Σελίδες

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ο νόμος για τον φόρο ακινήτων Οι νέες προσαρμογές των συντελεστών προσαυξάνουν την επιβάρυνση σχεδόν όλων των ιδιοκτητών


«Ο κύβος ερρίφθη». Το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2014 εγκρίθηκε από την τρόικα και τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής».

Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο νόμου για τα ακίνητα

Από τη νέα φορολογία δεν εξαιρείται κανένα ακίνητο. Διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα, εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα, γήπεδα, χωράφια, λατομεία, ακόμη και δάση που έχουν στην κατοχή τους φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα φορολογηθούν από το πρώτο τετραγωνικό χωρίς αφορολόγητο και χωρίς εξαιρέσεις.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ύστερα από διαπραγμάτευση με την τρόικα συμπεριέλαβε μέσα στο νομοσχέδιο δεκάδες παραμέτρους γαι τον υπολογισμό του τελικού φόρου ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιφάνεια, την τιμή ζώνης όπου βρίσκεται το ακίνητο, τον όροφο, την παλαιότητα και την πρόσοψη.

Click here to see a large version


Oι παράμετροι

Για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια θα λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως η θέση, το είδος της χρήσης, η απόσταση από τη θάλασσα, τα συνολικά τετραγωνικά, η πρόσβαση σε εθνική ή επαρχιακή οδό κτλ.

Πράγματι, ο μαθηματικός τύπος για να υπολογίσει κανείς τον φόρο που του αναλογεί αποτελεί γρίφο αλλά, όπως λένε αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών, όσο περισσότερα δεδομένα λαμβάνονται υπόψη τόσο πιο «δίκαιος» είναι ο συγκεκριμένος φόρος.

Ωστόσο, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δημοσιεύσει την περασμένη εβδομάδα «Το Βήμα της Κυριακής» υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις για τον υπολογισμό όλων των κατηγοριών ακινήτων, τόσο των εντός σχεδίου ακινήτων όσο και των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων, και αυτό διότι μέσα στην εβδομάδα έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις για να δώσει τελικά το «πράσινο φως» η τρόικα.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά από τον νέο Ενιαίο Φόρο να βεβαιώσει μέσα στο 2014 περίπου 3,8 δισ. ευρώ αντί για 4,2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος της τρόικας. Από αυτά εκτιμά ότι θα εισπράξει περί τα 2,8-2,9 δισ. ευρώ.

Χαμηλότερες επιβαρύνσεις σε σύγκριση με το «χαράτσι» του 2013 προκύπτουν για όσους έχουν διαμερίσματα στις λεγόμενες φθηνές περιοχές και τα ακίνητά τους είναι χαμηλού ορόφου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις καταγράφονται πρόσθετες επιβαρύνσεις, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν ουσιαστικά τα εκτός σχεδίου ακίνητα - αγροτεμάχια.

Υψηλότερη φορολογία θα ισχύσει για εκείνους που έχουν μονοκατοικία, καθώς και για όσους έχουν ακίνητο με πρόσοψη σε κάποιον δρόμο, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις θα ισχύσουν ειδικοί συντελεστές προσαύξησης.
Επίσης, σε ιδιοκτήτες οικοπέδων με κτίσμα θα εφαρμοστεί ειδικός συντελεστής 0,7 για την απομείωση της φορολογίας.

Η πρόσοψη
Αυτό όμως που θα οδηγήσει σε γενναία πρόσθετη επιβάρυνση σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό είναι η εφαρμογή συντελεστή πρόσοψης σε όλα τα κτίρια. Εφόσον το κτίριο βλέπει σε έναν δρόμο, ο συντελεστής προσαύξησης του φόρου θα είναι 1,02, ενώ για κτίρια με περισσότερες από μία προσόψεις θα προσαυξάνεται ο φόρος κατά 1,03. Ο συντελεστής πρόσοψης για μονοκατοικίες είναι 1, ενώ οι βοηθητικοί χώροι θα έχουν συντελεστή απομείωσης 0,1.

Ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς θα εφαρμοστεί στην περίπτωση των ημιτελών κτισμάτων ή όποιων είναι «κενά», δηλαδή δεν ηλεκτροδοτούνται. Ο συντελεστής ημιτελών κτισμάτων μειώνεται σε 0,4 από 0,5.

Ο συνολικός φόρος για τα κτίσματα προκύπτει ως γινόμενο της επιφάνειας του ακινήτου, του βασικού φόρου (ΒΦ), του συντελεστή παλαιότητας (ΣΠΚ), του συντελεστή ορόφου (ΣΟ), του συντελεστή πρόσοψης (ΣΠ) για κύριους χώρους, του συντελεστή απομείωσης επιφάνειας κτίσματος (ΣΑΕ), του συντελεστή βοηθητικών χώρων (ΣΒΧ) και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος (ΣΗΚ) ως εξής: Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (τ.μ.) Χ ΒΦ Χ ΣΠΚ Χ ΣΟ Χ ΣΠ Χ ΣΑΕ Χ ΣΒΧ Χ ΣΗΚ (όπου ισχύει).

Σημειώνεται ότι για κτίσμα ως 500 τετραγωνικά ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας (ΣΑΕ) είναι 1 και από 'κεί και πάνω μειώνεται για να φθάσει σε 0,24 σε περίπτωση κτιρίου 50.000 τετραγωνικών μέτρων και άνω.
---------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
---------------------