Σελίδες

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στη Διακρατική Συνάντηση ESPON on the ROAD



                                                                           

11/11/2014

Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρου Σπυρίδωνος στη Διακρατική Συνάντηση ESPON on the Road
«Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΩΡΙΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»



Για τις τεράστιες ευκαιρίες ταχείας ανάπτυξης των ελληνικών νησιών, και ιδιαίτερα εκείνων του Αιγαίου, καθώς και στην τόνωση της απασχόλησης και της τοπικής επιχειρηματικότητας στη βάση της λεγόμενης «Γαλάζιας Οικονομίας», αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σπύρος Σπυρίδων, στα πλαίσια της παρέμβασής του  στη διακρατική συνάντηση ESPON on the road, που ξεκίνησε τις εργασίες της στον  Πειραιά τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ESPON είναι μια πανευρωπαϊκή δράση με σκοπό την ανάλυση των δυνατοτήτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον θαλάσσιο πλούτο τους στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού σχεδιασμού με ορίζοντα το 2020.

Ο κος Σπυρίδων υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «στην περίπτωση ακόμη που η Γαλάζια Ανάπτυξη δεν ήταν Ευρωπαϊκή προτεραιότητα, θα έπρεπε για την Ελλάδα να αποτελούσε ήδη μία ώριμη Εθνική Στρατηγική», αφού αποτελεί βασικό συστατικό του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος και της κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

Όσον αφορά στις προτεραιότητες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ο κος Σπυρίδων επεσήμανε ότι «στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, έχουμε αναπτύξει τις αντένες μας ώστε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που μας προσφέρει ο νομοθέτης, στην υλοποίηση της πολιτικής για την Γαλάζια Ανάπτυξη. Η υλοποίηση αυτή θα επιτευχθεί μέσα από πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και αφορούν στη βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών, την ενημέρωση και την κατάρτιση του στελεχιακού δυναμικού στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, την υποστήριξη των επενδυτικών σχεδίων που θα μας υποβληθούν, όσο και την προστασία του πολίτη και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Ο Γενικός Γραμματέας δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στη χωροταξική ενότητα των νησιών του Αιγαίου, αναφέροντας στους συμμετέχοντες της διακρατικής συνάντησης ότι «τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου αρχιπελάγους, τα πολυπληθέστερα μικρότερα νησιά, οι αναρίθμητες βραχονησίδες,  τα εκτεταμένα χιλιόμετρα ακτογραμμής με τις δαντελωτές ακρογιαλιές της,  η κυρίαρχη μάζα του θάλασσας και ο πανέμορφος κόσμος των νησιωτών αλλά ακόμα και αυτός των τουριστών, συγκροτούν μια μοναδική οντότητα, που μέσα από τις αντιφάσεις της καθημερινότητας και τις συγκρούσεις στις χρήσεις γης και θάλασσας, μας καλεί επιτακτικά σε δράση. Μια πολυσχιδή δράση ώστε να φέρουμε το ποθούμενο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και μέσα σε συνθήκες κρίσης να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μας πρότυπο, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τοπικούς κλιματικούς, ωκεανογραφικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες».