Σελίδες

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ - ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ



Δελτίο Τύπου
Σπάρτη, 24 Νοεμβρίου 2014
Ομιλήτρια στην ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου η Φεβρωνία Πατριανάκου
Προσβλητική για την χώρα η στάση της τρόικας,  φανερώνει έλλειψη σεβασμού για τις θυσίες του λαού μας
            Πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των διήμερων συνεδριακών εκδηλώσεων του Forum Ανάπτυξης, ημερίδα με θέμα: «Πολιτικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Εθνικής μας Οικονομίας και την μείωση της ανεργίας». Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το 10ο Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, συμμετείχε ως ομιλήτρια η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου. Επίσης συμμετείχαν, ο κ. Γιώργος Σταθάκης Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-τ. Υπουργός Οικονομικών και ο κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος Βουλευτής του ΚΚΕ.

            Ακολουθούν σημεία από την ομιλία της Φεβρωνίας Πατριανάκου:

«Κατετέθη στη Βουλή ο πρώτος ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και, μετά από 6 χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,9% που είναι από τους υψηλότερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που κατατίθεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τρόϊκας. Πριν ακριβώς ένα χρόνο οι εκπρόσωποι των δανειστών χαρακτήριζαν τον  Προϋπολογισμό του 2014 αναξιόπιστο και ως τέτοιος έπρεπε να αναθεωρηθεί. Φυσικά διαψεύστηκαν. Μαζί τους και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εφαρμογή και η αξιόπιστη υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού σε κάθε περίπτωση σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής…».

«…Σε αυτό το περιβάλλον η Ελληνική Κυβέρνηση στο μέσον της θητείας της, διαμορφώνει την ατζέντα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, για την διαφύλαξη των όσων, με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί και με την συζήτηση για την ανάπτυξη της χώρας μέσα από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Όμως, η διατηρησιμότητα και η ανάπτυξη διαρκείας, εξαρτώνται από τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, την πολιτική σταθερότητα και τυχόν απότομες εξωτερικές διαταραχές…».

«…Το νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο που προτείνεται ως παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, για την ολόπλευρη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε: να δίνει έμφαση στην αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου ορυκτού μας πλούτου, να αναδεικνύει τη χώρα μας σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, να   αξιοποιεί τη Ναυτιλιακή μας δυναμική, να επενδύει στον Τουρισμό την εθνική μας «βαρειά βιομηχανία», στη συστηματοποίηση της αγροτικής μας παραγωγής και ιδιαίτερα στη διατροφική μας γεωργία. Να στηρίζει τη διατροφική βιομηχανία. Να κάνει την Ελλάδα κέντρο υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή μας, σε κλάδους, όπως ο Χρηματοοικονομικός, η Υγεία και η Εκπαίδευση. Μόνο με μια τέτοια στοχευμένη πολιτική θα προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Και μόνο έτσι τα παιδιά μας θα βρουν δουλειά και θα προκόψουν στη χώρα που γεννήθηκαν…»
«…Δεν νοείται αναπτυξιακό μοντέλο χωρίς τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστού συγκράτησης της κοινωνικής μας συνοχής. Με βραχυπρόθεσμες πολιτικές άμεσης εφαρμογής για τη στήριξη όσων έπληξε και πλήττει η κρίση και με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους… δεν νοείται επίσης νέο αναπτυξιακό μοντέλο χωρίς τη ριζική μεταρρύθμιση, το λειτουργικό εκσυγχρονισμό και το μακροπρόθεσμο ανασχεδιασμό του  κράτους…».

«…Στην εφαρμογή αυτού του νέου αναπτυξιακού ανασχεδιασμού το πρόβλημα της ανεργίας δυναμιτίζει τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Όσο γρηγορότεροι είναι οι ρυθμοί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της οικονομικής διεύρυνσης, τόσο περισσότερο ομαλά θα αποκλιμακωθούν οι συνέπειες της ανεργίας. Με βάση το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο αναμένεται να αποκλιμακωθεί η ανεργία στο 15,8% το 2018…».

«…Η μακροχρόνια ανεργία, μέσω της μειωμένης παραγωγικότητας και της απόσβεσης ικανοτήτων που δημιουργεί, λειτουργεί ανασταλτικά για την επανένταξη στην αγορά εργασίας. Κύρια θύματα οι γυναίκες και οι νέοι. Οι νέοι με δεξιότητες μεταναστεύουν. Οι γυναίκες λόγω ελλειμματικών θεσμών και μακροχρόνιων νοοτροπιών παραμένουν αναξιοποίητες…».

«…Μία αναδρομή στις εργασιακές συμπεριφορές στη χώρα μας την περίοδο της κρίσης θα μας οδηγήσει για μια ακόμα φορά στο συμπέρασμα ότι η κρίση ήταν πρωτίστως κοινωνική και πολιτική και ως φυσική συνέπεια και οικονομική…».

«…Η συστηματική διασύνδεση της Πανεπιστημιακής έρευνας με την επιχειρηματικότητα και η διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας αποτελεί μονόδρομο και για την Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα…»

«…Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής και των δυσβάστακτων κοινωνικών συνεπειών επέλεξε η Τρόικα να ασκήσει τη διαπραγματευτική της πίεση, επικαλούμενη δημοσιονομικό κενό για το 2015, το οποίο η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται. Θα είναι μία ακόμα αστοχία στις προβλέψεις της Τρόικας, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεών της για το 2013 και το 2014 που αστόχησαν πανηγυρικά. Σε αυτή την προσβλητική για την χώρα στάση που φανερώνει έλλειψη σεβασμού για τις θυσίες του λαού μας, απαιτείται συναίνεση και συνεννόηση για την ομαλή έξοδο από το μνημόνιο…».