Σελίδες

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Υπερψήφιση επί της αρχής για το τουριστικό νομοσχέδιο!!!

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, με θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιφύλαξη της ΔΗΜΑΡ και αρνητικές ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ. 
 
Στην επιτροπή συνεχίστηκε ο "διάλογος κωφών", με αποκορύφωμα την κόντρα Αυγενάκη - Κριτσωτάκη για την εππενδυση της μονής Τοπλού!!! 
 
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης η κατάθεση τροπολογίας από πέντε βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον εισηγητή του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, για τη συμπερίληψη και του αγροτουρισμού στη θεματολογία του νομοσχεδίου, κάτι που δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής, λόγω προβληματικής, όπως ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, συνεργασίας των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης. 
 
Το νομοσχέδιο εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί σήμερα
 
Υπερασπιζόμενος την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων που επιφέρει στο νομοθετικό πλαίσιο το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο εισηγητής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης παρατήρησε πως «τον Νοέμβριο του 2013 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση της διυπουργικής επιτροπής που εντάσσει στα fast track (σ.σ.: επενδύσεις με ταχεία διαδικασία αδειοδότησης και χρηματοδότησης) την επένδυση στη Μονή Τοπλού, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ. Μετά από δεκαπέντε χρόνια δείχνει ότι ξεκινά η τουριστική επένδυση στο Cavo Siderou του Λασιθίου, χωρίς να είναι πλέον βέβαιο το ενδιαφέρον των επενδυτών. Δεν είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν εμάς...». 
 
«Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σκοινί» απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης. «Η περίπτωση του Τοπλού, είναι χαρακτηριστική για αυτές τις επενδύσεις που δεν πρέπει να γίνονται. Θα πω μόνο, ότι στην αναξιοπιστία της εταιρείας που ξεκινά το έργο, αναφέρονται δημοσιεύματα αγγλικών εφημερίδων- και πως όταν χρησιμοποιούμε το fast track για μια ανάπτυξη (και μάλιστα σε νησί), θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». 
«Ερχόμαστε εδώ, έχοντας καταγράψει εκκρεμότητες και παθογένειες που συσσωρεύονταν κατά το παρελθόν- και ερχόμαστε να παρέμβουμε σε σημεία που έστεκαν ως τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη και να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την ιδιωτική πρωτοβουλία» ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. «Πιστεύουμε ότι το σχέδιο νόμου έχει πρώτα απ΄ όλα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δημιουργεί ένα σαφές και απλό πλαίσιο άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τουρισμό, και της αδειοδοτικής διαδικασίας, περιορίζοντας τις παρεμβάσεις της Διοίκησης». Από την άλλη ωστόσο, η Διοίκηση (το υπουργείο Τουρισμού) έχει ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με τους ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, και δεν είναι τυχαίο ότι, όταν πριν από δύο χρόνια αναλάβαμε το υπουργείο Τουρισμού, υπήρχαν περίπου 3.000 υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Πλέον, οι υποθέσεις αυτές έχουν διεκπεραιωθεί και για πρόστιμα που πρέπει να επιβληθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις που έχουμε ελέγξει, οι υποθέσεις εξετάζονται το πολύ σε τρεις μήνες...» ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη. 
Στα εργασιακά ζητήματα, εστιάστηκαν οι παρεμβάσεις του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, ειδικά κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων: «Εμείς λέμε να υπάρχει η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων- και με βάση αυτήν ένα ξενοδοχείο που θέλει να είναι πέντε αστέρων, να μπορεί να έχει το αντίστοιχο προσωπικό. Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η ελάχιστη σύνθεση; Ένας εργαζόμενος ανά κλίνη; Μισός;» ρώτησε τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και των επιχειρήσεων τουρισμού, ο Χρ. Κατσώτης. 
 
«Δεν μπορείς να βάζεις στάνταρ εργαζόμενο ανά κλίνη» απάντησε από πλευράς του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρόεδρός του, Ανδρέας Ανδρεάδης. «Σήμερα μπορεί να έχεις ένα ξενοδοχείο ή κατάλυμα που να έχει μόνο δωμάτια και ένα εστιατόριο, και κάποιο άλλο να έχει δέκα. Δεν είναι δυνατόν να βάζεις ένα "σοβιετικό μοντέλο" που να το προβλέπει από τα πριν» συμπλήρωσε. «Θα δεχόσασταν έναν διάλογο για τον αριθμό των εργαζομένων, ανάλογα με τις εξειδικεύσεις;» επανήλθε ο Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ). «Ότι πχ, για να εξασφαλίζει ποιότητα ένας πεντάστερος, απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων;». «Μελετούμε τα καλύτερα μοντέλα- το αυστραλέζικο, το αμερικανικό μοντέλο, το ελβετικό. Αυτά τα μοντέλα δεν στηρίζονται όμως στο πόσους εργαζόμενους έχει η υπηρεσία, αλλά στο ποια είναι αυτή η υπηρεσία» απάντησε ο κ. Ανδρεάδης. 
---------------------------------------
Πηγή:  money-tourism.blogspot.gr
---------------------------------------