Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι για μικρούς και μεγάλους η αγαπημένη εποχή αλλά κρύβει κινδύνους για την υγεία.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τα οποία αν επιμένουν χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση.

Ηλιακά εγκαύματα, θερμοπληξία αλλά και οι τροφικές δηλητηριάσεις κάνουν θραύση τους καλοκαιρινούς μήνες πλήττοντας μικρούς και μεγάλους.

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως μπορείτε να προστατευθείτε από τους κινδύνους που κρύβει το καλοκαίρι για την υγεία μας.

 Ηλιακά εγκαύματα

Ηλιακό έγκαυμα είναι η επώδυνη ερυθρότητα του δέρματος μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις βλαβερές ακτίνες UV θα πρέπει να βρίσκεστε στη σκιά, ιδίως από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Θα πρέπει να φοράτε καπέλο με πλατύ γείσο και μακρυμάνικα μπλουζάκια, ώστε να μην εκτείθεται το δέρμα σας στην ηλιακή ακτινοβολία. Να βάζετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15, όπου θα το ανανεώνετε τακτικά και πάντα μετά από το κολύμπι και την έντονη εφίδρωση.

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν επίσης και στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, καθώς αυτό το είδος καρκίνου προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Αν παρόλα αυτά πάθετε ηλιακό έγκαυμα απομακρυνθείτε αμέσως απ’ τον ήλιο, κάντε ένα δροσερό ντους και εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες στις πληγείσες περιοχές αρκετές φορές την ημέρα.

Εφαρμόστε ένα προϊόν που να βοηθάει την επούλωση, ενώ παράλληλα προστατεύει από μικρόβια και βακτηρίδια χωρίς όμως να τρίβετε τις περιοχές.

Τα παυσίπονα και η ασπιρίνη θα σας ανακουφίσουν από τον πόνο. Εάν το έγκαυμα είναι πολύ επώδυνο ή συνυπάρχουν πολλές και μεγάλες φουσκάλες, ή αν υπάρχουν επιπλέον συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία, πυρετός, ταχυπαλμία, σύγχυση, ζάλη αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι μία επείγουσα και απειλητική για τη ζωή ιατρική κατάσταση, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή δυσλειτουργία των θερμορυθμιστικών μηχανισμών. Εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος είναι σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος.

Για να την αποφύγετε παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη, φοράτε ανoιxτόxρωμα ρούχα, τρώτε ελαφρά γεύματα, πίνετε άφθονα υγρά και κάντε πολλά δροσερά ντουζ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά και την βαριά σωματική άσκηση, ιδίως σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν δυνατό πονοκέφαλο, ατονία, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, εμετός, σύγχυση και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις πολύ υψηλός πυρετός (>39 ºC), δέρμα ζεστό, ερυθρό και ξηρό, ταχύπνοια και προοδευτική εξασθένιση των σφυγμών.

Αν διαπιστώσετε οτι κάποιος έχει τα παραπάνω συμπτώματα να τον μεταφέρετε άμεσα σε ένα δροσερό μέρος και αφαιρέστε τα ρούχα του, ώστε να αερίζεται το σώμα του.

Τοποθετήστε τον ανάσκελα, κάντε του αέρα και βρέχετε το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα με κρύο ή παγωμένο νερό. Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο και πάγο στο λαιμό, στη βουβωνική χώρα και στις μασχάλες.

Χορηγήστε άφθονα υγρά με μικρές ποσότητες αλατιού και ελέγχετε συνεχώς τη θερμοκρασία του σώματος. Καλέστε ασθενοφόρο για μεταφορά σε νοσοκομείο και περαιτέρω ιατρική αντιμετώπιση.

Τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση είναι διαδεδομένη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες και τα τρόφιμα που μένουν εκτός ψυγείου είναι κακός συνδυασμός.
Το αποτέλεσμα είναι η παρουσία πολλών απρόσκλητων επισκεπτών, όπως σαλμονέλα, σιγκέλλα, καμπυλοβακτηρίδιο, E. coli και λιστέρια.

Ανάλογα με τον παθογόνο μικροοργανισμό μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, κοιλιακό πόνο, διάρροια, αιματηρά κόπρανα, ναυτία, έμετο και ζάλη.
Τοποθετήστε τα τρόφιμα στο ψυγείο όσο το δυνατό πιο γρήγορα μετά την αγορά τους.

Μην καταναλώνετε φαγητά που έχουν μείνει εκτός ψυγείου περισσότερο από δύο ώρες και αποφύγετε το ξαναζεσταμένο φαγητό.
Να πλένετε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα σερβίρετε.
Να πλένετε τα χέρια σας πριν αρχίσετε την προετοιμασία του μαγειρέματος και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Να καθαρίζετε τους πάγκους της κουζίνας σχολαστικά με σαπούνι και νερό. Ο κύριος κίνδυνος είναι αυτός της αφυδάτωσης εξαιτίας των εμετών και των διαρροικών κενώσεων, οπότε σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης λαμβάνετε άφθονα υγρά.

Επιπλέον, όσο διαρκούν τα συμπτώματα καταναλώνετε στερεές τροφές, όπως ρύζι, κοτόπουλο, βραστές πατάτες και αποφύγετε τα γαλακτοκομικά και τις φυτικές ίνες.

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από 3 ημέρες, αν δείτε αίμα στα κόπρανα, αν εμφανίσετε υψηλό πυρετό ή υπόταση και σύγχυση.
-------------------------------------------------------
Πηγή: iatropedia.gr-Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
-------------------------------------------------------