Σελίδες

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Απάντηση κ. Μανώλη Χάρου στο Δημοσίευμα μας "Οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι Κυθήρων Ερωτώνται - Θέμα 1ο ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ"

α) Το θέμα του νερού είναι στρατηγικό για τον τόπο, και δεν περιορίζεται στο θέμα του δικτύου ύδρευσης.

Περιλαμβάνει πολλούς τομείς, όπως την ανάγκη εξοικονόμησης νερού στις διάφορες χρήσεις, την αποταμίευση νερού και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα από δραστηριότητες όπως π.χ τα ανεξέλγκτα απόβλητα των ελαιοτριβείων, την εφαρμογή κανόνων και σύγχρονων μεθόδων ανακύκλωσης νερού όπου αυτό είναι δυνατον (π.χ στις ξενοδοχειακές μονάδες να ανακυκλώνεται μέρος του νερού και να χρησιμοποιείται για πότισμα, κλπ) κ.ο.κ.

Το πρόβλημα του νερού σε περιοχές όπως τα Κύθηρα που αναπτύσσουν εποχιακό τουρισμό γίνετια ακόμη οξύτερο γιατί η περίοδος που το νησί δέχεται νερά (Νοέμβριος - Μάρτιος) είναι διαφορετική από την περίοδο που υπάρχει υψηλή ζήτηση για νερό (Μάιος - Σεπτέμβριος). Αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ που ξεκινάει από τη βροχή και καταλήγει στη βρύση μας.

Ηδη είμαστεσε επαφή με εξειδικευμένους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα του Περιβάλλοντος (καθ.Γιάννη Ματσίνο, ) για να εξετάσουμε τους τρόπους εφαρμογής μιας συνολικής τέτοιας στρατηγικής.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους παράγοντες (αλλά και άλλους που δεν αναφέρθηκαν εδώ), προφανώς παίζει ρόλο και η έκταση και η ποιότητα του δικτύου ύδρευσης.

Προφανώς οι αποσπασματικές λύσεις αποτελούν ημίμετρα (αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναγκαίες - όπως κάποιες τοπικές επισκευές, κλπ).

Χρειάζεται μια αναλυτική σύγχρονη αποτύπωση και χρονολόγηση του δικτύου (μπορεί και να υπάρχει, μια σχετική πληροφορία απο τον δήμο θα ήταν πολύτιμη) και ένας επανασχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη τις μεταβαλλόμενες ανάγκες στα διάφορα σημεία του Τσιρίγου.

Κυρίως όμως, χρειάζεται μια πρόβλεψη για τις ανάγκες ύδρευσης ανά περιοχή με ορίζοντα τουλάχιστον 20ετίας, και ένας σχεδιασμός δράσεων με βάση τις προβλέψεις αυτές. Άλλες περιοχές αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση στη ζήτηση του νερού (π.χ γύρω από τουριστικές περιοχές, στην επέκταση της Αγ. πελαγίας, κλπ) ενώ άλλες μπορεί να εμφανίσουν μείωση .

Εχουμε έρθει σε επαφή με ανθρώπους του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης και εταιρείες στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Κρήτη. Ανάλογες τέτοιες δράσεις θα συνεχίσουν να ενισχύονται και από το Σ.Ε.Σ (όπως θα λέγεται το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 -2020), και προφανώς το Τσιρίγο θα πρέπει να τις αξιοποιήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση.

Ρόλο σημαντικό παίζει όχι μόνον η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του νερού. Και αυτό αφορά και στην ποιότητα του δικτύου ύδρευσης αλλά και στη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων στα κατά τόπους υδραγωγεία.

Οι σχετικές τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και έχουν γίνει και σημαντικά φθηνότερες, και περιλαμβάνουν σένσορες που μετρούν συνεχώς την περιεκτικότητα του νερού σε διάφορα στοιχεία, τα σημεία διαρροής, φίλτρα προστασίας, κ.ο.κ. Τα τελευταία χρόνια έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ οι αναβαθμίσεις δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης πολλών Δήμων στην Ελλάδα .

β) ανάλογα ισχύουν και για τα δίκτυα αποχέτευσης, αλλά εδώ η έμφαση πρέπει να δοθεί στην προστασία του περιβάλλοντος. Που καταλήγουν τα δίκτυα; τι διαχείριση των αποβλήτων γίνεται; Ποιες είναι οι αναμενόμενες ανάγκες στους διάφορους οικισμούς του νησιού σε βάθος χρόνου; Αυτά είναι τα σοβαρά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίζει μια υπεύθυνη τοπική αυτοδιοίκηση και σε τέτοιες δράσεις θα δώσουμε όλη μας την έμφαση.
--------------------------------------------------------------
Μανώλης Χάρος - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Κυθήρων
--------------------------------------------------------------