Σελίδες

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

H ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Ο όσιος Άνθιμος τα μαύρα χρόνια της Τουρκικής σκλαβιάς αφιερώθηκε κυριολεκτικά στο Αιγαίο, δίδαξε και στήριξε στην ορθόδοξη πίστη πολλούς χριστιανούς και ίδρυσε 6 μοναστήρια. Γι αυτό δικαιωματικά αποκαλείται ιεραπόστολος του Αιγαίου. 

Το έργο του είναι παράλληλο και εφάμιλλο με αυτό του συγχρόνου του ιερομάρτυρα αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος έκανε ιεραποστολικές περιοδείες στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Ο όσιος Άνθιμος στα Κύθηρα έμεινε 2 ολόκληρα χρόνια, γι αυτό και τον θεωρούμε προστάτη της νήσου μας και τον τιμούμε, όπως τον τιμούν και στα άλλα νησιά, από όπου πέρασε και δεν ξεχάστηκε η προσφορά του. 




Στο μικρό μοναστήρι στις Αγριολίες στο Κάτω Λειβάδι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Σεραφείμ χοροστάτησε στον εσπερινό και τέλεσε την επομένη τη Θεία Λειτουργία. Μίλησε για τη ζωή και το έργο του οσίου Ανθίμου και για τη μεγάλη του προσφορά στο δουλωμένο γένος μας. 

Για τη γιορτή φρόντισε η οικογένεια Χαράλαμπου και Ζωής Φατσέα με σχολαστικότητα ως την τελευταία λεπτομέρεια. Το βράδυ μετά τον εσπερινό πρόσφεραν γλυκά και αναψυκτικά σε όλους τους προσκυνητές και το πρωί μετά τη λειτουργία ένα πλούσιο πρωινό ήταν έτοιμο για όλους όσους έκαμαν τον κόπο να φθάσουν ως τις Αγριολίες. 

Η προσφορά αγάπης της οικ. Φατσέα συγκίνησε όσους τίμησαν αυτή τη γιορτή, που θα πρέπει να γίνει παγκυθηραϊκή.
------------------------------------------------ 
Βασίλης  Σταύρου ιερέως Χάρος
------------------------------------------------