Σελίδες

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η ψυχολόγος μας μιλάει για τα υπέρ και τα κατά της υπερβολικής οικειότητας ανάμεσα στα ζευγάρια

Πολλοί καλοκαιρινοί έρωτες δεν τελειώνουν με δάκρυα στη προβλήτα του νησιού, αλλά συνεχίζονται και εξελίσσονται και μετά την επιστροφή στη πόλη.

Και οι πιο τολμηροί ή οι πιο παθιασμένοι ή οι πιο αποφασισμένοι στο να μη χάσουν ούτε στιγμή από τον αγαπημένο τους, αποφασίζουν να συμβιώσουν. Επιθυμούν λοιπόν και οι δυο μια κοινή ζωή στον ίδιο χώρο.

Όσο όμως έντονη είναι η επιθυμία τους αυτή άλλο τόσο έντονη είναι και η ανεκδήλωτη ανησυχία τους για το αν η καθημερινότητα και η οικειότητα που αυτή θα φέρει , απομυθοποιήσει την μέχρι τώρα εικόνα τους. Τι γίνεται όταν θα είμαστε μαζί όλο το εικοσιτετράωρο; Όταν θα πρέπει να μαγειρέψουμε μαζί, να φοράμε τα ρούχα του σπιτιού και όχι της εξόδου μας;

 Όταν πηγαίνουμε στο μπάνιο ή όταν βγαίνουμε από το μπάνιο ; Όταν ο ένας από τους δυο δεν έχει κοιμηθεί καλά, γιατί απλά ο άλλος ροχαλίζει στον ύπνο του; Ή όταν γυρνάμε όχι τόσο ανάλαφροι από τη δουλεία το βράδυ ;

Παρακάτω σας παραθέτουμε την ιδανική συνταγή για να μην το … παρακάνετε με την οικειότητα, χωρίς όμως να απομακρυνθείτε από τον ή τη συντροφό σας ;

• Να είστε ο εαυτός σας ! Και σε ότι αφορά τη συμπεριφορά αλλά και στην εικόνα μας! Μη νιώθετε ανασφάλεια που θα εμφανιστείτε χωρίς μακιγιάζ και με τις φόρμες , ούτε και αν έχετε μια άσχημη μέρα να πιεστείτε να είστε ανάλαφροι .

• Ενισχύστε την οικειότητα διατηρώντας τις καθημερινές σας αγαπημένες συνήθειες και μην θεωρείτε ότι πρέπει να ανατρέψετε πλήρως τη ζωή σας. Αυτό μπορεί αρχικά να διευκολύνει την προσαρμογή του ζευγαριού , σε βάθος χρόνου όμως θα μας κάνει να νιώσουμε ότι στερούμαστε
αγαπημένες συνήθειες και μπορεί να κάνουμε το λάθος να φορτώσουμε στον άλλο αυτή την αλλαγή .

• Κάντε πράγματα μαζί μέσα στο σπίτι. Στρώστε μαζί το κρεβάτι , ταχτοποιήστε τα πιάτα, φροντίστε τη βεράντα σας μαζί. Ρωτήστε αν μπορείτε να ξυριστείτε την στιγμή που η αγαπημένη σας φτιάχνει τα μαλλιά της και δείτε αν θέλετε να ντύνεστε μαζί στο δωμάτιο σας . Όλα αυτά δηλαδή που θεωρούμε ότι είναι οι στιγμές προς αποφυγή .

• Ρωτήστε το ταίρι σας αν νιώθει και εκείνος / η την ίδια αμηχανία με εσάς ή αν έχει την ανησυχία για τη συμβίωση σας. Μοιραστείτε μαζί του / της αυτό που και εκείνος /η μπορεί να σκέπτεται . Η απάντηση και η συζήτηση θα σας φέρει σίγουρα πιο κοντά .

• Μη είστε υπερβολικοί και αγενείς με τη παρουσία του άλλου στο σπίτι . Ίσως δεν είναι ο άλλος ανοικοκύρευτος ή ακατάστατος, αλλά εσείς ιδιαίτερα υποχόνδρια .

• Όταν κάτι σας ενοχλεί να το λέτε. Ευγενικά πάντα αλλά να το λέτε. Μόνο έτσι δεν θα επαναληφτεί. Το να επιλέξετε τη σιωπή, δε λύνει το πρόβλημα, ενώ μπορεί να φέρετε και τον άλλο αμηχανία, γιατί δεν καταλαβαίνει πού οφείλετε η αλλαγή στη συμπεριφορά σας. Άμεσο αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη και δυσλειτουργική επικοινωνία, η οποία είναι πολύ πιο επιβλαβής από την οικειότητα της καθημερινότητας σας .

• Έχετε το χιούμορ ως όπλο για να λύσετε την όποια αμήχανη στιγμή!

• Μη ξεχνάτε ότι ο έρωτας , η έλξη και το πάθος δεν απομυθοποιείτε ή καταστρέφεται από την οικειότητα των δυο στη καθημερινότητααλλά από εμάς τους ίδιους. Τον ερώτα δεν τον διαλύουν μόνο οι καταστάσεις (δυσκολίες συμβίωσης), αλλά κυρίως οι συμπεριφορές (γκρίνια, αγένεια , οξυθυμία , εγωκεντρισμός) .

Είναι λοιπόν φυσιολογική η αρχική αμηχανία όταν ζείτε με κάποιον. Ο χρόνος όμως και η επικοινωνία θα μετατρέψουν αυτό που φοβάστε- την οικειότητα - σε συνδετικό σας κρίκο , γιατί απλά θα ενισχύσει την μεταξύ σας αγάπη .
------------------------------------------------
Πηγή: neadiatrofis.gr-Μάγδα Δασκαλάκη
------------------------------------------------