Σελίδες

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τον ΕΓΚΕΛΑΔΟ...

Σημαντικότατοι σεισμοί έχουν σημειωθεί στη Λακωνία και στην περιοχή των Κυθήρων, κατά τη διάρκεια των αιώνων, με σημαντικότερο πιθανότατα αυτόν του 375 μ.Χ., οπότε άλλαξε εντελώς η γεωμορφολογία της περιοχής.


Μεγάλης ιστορικής σημασίας πόλεις, όπως το Γύθειο, η Πλύτρα, ο Ασωπός, οι Βοίες και η Επίδαυρος Λιμηρά καταβυθίστηκαν, ολικώς ή μερικώς. Στη Μονεμβάσια η καθίζηση έλαβε χώρα στα κράσπεδα του βράχου και μόνο προς τη δυτική πλευρά του, οπότε και τα νερά της θάλασσας τον κάλυψαν.

Έτσι ο βράχος της Μονεμβάσιας από το «πέρας στενής και μακράς χερσονήσου» κατά τον Παυσανία αποκόπτεται από τη λακωνική ακτή και παίρνει την μορφή νησίδας.
Το ίδιο και χερσόνησος “Όνου Γνάθος”, που μετατρέπεται επίσης σε νησί, τη σημερινή Ελαφόνησο.

Στην άκρη του Μαλέα, στο όρος Ζόμπολο, κατακρημνίστηκαν εκατοντάδες τεράστιοι όγκοι (με τους μεγαλύτερους στο μεγέθους ενός σπιτιού) και κατακύλησαν στους πρόποδες του βουνού (φωτό).

Δημιουργώντας το “απόκοσμο” τοπίο, το οποίο θαυμάζουμε σήμερα. Ιδανική “πύλη” για το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας, που επίσης η ύπαρξή του δεικνύει κοσμοκατακλυσμιαίες γεωλογικές ανακατατάξεις στην περιοχή (καταβυθίσεις και αναδύσεις γαιών), σε πολύ παλαιότερες γεωλογικές περιόδους βεβαίως (3 εκ. χρόνια πριν).
--------------------------------
 Diktyo Prostasias Lakonias
--------------------------------