Σελίδες

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Πόλεμος συμφερόντων για τη «Μύκονο της Πελοπονήσσου»

Πόλεμος συμφερόντων για τη «Μύκονο της Πελοπονήσσου»

Στη μέγγενη ενός αδυσώπητου πολέμου μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων, βρίσκεται η Ελαφόνησος και οι παγκόσμιας φήμης παραλίες Σίμος και Σαρακίνικο. Ενα δημόσιο οικόπεδο 175 στρεμμάτων που βρίσκεται ακριβώς πάνω στις πανέμορφες αυτές παραλίες έχει βάλει φωτιά στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στους κατοίκους του νησιού. 

Αλλωστε, η προεκλογική περίοδος συμβάλλει στην ανάδειξη του θέματος και στην επικράτηση ιδιαίτερα υψηλών τόνων στην αντιπαράθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκρουση για την αξιοποίηση ή όχι της έκτασης που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, οφείλεται εν πολλοίς σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
 
Σαφή υπονοούμενα
Δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στην κυβέρνηση που αφήνουν υπονοούμενα ότι όσοι έδωσαν ξαφνική δημοσιότητα σε ένα θέμα που ήταν εδώ και μήνες γνωστό, το κάνουν προκειμένου να παραμείνει αναξιοποίητη η περιοχή και να συνεχιστεί ένα ιδιότυπο καθεστώς εκμετάλλευσης των πασίγνωστων παραλιών από συγκεκριμένα συμφέροντα.

Πόλεμος συμφερόντων για τη «Μύκονο της Πελοπονήσσου»

Αλλωστε, η Ελαφόνησος έχει μπει στο στόχαστρο καταπατητών αλλά και υποψήφιων «επενδυτών» εδώ και πολύ καιρό. Πριν από τρία τέσσερα χρόνια αποκαλύφθηκαν ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων κοντά στις παραλίες Σίμος και Σαρακίνικο, ενοικιάσεις κάμπινγκ και άλλων εκτάσεων με σκοπό την κατασκευή πολυτελών κατοικιών. 

Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας έχουν δει πληροφορίες για έντονο ενδιαφέρον από Ελληνες επιχειρηματίες που ήθελαν να φτιάξουν την «Μύκονο της Πελοποννήσου» με πωλήσεις πανάκριβων σπιτιών στην Ελαφόνησο και με τη μεταμόρφωση των παραλιών σε... Super Paradise. Ερευνες που έκαναν αρμόδιες υπηρεσίες το 2010 και το 2011 αποκάλυψαν παράνομους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, καταπάτησης δημόσιων και προστατευόμενων ακινήτων αλλά και ανέγερση αυθαίρετων κατασκευών σε ευαίσθητες οικολογικά παραλίες. Αλλωστε, το νησί έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και είναι προστατευόμενη περιοχή.

Αυτό, όμως, δεν απέτρεψε τοπικούς επιχειρηματίες αλλά και επενδυτές που θέλησαν να κάνουν real estate ακόμη και με παρανομίες. Από το 2011 το νησί μπήκε στο «μικροσκόπιο» της πολεοδομίας Μολάων αλλά και των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τουλάχιστον 140 συμβόλαια που αφορούσαν μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή Λεύκη-Σίμος ελέγχθηκαν, καθώς θεωρήθηκαν «ύποπτα» για παρανομίες που αφορούσαν καταπατήσεις δημόσιων γαιών ή δασικές εκτάσεις που αποχαρακτηρίστηκαν. Μάλιστα για συγκεκριμένη έκταση 5,5 στρεμμάτων η καταγγελία ανέφερε ότι πωλητής ήταν ο τότε κοινοτάρχης Ελαφονήσου με το ακίνητο να είναι δασικό και τα χαρτιά του παραχωρητηρίου να είναι από το... 1880.

Πόλεμος συμφερόντων για τη «Μύκονο της Πελοπονήσσου»

Μετά τις απανωτές καταγγελίες για όργιο παραβάσεων στην Ελαφόνησο η Εισαγγελία Γυθείου προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου η οποία απαγόρευε κάθε μεταβίβαση έκτασης στην Ελαφόνησο, εάν δεν υπήρχε βεβαίωση του Δασαρχείου ότι δεν πρόκειται για δασική έκταση.

Τότε, σύμφωνα με την εισαγγελική εγκύκλιο η πλειονότητα (άνω του 90%) των μεταβιβαζόμενων εκτάσεων αποτελεί προϊόν έκτακτης χρησικτησίας ή άτυπης δωρεάς. Στις τεράστιες κομπίνες που είχαν καταγγελθεί τότε εμπλέκονταν επιχειρηματίες και γνωστές οικογένειες του νησιού, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, ενώ η πολεοδομία είχε εκδώσει και εντολές κατεδάφισης αυθαιρέτων, οι οποίες ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Το παρελθόν αυτό «κυνηγάει» την Ελαφόνησο και ειδικά τις εκτάσεις που βρίσκονται κοντά στις εντυπωσιακές παραλίες Σίμος και Σαρακίνικο.

Οι ανακοινώσεις που αναγκάστηκε να βγάλει το ΤΑΙΠΕΔ για να απαντήσει στα δημοσιεύματα περί ξεπουλήματος των δύο παραλιών, αφήνουν σαφή υπονοούμενα για συμφέροντα που θέλουν να μπλοκάρουν την αξιοποίηση που προωθεί το ελληνικό δημόσιο. Υπονοείται δηλαδή ότι καταπατητές στο νησί δεν θέλουν να γίνει διεθνής διαγωνισμός και να υλοποιηθούν τουριστικές επενδύσεις από ιδιώτες.
 
Ξενοδοχείο
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του Ταμείου, στην έκταση των 175.000 τ.μ. που εκτείνεται από τον Σίμο μέχρι το Σαρακίνικο, θα μπορούσαν να κτιστούν ξενοδοχείο και παραθεριστικές κατοικίες. Μετά τις αντιδράσεις το Ταμείο έκανε ένα βήμα πίσω, καθώς επισήμανε ότι το ακίνητο δεν έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα αξιοποίησης. Παράλληλα, τονίζει ότι τα πάντα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και διάλογος με την τοπική κοινωνία, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα εμποδίζονται οι επισκέπτες να πηγαίνουν στις παραλίες.

Από την πλευρά των κατοίκων που αντιδρούν στην αξιοποίηση τονίζεται ότι θα υπάρξει εκτεταμένη τσιμεντοποίηση των ακτών, ενώ θα απαγορευτεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Σε επιστολή που έστειλε στο ΤΑΙΠΕΔ ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Π. Ψαρομμάτης, τονίζει: «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».
------------------------------------------------
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ- Βασίλης Σ. Κανέλλης
------------------------------------------------