Σελίδες

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ



ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Θέμα : «Εξαίρεση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων από την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης»
            Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς και οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας υποχρεούνται να καταβάλλουν στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (Ο.Σ.Δ.)., είτε μηνιαίως είτε εφάπαξ, πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, για τη δημόσια εκτέλεση του μουσικού ρεπερτορίου τους.
Οι εν λόγω Ο.Σ.Δ. και συγκεκριμένα η Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Α.Ε.Π.Ι.) και οι Ο.Σ.Δ. με τις επωνυμίες «ΑΠΟΛΛΩΝ», «ΕΡΑΤΩ» και «GRAMMO», οι οποίοι εποπτεύονται από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.), είτε περιλαμβάνουν ρητά στο αμοιβολόγιό τους είτε δεν αποκλείουν από αυτό και τις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:
-          Επαρχιακά παραδοσιακά καφενεία, τα οποία διαθέτουν μόνο τηλεόραση ή μουσική που παράγεται με απλά μηχανικά μέσα (τηλεόραση – ραδιόφωνο).
-          Χώρους εστίασης της επαρχίας (ταβέρνες, εστιατόρια κλπ), οι οποίοι διαθέτουν μουσική που παράγεται με απλά μηχανικά μέσα (τηλεόραση - ραδιόφωνο).
-          Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακούς ξενώνες.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα διαμερίσματα – studios, οι παραδοσιακοί ξενώνες κλπ εποχικής λειτουργίας υποχρεούνται να καταβάλλουν στην ΑΕΠΙ δικαιώματα θερινής ή χειμερινής περιόδου για τα δωμάτια και για τους κοινόχρηστους χώρους, αναλόγως της επιφάνειάς τους, ανεξαρτήτως της περιοχής που βρίσκονται (αστικά κέντρα - επαρχία) και ανεξαρτήτως πληρότητας,.
Σημειωτέον ότι ο Νομός Λακωνίας συγκαταλέγεται από την ΑΕΠΙ στις θερινές περιοχές κατηγορίας Δ’ και για το λόγο αυτό προβλέπονται και ελάχιστα δικαιώματα θερινής περιόδου, τόσο για τους χώρους εστίασης όσο και για τους χώρους ψυχαγωγίας, αναλόγως της επιφάνειάς τους.
Τα κριτήρια για την επιβολή οποιασδήποτε παροχής, ακόμα και ανταποδοτικής, προκειμένου να είναι αντικειμενικά, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τη σημαντικότατη παράμετρο των αντικειμενικών δυνατοτήτων του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων συγκεκριμένων περιοχών.
Για το λόγο αυτό άλλωστε ο νομοθέτης προβλέπει ότι για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκων, ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, λαμβανομένου ακριβώς υπόψη του περιορισμένου εύρους των δραστηριοτήτων τους, αλλά και του περιορισμένου αριθμού σταθερής αλλά και εποχικής πελατείας.
Ενδεικτικά και μόνο, στο άρθρο 25 του Ν. 3840/2010 προβλέπεται ευνοϊκή ασφαλιστική μεταχείριση των επαγγελματιών και εμπόρων που ασκούν δραστηριότητα σε χωριά ή οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ενώ στο άρθρο 58 του Ν. 4144/2013 προβλέπεται επίσης ευνοϊκή ασφαλιστική μεταχείριση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων περιορισμένης δυναμικότητας και συγκεκριμένα έως 5 ή 10 δωματίων κατά περίπτωση, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο σε περιορισμένες πληθυσμιακά περιοχές.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.- Προτίθεται να επεκτείνει και στον τομέα των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης την ειδική μεταχείριση που προβλέπει ο νομοθέτης για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων;
2.- Ειδικότερα, προτίθεται να εξαιρέσει από την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων στους Ο.Σ.Δ. τα καφενεία, τις ταβέρνες, τα εστιατόρια, τους παραδοσιακούς ξενώνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία δυναμικότητας μέχρι 10 δωματίων και γενικά τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εστίασης, της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων;
 Αθήνα, 2 Αυγούστου 2013
Η ερωτώσα Βουλευτής
Φεβρωνία Πατριανάκου




Δελτίο Τύπου
Σπάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2013
Δυνατότητα μείωσης των αμοιβών που καταβάλλουν για τη χρήση μουσικής οι  επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις των περιορισμένων πληθυσμιακά περιοχών

            Με ερώτησή της στη Βουλή, η Φεβρωνία Πατριανάκου είχε ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό να μην υποχρεούνται να καταβάλλουν αμοιβή για τη χρήση μουσικής τα καφενεία, οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, οι παραδοσιακοί ξενώνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία δυναμικότητας μέχρι 10 δωματίων και γενικά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εστίασης, της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Η Βουλευτής Λακωνίας είχε προτάξει ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει, σε αρκετές περιπτώσεις, ευνοϊκότερη μεταχείριση για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρότερες πληθυσμιακά περιοχές, λαμβανομένου υπόψη του περιορισμένου εύρους των δραστηριοτήτων τους, αλλά και του περιορισμένου αριθμού σταθερής και εποχικής πελατείας.
            Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Ανδριανός απάντησε στη Βουλευτή ότι δεν υπάρχει γενική δυνατότητα εξαίρεσης από την υποχρέωση για την καταβολή των δικαιωμάτων αυτών, αλλά υπάρχει η δυνατότητα ορθολογισμού των αμοιβών που καταβάλλονται στις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες οι αμοιβές δεν θεωρούνται ορθολογικές. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα, τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω των αρμόδιων οργάνων τους (ομοσπονδιών, συνομοσπονδιών, σωματείων, επιμελητηρίων κ.ο.κ.) να προβούν σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να συμφωνήσουν σε μία κοινά αποδεκτή αμοιβή. Στο πλαίσιο αυτό έχουν διενεργηθεί τέτοιες συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν αμοιβές χαμηλότερες των αναφερομένων στα δημοσιευμένα αμοιβολόγια. Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν είναι εφικτή, υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής σε διαιτησία ή άτυπης διαμεσολάβησης στο πλαίσιο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας ή προσφυγής των χρηστών στη δικαιοσύνη.
            Το κριτήριο των παραμεθόριων ή επαρχιακών περιοχών θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αυτόματα από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, καθώς και από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον καθορισμό των αμοιβών, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, χωρίς την ανάγκη ιδιαίτερης μνείας ή αναφοράς στο νόμο. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και με σωρεία άλλων κριτηρίων, τα οποία λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας, της ευθυδικίας και των χρηστών ηθών (όπως π.χ. εάν η μουσική είναι απαραίτητη ή χρήσιμη στο κατάστημα, εάν το κατάστημα λειτουργεί μόνο ορισμένους μήνες το χρόνο, ο τζίρος του κ.α.). Τα κριτήρια αυτά συνυπολογίζονται προκειμένου οι αμοιβές να είναι δίκαιες και να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς και σε περιόδους κρίσης.
            Η Φεβρωνία Πατριανάκου θα ενημερώσει τα αρμόδια συλλογικά όργανα σχετικά με τις δυνατότητες μείωσης των αμοιβών που καταβάλλουν για τη χρήση μουσικής οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις περιορισμένων πληθυσμιακά περιοχών, όπως αυτές παρατίθενται στην απάντηση του Υφυπουργού.