Σελίδες

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Έληξε χθές η προθεσμία υποβολής αίτησης εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας χωρίς νέα παράταση

Έληξε χθές, Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, η προθεσμία για υποβολή αίτησης εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου δεν πρόκειται να δοθεί και τρίτη παράταση (15 Μαΐου 2014, που ήταν η αρχική προθεσμία). Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει, ο κ. Δημήτρης Μήλιος, Διευθυντής στην Διεύθυνση Υδάτων Πελοποννήσου: «ίσως δοθεί μια σιωπηρή περίοδος χάρητος ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να υποβάλουν αίτησης εγγραφής για να αποφευχθούν τα πρόστιμα».

Η περίοδο χάρητος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου». Εν τω μεταξύ από εβδομάδα σε εβδομάδα αναμένεται και η δημοσίευση της νέας ΚΥΑ από το Υπουργείο 
Περιβάλλοντος η οποία μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει το «ιδιοκτησιακό», που αποτελεί το σημαντικότερο μέχρι σήμερα πρόβλημα των κατόχων γεωτρήσεων που επιθυμούν να τις νομιμοποιήσουν.

Ο νόμος μέχρι στιγμής απαιτεί συμβόλαια με πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας. Αυτό, με την νέα ΚΥΑ πρόκειται να αλλάξει αφού ως γνωστό υπάρχουν πολλοί κάτοχοι γεωτρήσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας με «χρησικτησίες» ή κληρονομιές οι οποίες είναι από παλιά και οι κάτοχοί τους δεν έχουν συμβόλαια.

Με τα νέα δεδομένα, όλοι αυτοί οι κάτοχοι γεωτρήσεων θα μπορούν - εφόσον οι καλλιέργείες τους και οι εκτάσεις του δηλώνονται στο Ε9 ή στον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) ή στα επενδυτικά προγράμματα του ΥπΑΑΤ - να πιστοποιούν την ιδιοκτησία χωρίς συμβόλαιο και να προχωράει άμεσα η έκδοση της άδειας χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις τους.

Επιπλέον με τη νέα ΚΥΑ επιχειρείται να δοθεί λύση και στο πρόβλημα που δημιουργείται σε περιοχές που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα τα διαχειριστικά σχέδια των Περιφερειών για τους υδάτινους πόρους. Να σημειωθεί, ότι από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων έχουν εγκριθεί τα 10 Σχέδια Διαχείρισης (Ανατολικής Πελοποννήσου, Δυτικής Πελοποννήσου, Βόρειας Πελοποννήσου, Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου) από τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα. Ενώ για άλλα δύο Υδατικά Διαμερίσματα (Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας) τα Σχέδια Διαχείρισης αναμένονται να εγκριθούν μετά την απόφαση του ΣτΕ για την εκτροπή του Αχελώου.

Για τα σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων (Υ.Δ.) Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2013 την εκπόνηση του έργου με αυτεπιστασία. Έχει ξεκινήσει η διαβούλευση των Προσχεδίων Διαχείρισης και τα Σχέδια Διαχείρισης των 2 Υ.Δ. αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τέλος του 2014.
------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------------