ανηλίκων στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, καθώς και ελλιπής στελέχωση των Δήμων με κοινωνικές υπηρεσίες.

Η Φεβρωνία Πατριανάκου απευθύνθηκε στους συναρμόδιους Υπουργούς, με αντίστοιχες ερωτήσεις της, ζητώντας πρωτοβουλίες για την επίλυση καθενός από τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, ενώ ζήτησε και συγκεκριμένα μέτρα για την απρόσκοπτη συνεργασία όλων των φορέων και των οργάνων που δραστηριοποιούνται στην προστασία των παιδιών από την κακοποίηση, με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και την αναζήτηση των πλέον ενδεδειγμένων μεθόδων υποστήριξής τους.

Όπως τονίζει η Βουλευτής, κάθε χρόνο κακοποιούνται και παραμελούνται στη χώρα μας, 30.000 περίπου παιδιά, από τα οποία τα 8.000 είναι κάτω των 5 ετών. Το 10% των παιδιών κάτω των 5 ετών που εξετάζονται για τραυματισμούς, είναι κακοποιημένα. Στο 91% των περιπτώσεων παιδικής κακοποίησης που καταγγέλθηκαν φέτος στο Χαμόγελο του Παιδιού, οι θύτες ήταν οι γονείς. Αν τα στατιστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση φαντάζουν τρομακτικά, η πραγματικότητα των παιδιών που τη βιώνουν, καταδεικνύεται εφιαλτική. Τα κακοποιημένα παιδιά χρειάζονται ένα υγιές συναισθηματικό περιβάλλον, που θα λειτουργήσει επανορθωτικά και θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων διαταραχών που ενδέχεται να παρουσιάσουν, ενώ η κοινωνία χρειάζεται να λειτουργήσει συντεταγμένα ώστε να αντιμετωπιστεί δραστικά το νοσηρό φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης.