Σελίδες

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Αυξάνονται οι προσιτές ακτές σε ΑμΕΑ

Το δικαίωμα στην καλοκαιρινή θαλάσσια κολύμβηση γίνεται πιο προσιτό στα άτομα με αναπηρία, καθώς πληθαίνουν οι παραλίες που τοποθετούνται μηχανισμοί που διευκολύνουν την είσοδο στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα. 

Πρόκειται για μηχανισμούς εύχρηστους, με τους οποίους μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να κολυμπήσουν χωρίς βοήθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα περισσότερα από τα άτομα αυτά η κολύμβηση στη θάλασσα προσφέρει όχι μόνο απόλαυση, αλλά και την αναγκαία σωματική άσκηση. Οι μηχανισμοί πρόσβασης ενισχύουν την αυτονομία των αναπήρων και προάγουν τον πολιτισμό της κοινωνίας.

Τον προηγούμενο μήνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε ομόφωνα την τοποθέτηση ακόμα επτά μηχανισμών πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε παραλίες της Αττικής, με συνολικό προϋπολογισμό 210.000 ευρώ. Ετσι, οι παραλίες στην Περιφέρεια Αττικής, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ΑμΕΑ θα γίνουν 17. 

Εχουν ήδη τοποθετηθεί δέκα τέτοιοι μηχανισμοί στη Δυτική Αττική, την Ανατολική Αττική, στον Νότιο Τομέα Αθηνών και στη Σαλαμίνα. Φέτος οι περιοχές που επιλέχθηκαν είναι τα «Βοτσαλάκια» στον Πειραιά, η παραλία Καψαλίου στα Κύθηρα, το Πόρτο Γερμενό στη Δυτική Αττική και από μία παραλία στους Δήμους Ραφήνας, Ωρωπού και Σαρωνικού της Ανατολικής Αττικής. Η τοποθέτηση των μηχανισμών θα γίνει σε συνεννόηση με τους οικείους δήμους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη σηματοδότηση, τη συντήρηση και τη φύλαξή τους.

Στην παραλία της Νέας Μάκρης, του Δήμου Μαραθώνος, είναι εγκατεστημένος ένας τέτοιος μηχανισμός για δεύτερο καλοκαίρι. «Η επιτυχία της ράμπας κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα είναι πολύ μεγάλη. 

Πέρυσι ήταν τουλάχιστον 15 ΑμΕΑ που είχαν πάρει από τον δήμο το ειδικό τηλεχειριστήριο για να καθοδηγούν τις κινήσεις του μηχανισμού. Φέτος είναι πάνω από 20 και πιστεύουμε ότι όσο γίνεται γνωστή η υπηρεσία αυτή θα πληθύνουν όσοι τη χρησιμοποιούν. Στην παραλία της Νέας Μάκρης έρχονται άτομα με κινητικά προβλήματα και από άλλες περιοχές», λέει στην «Κ» ο κ. Μάκης Κουλουμπής, από τον Δήμο Μαραθώνος. 

Η ράμπα κολύμβησης είναι εγκατεστημένη κοντά στην ψαροταβέρνα Αύρα. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποτελείται από ειδικό κάθισμα, το οποίο κινείται με ηλεκτρισμό πάνω σε ένα σταθερό μεταλλικό διάδρομο - ράμπα και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να μεταφέρονται από την ακτή μέσα στη θάλασσα χωρίς βοήθεια άλλου ατόμου, να απολαμβάνουν το μπάνιο τους και να πραγματοποιούν εξειδικευμένες κινησιοθεραπείες μέσα στο νερό, χωρίς να καταστρέφουν το προσωπικό τους αμαξίδιο.

Συστήματα ασφαλείας
Η λειτουργία του συστήματος ξεκινά από το σημείο όπου ο χρήστης έχει πρόσβαση στην ακτή και καταλήγει μέσα στη θάλασσα. Η ηλεκτροδότησή του προέρχεται από φωτοβολταϊκά στοιχεία και μπαταρία μολύβδου. Διαθέτει συστήματα ασφαλείας που εξασφαλίζουν την προστασία των χρηστών, καθώς και φωτεινή νυχτερινή σήμανση και πλωτήρες μέσα στη θάλασσα για την προστασία των άλλων λουομένων. Ολες οι λειτουργίες του συστήματος είναι τηλεχειριζόμενες με ειδικό αδιάβροχο τηλεχειριστήριο που διατίθεται από το Δημοτικό Μέγαρο Νέας Μάκρης. Η εγκατάσταση δεν είναι μόνιμη, στο τέλος της θερινής περιόδου αποσυναρμολογείται και φυλάσσεται από τον Δήμο.

Ιδιαίτερα θετική είναι η εμπειρία από την παραλία Βάρης στη Σύρο, στην οποία λειτουργούν από το 2009 συστήματα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και σε άτομα με απώλεια όρασης (μερική ή ολική). Μάλιστα, η συγκεκριμένη παραλία φιλοξένησε και ομάδα τουριστών με προβλήματα όρασης από την Παλαιστίνη, δείχνοντας ότι παρόμοια έργα υποδομής μπορεί να διευρύνουν τις δυνατότητες υποδοχής επισκεπτών.

Με οδηγό αυτή την επιτυχία η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου έχει αποφασίσει τη διαμόρφωση και εξοπλισμό 20 παραλιών από 17 νησιά για να γίνουν προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία.

Συστήματα που διευκολύνουν την πρόσβαση έχουν τοποθετηθεί επίσης στην Ασπροβάλτα και στην παραλία των Νέων Επιβατών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, στον Δήμο του Αγίου Νικολάου Κρήτης, στις παραλίες του Αλμυρού και της Ελούντας.

Το ζητούμενο σήμερα είναι να επεκταθεί η τοποθέτηση ανάλογων μηχανισμών, καταρχήν σε όλες τις οργανωμένες παραλίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη θαλάσσια πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία.
-----------------------------------------------
Πηγή: kathimerini.gr-Γιάννης Ελαφρός
-----------------------------------------------