Σελίδες

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ποια είναι τα ενεργειακά “Έξυπνα Νησιά” της Ελλάδας

Την ενσωμάτωση των έξυπνων δικτύων στο ηλεκτρικό σύστημα των νησιών της Ελλάδας προανήγγειλε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο “Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης” που λαμβάνει χώρα σήμερα στο υπουργείο Μεταφορών.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός “για την Ελλάδα και ειδικότερα για  την περιοχή του Αιγαίου, η ενσωμάτωση των  αποτελεί σημείο τομής ανάμεσα σε δύο μεγάλους στόχους που ενώνουν τη χώρα μας με την Ευρώπη”.

Ο πρώτος στόχος είναι η ταχύτερη ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ο οποίος περνάει μέσα από την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών, και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

Ο δεύτερος στόχος, αφορά στην εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την Ελλάδα, “με βάση το οποίο θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε λόγω της γεωγραφικής της θέσης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, “ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής ΔΕΔΔΗΕ, αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου εγκατάστασης των πρώτων 160 χιλιάδων «έξυπνων» μετρητών στην Ξάνθη, την Λέσβο, την Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, την Λευκάδα, καθώς και σε καταναλωτές αστικών περιοχών σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, παρουσιάζει το έργο «Έξυπνα Δίκτυα» που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με  την πλήρη ενσωμάτωση συστημάτων “ευφυούς μέτρησης σε πέντε νησιά του Αιγαίου:  τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαντορίνη, την Κύθνο και τη Μήλο, υπό  το συντονισμό του Δικτύου ΔΑΦΝΗ.

“Η εμπειρία υλοποίησης αυτών των έργων θα αποτελέσει τον καλύτερο «οδηγό» προς το μέλλον και τη σχεδιαζόμενη, ευρείας κλίμακας, πανελλαδική ανάπτυξη των έξυπνων μετρητών με χρονικό ορίζοντα το 2020, όταν πια το σύνολο των καταναλωτών του ελλαδικού χώρου θα έχει πρόσβαση στις πρωτοποριακές υπηρεσίες και δυνατότητες που προσφέρουν τα «ευφυή δίκτυα»” επεσήμανε ο υφυπουργός.

Η εφαρμογή των έξυπνων δικτύων αφορά:
* Τη διαχείριση της ενεργειακής ζήτησης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών, με ειδική μέριμνα για τους πλέον ευάλωτους εξ αυτών.
* Τη δημιουργία νέων, προηγμένων υπηρεσιών τιμολόγησης, με την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από την πλευρά των προμηθευτών, που αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά προς όφελος των καταναλωτών. 
* Την προοπτική μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
* Την προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ώστε η ένταξη τους στο σύστημα να γίνεται με ομαλό και βιώσιμο τρόπο.
-------------------------------
Πηγή: econews.gr
-------------------------------