Σελίδες

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Επιπτώσεις στην υγεία μας από την αλλαγή ώρας!

Από τα χαράματα της Κυριακής  κινούμαστε πια σύμφωνα με την χειμερινή ώρα, γυρίζοντας τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.
 
Κι ενώ μπορεί να «κερδίσαμε» μια ώρα ύπνου, βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της ώρας έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και ειδικότερα στα παιδιά.
 
 Οι επιστήμονες και οι έρευνες πάνω στους καρκαδικούς ρυθμούς (τους κατά προσέγγιση 24ωρους κύκλους που παρουσιάζουν οι δραστηριότητες των ζώντων οργανισμών) δείχνουν ότι οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής στον ύπνο μας - και κατ" επέκταση στην υγεία μας - είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σύγχυση που νιώθουμε όταν χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.
 
«Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού μπορούν και προσαρμόζουν το βιολογικό τους ρολόι γρήγορα και μέσα σε δύο ημέρες ο οργανισμός τους έχει ήδη δεχτεί το νέο ωράριο» εξηγεί ο Dr. Xiaoyong Yang, βοηθός καθηγητή Συγκριτικής Ιατρικής και Κυτταρικής και Μοριακής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. 
 
Ο ίδιος αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν εύκολα από μικρές μεταβολές στο ωράριο του ύπνου τους, όπως π.χ. όταν ξενυχτήσουν σε ένα πάρτι και την επόμενη ημέρα ξυπνήσουν νωρίς, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. «Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή καρδιακές παθήσεις, οι οποίοι με αυτή τη μεταβολή αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας ή καρδιακής προσβολής» συμπληρώνει ο ειδικός.
 
«Επικίνδυνη» η αλλαγή της ώρας;
Μια αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2008 στην επιθεώρηση Sleep and Biological Rhythms, έδειξε ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοκτονίας τις πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας σε θερινή, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου.
 
Στο ίδιο μοτίβο, μια άλλη μελέτη Σουηδών ερευνητών του 2008 που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.
Όπως συμπεραίνουμε από τα παραπάνω, αυτοί που διατρέχουν κίνδυνο πιο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία τους από τη διαταραχή αυτή στο βιολογικό τους ρολόι, είναι αυτοί που είναι ήδη ευάλωτοι σε κάποια προβλήματα. Το «γιατί» συμβαίνει αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, σύμφωνα με τη θεωρία του Yang, όμως, η μεταβολή των βιολογικών ρυθμών πυροδοτούν βλαβερές για τον οργανισμό φλεγμονώδεις ή μεταβολικές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο, στις οποίες οι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων είναι ευαίσθητες.
 
Ανεξάρτητα από την αλλαγή της ώρας, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, με αποτέλεσμα να κοιμούνται λιγότερο από το φυσιολογικό (το οποίο υπολογίζεται στις 7-8 ώρες) και όπως είναι γνωστό η χρόνια αϋπνία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία, αλλά και τη σωματική, αυξάνοντας τον κίνδυνο για υπέρταση, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση κ.ο.κ. Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας και πόσο εύκολα επηρεάζεται αυτή από την έλλειψή του.
Επηρεάζει τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών
 
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Behavioural Νutrition and Physical Activity, ομάδα ειδικών από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη Δρ Άννα Γκούντμαν, υποστηρίζουν ότι αν ίσχυε μόνιμα η θερινή ώρα τότε τα παιδιά θα είχανν περισσότερο χρόνο για σωματική άσκηση και γενικά χρόνο για εξωσχολικές δραστηριότητες, επειδή η ημέρα θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια.
 
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού μελέτησαν 23.000 παιδιά, πέντε έως 16 ετών από εννέα χώρες. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι, η δραστηριότητα των παιδιών είναι αυξημένη κατά 15% - 20% σε καθημερινή βάση τις μέρες του καλοκαιριού σε σχέση με εκείνες του χειμώνα, όπως προέκυψε από ειδικές συσκευές που φορούσαν τα παιδιά και κατέγραφαν την σωματική κινητικότητά τους.
 
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επειδή με την χειμερινή ώρα η ημέρα είναι μικρότερη και τα απογεύματα το φυσικό φως είναι λιγότερο αυτό εμποδίζει τα παιδιά με τα σχολείο να παίζουν, να ασκούνται και γενικά να κάνουν διάφορες ψυχαγωγικές δραστητριότητες, κάτι που είναι γνωστό ότι βοηθά στη σωματική και ψυχική υγεία τους. Με αυτό το σκεπτικό, οι Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει μόνιμα να ισχύει η θερινή ώρα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ζήτημα αυτό έχει κατά καιρούς απασχολήσει σοβαρά μερικές χώρες, ιδαίτερα τη Μ. Βρετανία, όπου έχει συζητηθεί και στο Κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να ληφθεί απόφαση. Στην Αυστραλία, το 2008, δημιουργήθηκε μέχρι και πολιτικό κόμμα με βασική διεκδίκηση τη μόνιμη θερινή ώρα.
 
«Η ύπαρξη πρόσθετου χρόνου με φυσικό φως μέσα στη μέρα θα επηρέαζε κάθε παιδί σε μια χώρα, κάθε μέρα του έτους, έχοντας πολύ πιο θετικές επιπτώσεις από πολλά άλλα πιθανά μέτρα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», εξηγεί η Δρ Γκούντμαν. Όπως λέει, η θετική επίδραση φαίνεται να είναι η ίδια τόσο για τα αγόρια, όσο και για τα κορίτσια, τόσο για τα παιδιά με κανονικό βάρος, όσο και για όσα έχουν περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου της οικογένειάς τους.
 
Η Δρ Γκούντμαν υποστηρίζει ότι σε μια χώρα, όπως η Μ. Βρετανία, υπάρχει μια ξαφνική μείωση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας κατά 5% εξαιτίας της χειμερινής ώρας. Η συνεργάτης της στην έρευνα Άσλεϊ Κούπερ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, συμπληρώνει ότι «η εισαγωγή μόνιμης θερινής ώρας δεν θα έλυνε το πρόβλημα της γενικά χαμηλής σωματικής δραστηριότητας, όμως πιστεύουμε ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Βέβαια, σύμφωνα με τον αντίλογο αν ίσχυε μόνιμα η θερινή ώρα τότε τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά, πράγμα που θα δυσκόλευε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και τους εργαζόμενους στη δουλειά τους.
 
Η εισαγωγή του θεσμού της αλλαγής ώρας στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έγινε το 1975. Η αλλαγή γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (θερινή ώρα - μια ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (χειμερινή ώρα - μια ώρα πίσω), στη 1:00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς. Έτσι, η θερινή ώρα στην Ελλάδα είναι τρεις ώρες μπροστά από την ώρα Γκρίνουιτς, ενώ η χειμερινή δύο ώρες μπροστά.
----------------------
Πηγή: in.gr
---------------------------