Σελίδες

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Η ακαρπία στις ελιές απειλεί τα «μερίδια» των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό

Σοβαρό κίνδυνο για απώλεια μεριδίων που με πολύ κόπο και μόχθο έχουν χτίσει στο παρελθόν ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και πολλές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, αντιμετωπίζουν λόγω της αναμενόμενης δραστικής μείωσης στην παραγωγή ελαιολάδου και ελιάς.
 
Το πρόβλημα έγκειται στην αδυναμία πλέον των επιχειρήσεων αυτών να καλύψουν συμφωνίες, με συνέπεια να απωλέσουν μερίδια σε αγορές – στόχους του εξωτερικού, όπως αυτές των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιταλίας και άλλες.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και κινδυνεύουμε να μην έχουμε όχι μόνο να εξάγουμε αλλά και να φάμε ελαιόλαδο», αναφέρει γλαφυρά στο paseges.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας, κ. Μανόλης Βακόνδιος, μιας συνεταιριστικής οργάνωσης με άκρως επιτυχημένη παρουσία στις αγορές του εξωτερικού, εδώ και πολλά χρόνια και αναρίθμητες διακρίσεις για τα προϊόντα της.
«Ευτυχώς δεν υπάρχουν ρήτρες, οι οποίες θα μας δημιουργούσαν πρόσθετα προβλήματα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας, ενώ τονίζει πως «είναι ορατός ο κίνδυνος να κριθούμε αναξιόπιστοι». Παράλληλα δεν κρύβει πως γνωστή αλυσίδα λιανεμπορίου του εξωτειρκού είχε ζητήσει ελαιόλαδο εσοδείας

Στην περιοχή της Σητείας, εκτιμά ο κ. Βακόνδιος η περικοπή από τη μηδενική ακαρπία στα ελαιόδεντρα θα είναι σχεδόν καθολική.

Όλα αυτά τη στιγμή που δίνονται ευρέως στοιχεία για τις επιδόσεις των αγροτικών προϊόντων στον εξαγωγικό τομέα.
-----------------------------
Πηγή: paseges.gr
-----------------------------