Σελίδες

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής κρασιού το 2012. Προβλήματα στην ελληνική παραγωγή από την έλλειψη κεφαλαίων

Η ευρωπαϊκή παραγωγή κρασιού, σημείωσε μείωση το 2012, ενώ οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί φύτευσης συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπελώνων και Οίνου (ΔΟΑΟ). 

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης «στην ΕΕ, στα τέσσερα χρόνια που εφαρμόζεται η ΚΟΑ οίνου, είχαμε 2.850.000 στρέμματα που εκριζώθηκαν, από τα οποία 1.600.000 ήταν επιδοτούμενα. 

Στη μείωση συνέβαλλαν όμως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη». Όσον αφορά τη χώρα μας, μετά από τη μείωση που υπήρξε το 2011 λόγω του περονόσπορου, είχαμε μειωμένη παραγωγή και το 2012 που οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες. «Όμως το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας φέτος είναι η έλλειψη κεφαλαίων. 

Οι τράπεζες αδυνατούν να δώσουν δάνεια στα οινοποιεία, κάτι που κάνει πολύ δύσκολη την απορρόφηση της ερχόμενης παραγωγής», επισημαίνει ο κ. Κορδοπάτης.

Μείωση παραγωγής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΑΟ, η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε κατά 10%, με τη Γαλλία να πλήττεται με μια πτώση παραγωγής της τάξεως του 17%, μετά από μια καλή συγκομιδή που είχε το 2011.

Μείωση όμως υπήρξε το 2012 και στην ελληνική παραγωγή. «Το κρασί στη χώρα μας αποτελεί το 5-7% του αγροτικού ΑΕΠ. Σήμερα διαθέτουμε περίπου 750.000 στρέμματα με οινάμπελα. Είχαμε συνεχή μείωση της παραγωγής οίνου τα τελευταία δύο χρόνια. Μετά από τα προβλήματα που υπήρξαν το 2011 από τον περονόσπορο (παραγωγή 270.000 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 100.000 τόνους) και το 2012 (παραγωγή 300.000 τόνους) εξαιτίας της ξηρασίας αλλά και της έλλειψης κεφαλαίων», επισημαίνει ο κ. Κορδοπάτης.

«Αυτή τη στιγμή στα περισσότερα οινοποιεία της χώρας δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα», προσθέτει ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ. «Εξαιτίας αυτής της μείωσης είχαμε αύξηση των τιμών τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια αγορά. Όμως η ελληνική αγορά έχει ανάγκη ρευστότητας. 

Τα ελληνικά οινοποιεία έχουν τεράστια χρέη και θα υπάρχει πρόβλημα απορρόφησης της επόμενης σοδειάς. Με τράπεζες αδρανοποιημένες δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική πολιτική. Θα πρέπει να προχωρήσει σύντομα η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκουν κεφάλαια από τις μεγάλες ποσότητες εξαγωγών που κάνουν. Στην Ελλάδα έχουμε ανάκαμψη των εξαγωγών το τελευταίο διάστημα, όμως οι τιμές δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Αύξηση τιμών στη Γαλλία

«Είχαμε μια δύσκολη χρονιά το 2012, κυρίως λόγω μιας απότομης πτώσης στην παραγωγή, αλλά το εμπόριο κυλάει ως επί των πλείστον με σταθερούς ρυθμούς», υποστήριξε από την πλευρά του σε συνέντευξη που έδωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΟ, κ. Federico Castellucci, αναφερόμενος στις συνολικές εξαγωγές κρασιού, οι οποίες έμειναν σταθερές στα 101 εκατόλιτρα, έπειτα από μια μακροχρόνια ανοδική τάση. 

Η πολιτική της ΕΕ, να καταργήσει αμπελώνες για να δώσει ένα τέλος στα πλεονάσματα, έχει οδηγήσει σε μια μείωση ύψους 269.000 εκατόλιτρων μεταξύ 2008 και 2011, πολύ πιο πάνω από το στόχο των 175.000 εκατόλιτρων, συμβάλλοντας στην πρόσφατη άνοδο της τιμών, είπε ο Castellucci.
Πάντως η αυξανόμενη κατανάλωση επίσης έσπρωξε τις τιμές προς τα πάνω. Οι τιμές του γαλλικού χύμα κόκκινου κρασιού, είχαν αύξηση στις τιμές, κατά 7%, μεταξύ Αυγούστου και Φεβρουαρίου, ενώ για το λευκό χύμα κρασί σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 30%.

Μειωμένες οι ευρωπαϊκές εξαγωγές

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπελώνων και Οίνου, οι γαλλικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6%, αλλά αντίθετα Ιταλία και Ισπανία είδαν τις εξαγωγές τους να πέφτουν κατά 7% και κατά 13% αντιστοίχως.

Η Χιλή, η μεγαλύτερη παραγωγός κρασιού της Νότιας Αμερικής, η οποία κατείχε το ρεκόρ παραγωγής για το 2012, είδε μια αύξηση στις εξαγωγές της ύψους 13%, ενώ οι εξαγωγές της Νότιας Αφρικής αυξήθηκαν κατά 17%.

Αυτό σήμαινε ότι το συνολικό μερίδιο των μεγαλύτερων Ευρωπαίων παραγωγών - Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Πορτογαλία - στις παγκόσμιες εξαγωγές, έπεσε στο 62% από 65% την περασμένη χρονιά, προς όφελος της Νοτιάς Αμερικής και των ΗΠΑ, των οποίων η σοδειά σημείωσε άνοδο κατά 7%. Στο μεταξύ η κατανάλωση του κρασιού αυξήθηκε κατά 0,6%, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στην αύξηση που παρουσιάστηκε στην Κίνα και στις ΗΠΑ.
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------