Σελίδες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Focus - Δρούν κυκλώματα στο Πυροσβεστικό Σώμα !!!

Ρεπορτάζ για το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές πυροσβέστες στο περιοδικό Focus

Ρεπορτάζ με αφορμή την επιβολή υψηλών φόρων εισαγωγής στα πυροσβεστικά οχήματα που έχουν δωρίσει στην Ελλάδα η Γερμανία και η Αυστρία δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Focus, το οποίο αναφέρεται εκτενώς στο σώμα εθελοντών πυροσβεστών και στα κυκλώματα που δρουν στον κλάδο.
 
To ρεπορτάζ στο περιοδικό επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι για το ελληνικό επαγγελματικό πυροσβεστικό σώμα με τους 9200 εργαζομένους απαιτείται ετήσια δαπάνη 350 εκ. ευρώ, ενώ ο ιδρυτής και επικεφαλής του σώματος των εθελοντών πυροσβεστών Νίκος Σαχινίδης με τους 1200 εθελοντές για δέκα χρόνια χρειάστηκε 2 εκ. ευρώ και, επειδή δεν επαρκούσαν, για να βελτιώσει τον προϋπολογισμό, έβαλε από την τσέπη του 74.500 ευρώ.

Το περιοδικό αναφέρεται σε περίπτωση σαμποτάζ, όταν το καλοκαίρι ο δήμαρχος των Λειψών Σπύρος Μπενέτος ανέμενε μία πυροσβεστική μονάδα του κ. Σαχινίδη και εκείνη ήταν κινητοποιημένη στο λιμάνι του Πειραιά, διότι κάποιος είχε κλέψει τα συνοδευτικά έγγραφα και το ασφαλιστήριο του πυροσβεστικού και είχε παράλληλα ειδοποιήσει την αστυνομία. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος εκτός της ένωσης επαγγελματιών πυροσβεστών θα έκανε κάτι τέτοιο», δηλώνει ο κ. Μπενέτος, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για «την κατάσταση όπως με τους μαφιόζους στο Σικάγο».
 
Ο κ. Σαχινίδης από την πλευρά του υποθέτει ότι πίσω από κάποιες οχλήσεις βρίσκεται ο κρατικός συναγωνισμός, διότι με τη δράση του χαλάει το μοντέλο λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η επαγγελματική πυροσβεστική αγοράζει κάθε πυροσβεστική αντλία προς 120 ευρώ έκαστη, ο κ. Σαχινίδης αγόρασε το προϊόν από τη Γερμανία προς 12 ευρώ. «Υπερκοστολογημένες συμφωνίες αυτού του είδους είναι συνήθεις», επισημαίνει ο συντάκτης, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται το «λάδωμα».

Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι, «σύμφωνα με μελέτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 443 εκ. ευρώ ετησίως στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, εάν οι τιμές και το κόστος ανά άτομο κυμαίνονταν στο γερμανικό επίπεδο. Αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της τωρινής τρύπας του προϋπολογισμού».
-------------------
Πηγή: FOCUS
-------------------