Σελίδες

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Πολύτιμο δώρο για τους "περαστικούς" νησιώτες

Τη δυνατότητα να βρίσκονται κοντά στους δικούς τους ανθρώπους, σε στιγμές που εκείνοι τους έχουν πραγματικά ανάγκη, προσφέρει ο Ξενώνας Αγάπης και Φιλοξενίας της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου σε συνοδούς νοσηλευομένων που δεν διαθέτουν μόνιμη στέγη στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ή την οικονομική ευχέρεια για να εξασφαλίσουν την προσωρινή τους διαμονή.

Σημειώνεται ότι η διώροφη αυτή κατοικία με ισόγειο κατάστημα επί της οδού Νικηφόρου Μανδηλαρά, στο κέντρο της Ερμούπολης, περιήλθε το 1999 στην κατοχή της Ιεράς Μητροπόλεως έπειτα από δωρεά της φιλογενούς Ερμουπολίτισσας Αλεξάνδρας Βλάμη, η οποία τη συμπεριέλαβε στη διαθήκη της.

Το 2003 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β' αξιοποιώντας το περιουσιακό αυτό στοιχείο και επειδή το οίκημα βρίσκεται πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώιο” μετέτρεψε τους δυο ορόφους, με δαπάνη της Ιεράς Μητροπόλεως, ύψους 30.000,00 ευρώ σε Ξενώνα, προκειμένου να φιλοξενούνται εκεί οι συνοδοί των ασθενών που έρχονται από τα γειτονικά νησιά για νοσηλεία.

“Φωλιά” για συνοδούς ασθενών, μαθητές, ιατρούς και νοσηλευτές

Στον Ξενώνα δόθηκε το όνομα “Το σπίτι του Ταξιδιώτη” και από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί εντελώς δωρεάν περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες. Εκτός από τους συνοδούς των ασθενών, η Ιερά Μητρόπολη φιλοξενεί επίσης μαθητές εκπαιδευτικών εκδρομών από διάφορους προορισμούς, εκπαιδευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές, μαθητές με ειδικά μαθησιακά προβλήματα που έρχονται στην Ερμούπολη από τα νησιά των Κυκλάδων, παιδιά αθλητικών ομάδων, καθώς και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου.

Τα έξοδα συντήρησης και φιλοξενίας καλύπτονται εξ' ολοκλήρου από την Μητρόπολη, ενώ υπεύθυνος λειτουργίας του Ξενώνα είναι ο π. Δωρόθεος Γάγγος, ο οποίος παραλαμβάνει προσωπικά τους επισκέπτες από το λιμάνι και τακτοποιεί οποιαδήποτε λεπτομέρεια. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με τη γραμματεία της Μητρόπολης, η οποία με τη σειρά της διαβιβάζει τα αιτήματα στον π. Δωρόθεο για να διαπιστωθεί η διαθεσιμότητα κλινών και να προχωρήσει η διαδικασία.

Σε μία εποχή, όπου η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει τίποτα “όρθιο”, οποιοδήποτε έξοδο -ακόμα κι αν αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός υποχρεωτικού ταξιδιού για ιατρικούς, εκπαιδευτικούς ή λοιπούς λόγους- μία τέτοια παροχή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο “δώρο” για εκείνους οι οποίοι δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να διαμείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο.

Αδιάλειπτη λειτουργία από το 2003

Μέσα από τη φιλοξενία τους στον Ξενώνα, ο οποίος λειτουργεί αδιαλείπτως τα τελευταία 11 χρόνια, οι συνοδοί ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και να βρίσκονται στο προσκέφαλο των ανθρώπων τους, οι οποίοι χρειάζονται μία οικεία παρουσία, που θα ηρεμήσει το πνεύμα τους και θα κατευνάσει τις ανησυχίες του.

Το ίδιο ωφελούμενοι είναι τόσο οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι επισκέπτονται το νησί για να ρυθμίσουν τις μεταθέσεις τους μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, όσο και οι τάξεις σχολείων των μικρών νησιών, που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές. Ωστόσο, υπογραμμίζεται από τον Προϊστάμενο Γραμματέα της Μητρόπολης κ. Αλέξανδρο Μαρκουίζο, ότι ο Ξενώνας δεν είναι μόνιμης εγκατάστασης, αλλά διατίθεται μόνο για προσωρινή διαμονή ανθρώπων που είναι περαστικοί από τη Σύρο.

Βραχεία φιλοξενία και όχι μόνιμη διαμονή

Παρόλα αυτά, κατά το παρελθόν, ο Ξενώνας έχει ανοίξει την πόρτα του και σε ανθρώπους που βρέθηκαν στο νησί και δε διέθεταν κατοικία, ως μία προσωρινή λύση στο πρόβλημά τους. Γεγονός που αποδεικνύει, ότι οι ανάγκες, αν και μετρημένες στα δάκτυλα, είναι υπαρκτές και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη από τους φορείς που άπτονται των θεμάτων της κοινωνικής μέριμνας και κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στο παρελθόν το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ζητούσε εγγράφως από τους δήμους τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία και τη διαμονή πιθανών αστέγων. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις για δημιουργία ενός χώρου, ο οποίος πιθανόν να μην εξυπηρετήσει άμεσα τον σκοπό του στην περίπτωση που δεν παρουσιαστούν ανάγκες είχαν κριθεί υπερβολικές και από εκπροσώπους του δήμου. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: “Δεν μπορούμε να μιλάμε αόριστα, ούτε να ετοιμάσουμε ένα χώρο και να περιμένουμε τον άστεγο. Πρέπει να δούμε τις ανάγκες και να τις αντιμετωπίσουμε”. Από τη στιγμή όμως, που η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα μόνο για βραχεία φιλοξενία των ανθρώπων που επισκέπτονται το νησί για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και όχι για μόνιμη περίθαλψη αστέγων, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και για την κάλυψη τέτοιων περιστατικών, με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού.

Ανακούφιση για τους οικονομικά ασθενείς νησιώτες

Υπογραμμίζεται ότι ο Ξενώνας της Σύρου είναι ο μοναδικός, που υπάρχει στα 12 νησιά της Μητροπολιτικής Περιφέρειας δεδομένου, ότι κανένα άλλο νησί δε διαθέτει Νοσοκομείο ώστε να παρουσιάζεται η ανάγκη φιλοξενίας συνοδών ασθενών. “Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται από τα γύρω νησιά για λόγους υγείας αντιμετωπίζουν και οικονομικά προβλήματα, συνεπώς η εξασφάλιση της διαμονής τους είναι για τους ίδιους μια πολύ μεγάλη ανακούφιση” σημειώνει ο κ. Μαρκουίζος, εξηγώντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις μέρες μας.

Καθιστά δε γνωστό ότι στον Ξενώνα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας έως και 15 ατόμων. “Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό θεσμό εδώ, ο οποίος αποδεικνύεται πολύτιμος για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τους οικείους τους, που σε πολλές περιπτώσεις ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι, αφού είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στις καρέκλες δίπλα από τους ασθενείς”, καταλήγει.
---------------------------
Πηγή: koinignomi.gr
---------------------------