Σελίδες

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΑΥΞΗΣΗ 223% ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - Ανθρωπιστική κρίση στο Αιγαίο

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης λαμβάνει η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο, με καραβιές προσφύγων να προσεγγίζουν καθημερινά τα ελληνικά νησιά.

Ανθρωπιστική κρίση στο Αιγαίο

Για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», που απαιτεί «σχέδιο επείγουσας δράσης», κάνει λόγο η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μέχρι τέλος Αυγούστου είχαν περάσει φέτος στην Ελλάδα από τη θάλασσα 22.089 άτομα, αύξηση 223% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η αυξητική τάση στη θάλασσα (από τον Εβρο πέρασαν μόνο 1.133 άτομα το πρώτο 8μηνο φέτος) διαπιστώνεται και τον Σεπτέμβρη με περίπου 7.500 αφίξεις στο Αιγαίο, ενώ οι προοπτικές είναι ανησυχητικές, με πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία κι άλλους τόσους στον Λίβανο.

Αν και το 2012 οι Σύροι δεν ξεπερνούσαν το 40% των εισερχόμενων μεταναστών - προσφύγων, σήμερα αγγίζουν το 65%. Συνεχώς αυξάνονται και τα ασυνόδευτα παιδιά που έχασαν γονείς κι έζησαν φρικτές καταστάσεις στη Συρία. Από το 2011 η οργάνωση «Μετάδραση», που δραστηριοποιείται στη συνοδεία ανηλίκων, έχει αναλάβει πάνω από 1.500 παιδιά, τα 463 εξ αυτών μέσα στο 2014.

Ανθρωπιστική κρίση στο Αιγαίο

«Δεν μπορούν να υπάρξουν αμιγώς εθνικές λύσεις», τόνισε ο διευθυντής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Γ. Τσαρμπόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης, ζητώντας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και καταμερισμό των ευθυνών για ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ασφαλή αποβίβαση προσφύγων και σε λιμάνια άλλων χωρών, διαμοιρασμό ευθύνης εξέτασης αιτημάτων ασύλου, παραμονής κι ένταξης προσφύγων κ.ά.

Σε αρκετά ελληνικά νησιά δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις απαιτούμενοι χώροι και οι πρόσφυγες μένουν στοιβαγμένοι σε αυλές λιμεναρχείων, προαύλια αστυνομικών τμημάτων, δρόμους, πλατείες, λιμάνια, σε συνθήκες εξευτελιστικές που μας εκθέτουν, κατήγγειλαν πολλοί φορείς.

Ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ Μ. Κατριαδάκης εντόπισε πρόβλημα στη διαχείριση στο Νότιο Αιγαίο και είπε πως εκεί αναζητούνται χώροι πρώτης υποδοχής σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ, δημάρχους, περιφερειάρχες και μητροπολίτες, ενώ έχει εξεταστεί ακόμη και η εν πλω λύση, με ελλιμενισμό πλοίου. Το Πολεμικό Ναυτικό μεταφέρει ήδη ανθρώπους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ορεστιάδας και στην Αθήνα.
Δεκαπλάσιες συλλήψεις
Το 2013 δεκαπλασιάστηκαν οι συλλήψεις στο Αν. Αιγαίο και φέτος τετραπλασιάστηκαν, παρατήρησε ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Γ. Καραγεωργόπουλος, ζητώντας περισσότερη εμπλοκή των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ΥΑ ζητά ενίσχυση των τοπικών λιμενικών και αστυνομικών αρχών σε προσωπικό κι εξοπλισμό, εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού ελέγχου, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής κατά το πρότυπο του Εβρου.

«Χρειάζεται προσωπικό για να γίνεται ιατρική εκτίμηση κατά την άφιξη», κάτι που σήμερα δεν πραγματοποιείται, ενισχύοντας φοβίες ντόπιων κι αστυνομικών - λιμενικών για λοιμώδη νοσήματα, ανέφερε ο Απόστολος Βεΐζης από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» που επισκέφτηκαν πρόσφατα νησιά του Αν. Αιγαίου, διαπιστώνοντας π.χ. πως το Κέντρο Καταγραφής στη Σάμο δυναμικότητας 285 ατόμων φιλοξενεί 900 με προσωπικό 4 αστυνομικούς.

Οι περισσότεροι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, γι' αυτό δεν καταθέτουν εδώ αίτηση ασύλου.
Η ΕΕ, ωστόσο, χρηματοδοτεί λειτουργία δομών μόνο γι' αυτούς που υποβάλλουν αίτημα ασύλου, όπως αποκάλυψε ο Παν. Νίκας, διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.
---------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Γιάννης Φώσκολος
---------------------------------------