Σελίδες

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Το Ευρωκοινοβούλιο επανέρχεται στο μέτρο της διάθεσης ελαιολάδου στην εστίαση σε φιάλες μιας χρήσης. Δυνατότητα να θεσμοθετηθεί μονομερώς και από την ελληνική κυβέρνηση

Το Ευρωκοινοβούλιο αναλαμβάνει πρωτοβουλία να επαναφέρει προς συζήτηση το μέτρο που απέσυρε η Κομισιόν για τη διάθεση του ελαιολάδου στα τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α.), σε ειδικές φιάλες μιας χρήσης. 

Αυτό τονίστηκε στο σεμινάριο για την ελαιοκομία, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη, στις Βρυξέλες, την Πέμπτη (30 Μαΐου), με θέμα: «Στρατηγικές και πρακτικές για την προώθηση του ελαιολάδου». Ακόμη τονίστηκε ότι η Πορτογαλία ήδη εφαρμόζει το εν λόγω μέτρο, οπότε υπάρχει η δυνατότητα να θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα, από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δανέλλης «θεωρώ ότι το μέτρο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί διασφαλίζει τον καταναλωτή, προασπίζει τον παραγωγό και ανταποκρίνεται στις εξαγγελίες για τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων. Εκτιμώ ότι η εφαρμογή του μέτρου έγινε με προχειρότητα χωρίς να ζητηθεί η βοήθεια του Ευρωκοινοβουλίου και για αυτό αποσύρθηκε».

Πάντως τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ισπανοί ομιλητές εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση και αγανάκτησή τους, για την σκανδαλώδη, όπως χαρακτήρισαν, απόσυρση της απόφασης που αφορούσε την καθιέρωση συσκευασμένου ελαιολάδου στους χώρους εστίασης και μάλιστα με φαιδρές αιτιάσεις.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες που έχει το ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η κατανάλωσή του - και ιδιαίτερα του εξαιρετικού παρθένου - αυξάνεται συνεχώς. Παράλληλα επισημάνθηκαν και οι δυσκολίες οι οποίες αναμένονται να ενταθούν και η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνεργασίες και κοινές δράσεις.

Ομιλητές ήταν ο Διευθυντής της Γεν. Δ/νσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τάσος Χανιώτης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Μπαρζούκας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, το στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κα Λίνα Ράππου, η επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου κα Maria Isabel Gomez, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Jaen κ. Manuel Parras Rosa και η Διευθύντρια της ισπανικής διεπαγγελματικής οργάνωσης ελαιολάδου κα Tereza Perez.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Paolo de Castro, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία νέων κανόνων για τη διάθεση ελαιόλαδου στα εστιατόρια, επισημαίνοντας ότι «η επιβολή της τυποποίησης του ελαιολάδου αποτελεί έναν τρόπο προστασίας του καταναλωτή από τη νοθεία του ελαιολάδου».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση της γενικής διευθύντριας της διεπαγγελματικής ελαιολάδου για τη στρατηγική προώθησης του ισπανικού ελαιολάδου, κυρίως στις ανερχόμενες νέες αγορές, τόσο για την μετρήσιμη αποτελεσματικότητα όσο και για το λογικό κόστος των προωθητικών ενεργειών. Το κόστος αυτό καλύπτεται από ιδίους πόρους, τη συμμετοχή του Ισπανικού κράτους και κατά 50% από προγράμματα της ΕΕ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Ισπανία προβάλει το ελαιόλαδό της στις διεθνείς αγορές με όχημα τη μεσογειακή διατροφή και ως «Ισπανικό ελαιόλαδο», χωρίς να μπαίνει στη λογική ανάδειξης ιδιαίτερων ελαιοκομικών περιοχών όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα.

Ο κ. Παναγιώτης Μπαρζούκας, επικεφαλής του τμήματος ελαιολάδου της Κομισιόν, τόνισε ότι η Πορτογαλία ήδη εφαρμόζει το μέτρο διάθεσης συσκευασμένου επώνυμου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στους χώρους εστίασης, οπότε αρκεί η απαίτηση του ελαιοκομικού κόσμου να θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα από το κράτος. Τα οφέλη μακροπρόθεσμα θα είναι πολλαπλά εφόσον θα δίνεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα στους επισκέπτες να έρχονται σε επαφή με το ελληνικό ελαιόλαδο μέσω των κατά τόπους τυποποιητών.

Συμπερασματικά, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των ευκαιριών, χρειάζεται συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και μεταξύ των ελαιοκομικών μεσογειακών χωρών και απαραιτήτως μια σταθερή διαχρονική εθνική στρατηγική. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο ευρωβουλευτής κ. Δανέλλης «θα πρέπει να περάσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο εμπορίας του ελαιολάδου, στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι παραγωγοί. Με τις φετινές τιμές παραγωγού των 2 και 2,5 ευρώ το λίτρο δεν μπορεί να είναι βιώσιμος. Για να είναι επιβιώσει ο κλάδος θα πρέπει να έρθει κοντά στον καταναλωτή. Επίσης θα πρέπει να συμμετέχουν οι ελαιοπαραγωγοί σε συλλογικά σχήματα, για να προχωρήσουν στην τυποποίηση, ώστε να παράγουν ένα επώνυμο, τυποποιημένο, αναγνωρίσιμο και μοναδικό προϊόν, που η προστιθέμενη αξία του θα παραμένει σε αυτούς. Σε αντίθετη περίπτωση ο ελαιοκομικός κλάδος δεν μπορεί να είναι βιώσιμος».
---------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
---------------------------------