Σελίδες

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Βάρδια στην κλινική με ένα λευκοπλάστ

Εάν ρωτήσετε ένα γιατρό για τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, η πρώτη απάντηση είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Η δεύτερη είναι οι ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά. Το σκηνικό συμπληρώνεται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, με ασθενείς και συγγενείς τους να βιώνουν τις κατά κυριολεξία ηρωικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών να αντεπεξέλθουν στο έργο τους.


Οι περίπου 5.000 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού και 20.000 κενές θέσεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τέσσερα χρόνια «παγώματος» των προσλήψεων, επιβεβαιώνουν απολύτως την πρώτη απάντηση. Οι ελλείψεις υλικών δεν είναι ούτε σταθερές ούτε πάντα εμφανείς: χειρουργικά γάντια που χρησιμοποιούνται διπλά ή τριπλά για να «αντέξουν», φθηνά ράμματα, αντιδραστήρια που λείπουν από τα μικροβιολογικά εργαστήρια και κλινικές που πρέπει να βγάλουν τη βάρδια με... ένα λευκοπλάστ. «Ομως τα κουτσοβολεύουμε. Εχουμε συνηθίσει στην ένδεια», λένε στην «Κ» γιατροί και εργαζόμενοι.

Στα επαρχιακά νοσοκομεία λείπουν γιατροί ακόμη και βασικών ειδικοτήτων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Καρδιολογικής Κλινικής του Αγρινίου, που στα τέλη Οκτωβρίου ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της λόγω έλλειψης προσωπικού. Η προσπάθεια μετακίνησης γιατρού από το Μεσολόγγι δεν στέφθηκε με επιτυχία: ο γιατρός αρνήθηκε. Δεν έγινε το ίδιο με γιατρό που το καλοκαίρι μετακινήθηκε από τους Μολάους στην Κέρκυρα για να εφημερεύσει στον χειρουργικό τομέα. Το πρόσφατο σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου είναι ενδεικτικό. «Δεν είναι συμπεριφορά σε επιστήμονες να τους στέλνουμε ένα μήνα εδώ και ένα μήνα εκεί. Να αισθάνονται μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα». Ο ίδιος έχει δεσμευθεί για 2.500 προσλήψεις γιατρών (επικουρικοί και μόνιμοι) έως το τέλος του 2014.

Για τις ελλείψεις υλικών τα παραδείγματα είναι πολλά. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε δειγματοληπτικά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, ενδεικτικά:
– Στο Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, ελλείψεις υπήρχαν σε φιαλίδια καλλιεργειών, εξεταστικά και χειρουργικά γάντια μιας χρήσης και αιμοστατικές γάζες χειρουργείου.

– Στο Νοσοκομείο Ξάνθης καταγγέλλουν κακής ποιότητας μάσκες νεφελοποίησης και ότι «χρειάζεται να χαλάσεις τέσσερις για να βρεις μία που να κάνει μέτρια νεφελοποίηση».

– Στο Νοσοκομείο Εδεσσας, οι γιατροί κάνουν λόγο ακόμη και για παροδικές (1-2 ημερών) ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαρροϊκά κ.ά.

– Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, έλειπαν την ίδια ημέρα, ταινίες μετρήσεως σακχάρου, γάζες, οροί 100 ml, ουροσυλλέκτες, ράμματα δέρματος, συρραπτικά κοιλιάς, πλέγματα για κοίλη, αντιδραστήρια για ηπατίτιδα Β και C, έλεγχο HIV κ.ά.

Τα οικονομικά περιθώρια είναι «πολύ στενά». Εφέτος ο προϋπολογισμός για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων ορίστηκε σε 1,61 δισ. ευρώ. Το 2015 η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού οι δαπάνες δεν πρέπει να ξεπεράσουν το 1,45 δισ. ευρώ. Τα νοσοκομεία, εάν δεν έχουν τις πιστώσεις, δεν μπορούν να κάνουν παραγγελίες. Ηδη πολλές μονάδες βρίσκονται «στο κόκκινο». Το ποσοστό εκτέλεσης του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής ήταν στις 31/10/2014 κατά μέσον όρο στο 90%. Από την ανακατανομή κονδυλίων οι μονάδες της 1ης ΥΠΕ ενισχύονται με 40 εκατομμύρια ευρώ. «Με βάση τη νέα ανακατανομή φτάνουμε στα 580 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό για λειτουργικές δαπάνες έναντι 540 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά», αναφέρει στην «Κ» ο υποδιοικητής της ΥΠΕ κ. Σωτήρης Ζώτος.

Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, απλά αναλώσιμα κατά κανόνα υπάρχουν. «Στον Ευαγγελισμό, δεν λείπουν γάζες και βαμβάκι», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, καρδιολόγος κ. Ηλίας Σιώρας. «Ωστόσο, έχουμε πιο φθηνά υλικά σε σχέση με το παρελθόν και όχι όλων των ειδών. Π.χ. έχουμε στεντς για αγγειοπλαστική, αλλά δεν έχουμε όλα τα στεντς. Δεν έχουμε στεντ που να αντέχει σε 10 ατμόσφαιρες, οπότε βάζουμε άλλο που αντέχει σε λιγότερες. Τα 3-way (συνδετική στρόφιγγα για πολλαπλή ενδοφλέβια θεραπεία), μόλις τα σφίξεις, την τρίτη ημέρα αρχίζουν να «τρέχουν» και αναγκάζονται οι νοσηλευτές να τα αλλάζουν. Δηλαδή κάνουμε οικονομία εις βάρος της ποιότητας, αλλά και της ίδιας της οικονομίας», επισημαίνει. Στη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ λείπει και προσωπικό. «Χρειάζονται 56 άτομα προσωπικό επιπλέον στα νέα σύγχρονα χειρουργεία. Η διοίκηση έχει δεσμευθεί ότι έως τέλος του έτους θα επιστρέψουν από αποσπάσεις 22 άτομα», προσθέτει.

Στο Κρατικό Νίκαιας, οι υπεύθυνοι της Μονάδας Νεογνών έστειλαν στη διοίκηση επιστολή που αναφέρει ότι η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν έχει απαραίτητη υποστήριξη από την υποστελεχωμένη μονάδα Υπερήχων –βασική διαγνωστική μέθοδος για νεογνά– στην οποία έχουν μείνει μόνο τρεις γιατροί. Το ίδιο νοσοκομείο έχει την τύχη να έχει νευροχειρουργική κλινική με επτά γιατρούς. «Με εξαίρεση τη δική μας, οι νευροχειρουργικές κλινικές έχουν σοβαρές ελλείψεις», αναφέρει στην «Κ» ο νευροχειρουργός στο Κρατικό Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου.«Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών η κλινική υποστηρίζεται από επικουρικούς και στο Ασκληπιείο Βούλας έψαχναν το καλοκαίρι γιατρούς με απόσπαση. Σε λίγο θα ζητάμε εμείς να γίνουν συγχωνεύσεις κλινικών για να λειτουργούν κανονικά!».

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αττικόν» πρόσφατα έκλεισαν άλλες τρεις κλίνες, λόγω λήξης συμβάσεων επικουρικών. «Από τις 27 κλίνες λειτουργούν πλέον οι 20», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Γιάννης Πλαγιαννάκος, που περιγράφει μία εικόνα νοσοκομείου με ράντζα, λίγους νοσηλευτές και συχνά χαλασμένο εξοπλισμό. «Οι βάρδιες δεν βγαίνουν και ορισμένες φορές καλούν επειγόντως εργαζομένους στο σπίτι τους να επιστρέψουν στο νοσοκομείο για να καλύψουν κενά. Δανειζόμαστε αναπνευστήρες από άλλα νοσοκομεία γιατί οι δικοί μας έχουν χαλάσει», λέει χαρακτηριστικά. Στο Δρομοκαΐτειο, νέες προσλήψεις έχουν να γίνουν μία δεκαετία, σημειώνει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία. «Είμαστε 450 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Μία νοσηλεύτρια καλείται να φροντίσει 40 ασθενείς, εκ των οποίων 25-30 είναι εκεί συνήθως με εισαγγελική εντολή...».

«Στερούμεθα» για χρόνιες παθήσεις
Για κάποιους ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις η θεραπεία τους προϋποθέτει να μεταβούν σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν το φάρμακό τους και να το μεταφέρουν με δική τους ευθύνη στο νοσοκομείο, προκειμένου να τους χορηγηθεί. Γιατί; Επειδή απλώς το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν το έχει. Βάζει την ένδειξη «στερούμεθα» στη συνταγή και παραπέμπει τους ασθενείς σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Οταν μάλιστα η «Κ» ρώτησε την πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Ελλάδος-ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, για τα προβλήματα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς στο ΕΣΥ, εστίασε σε αυτό, προσθέτοντας ότι ακόμα και νοσοκομεία όπως ο Αγιος Σάββας, που είναι πολύ συνεπή στην υποχρέωσή τους να έχουν φάρμακα χημειοθεραπείας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Η διαδικασία του «στερούμεθα» είναι σε κάποιες περιπτώσεις μονόδρομος για τα νοσοκομεία, προκειμένου να κρατήσουν τις δαπάνες εντός στόχων προϋπολογισμού. Οπως αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Δέσποινα Μακριδάκη, «από 1,025 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 ο προϋπολογισμός για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το 2014 μειώθηκε κάτω από 600 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 θα είναι 535 εκατ. ευρώ. «Είναι τραγικό από κάθε άποψη. Και αν σκεφθεί κανείς ότι υπήρχε τόσο “λίπος” στον τομέα αυτό, είναι ακόμα πιο τραγικό», προσθέτει. Από τον περασμένο μήνα και πριν από την απόφαση για ανακατανομή κονδυλίων, τα ταμεία πολλών φαρμακείων του ΕΣΥ είχαν σχεδόν αδειάσει. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του φαρμακείου του Σισμανόγλειου, όπου προΐσταται η κυρία Μακριδάκη, το οποίο στις 7 Νοεμβρίου είχε ταμειακό υπόλοιπο 37.000 ευρώ όταν χρειάζεται 750.000 ευρώ τον μήνα. Ελαβε πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 700.000 ευρώ, που με αρκετή προσπάθεια θα φτάσει περίπου έως το τέλος του έτους».
-------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Πένυ Μπουλούτζα
-------------------------------------------