Σελίδες

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η VÂNIA CONDE στο ΑΣΤΙΚΟΝ την Κυριακή 3 Μαρτίου

Με αφορμή τον ερχομό της σπουδαίας fadista VÂNIA CONDE στην Ελλάδα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Ποταμού σας καλεί να την ακούσετε την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013, και ώρα 21:00, στο «Αστικόν» Ποταμού σε μία μοναδική συναυλία FADO με παραδοσιακά τραγούδια της Λισαβόνας. 

Τη fadista πλαισιώνουν ο σπουδαίος Πορτογάλος δεξιοτέχνης RICARDO PARREIRA (πορτογαλική κιθάρα) και ο επίσης καταξιωμένος Πορτογάλος κιθαρίστας MARCO OLIVEIRA (κιθάρα).



Φάντο: η εθνική λαϊκή μουσική της Πορτογαλίας


Η μουσική fado είναι η μουσική ψυχή της Πορτογαλίας, στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα ή πεπρωμένο, είναι ένα είδος μουσικής που εντοπίζεται τη δεκαετία του 1820 στην Πορτογαλία, σίγουρα όμως είχε παλαιότερες ρίζες. 

Η μουσική είναι μελαγχολική, το ίδιοι κι οι στίχοι, που συχνά μιλάνε για τη θάλασσα ή για τη ζωή των φτωχών. 

Η μουσική έχει σχέση με την πορτογαλική λέξη saudade, είναι ένα είδος προσμονής, αλλά κι ένα μείγμα νοσταλγίας, λύπης, πόνου, ευτυχίας και αγάπης. 

Κάποιοι λάτρεις της μουσικής φάντο ισχυρίζονται ότι οι ρίζες της είναι ένα μείγμα της μουσικής των σκλάβων της Αφρικής με την παραδοσιακή μουσική των Πορτογάλων ναυτών και αραβικές επιρροές.
 

Υπάρχουν δυο κύριες παραλλαγές της μουσικής φάντο, τα φάντο της Κόιμπρα, που είναι πιο εκλεπτυσμένα, και τα φάντο της Λισαβόνας, που είναι και τα δημοφιλέστερα.
 

Τα σύχρονα τραγούδια φάντο είναι δημοφιλή στην Πορτογαλία κι έχουν αναδείξει πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.
 

Η πρώτη μεγάλη τραγουδίστρια φάντο ήταν η Μαρία Σεβέρα, που έζησε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Κατά τις δεκαετίες του '20 και του '30, μια σειρά ηχογραφήσεων φάντο της Κόιμπρα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής. 

Οι κιθαρίστες Αρτούρ και Κάρλος Παρέδες, πατέρας και γιος, έγιναν πρωτοπόροι αυτού του είδους στην πορτογαλική κιθάρα.
 

Η πασίγνωστη Αμάλια Ροντρίγκεζ καθιέρωσε την πιο γνωστή μορφή τραγουδιών φάντο. Μετά την εξαφάνισή της, ένα νέο κύμα ερμηνευτών πρόσθεσε στυλιστικές διαφορές κι έκανε περισσότερο δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο την παραδοσιακή μουσική της Πορτογαλίας. 

Η Ντούλτσε Πόντες ανέμειξε την παραδοσιακή με τη σύγχρονη πορτογαλική μουσική, ενώ η Κριστίνα Μπράνκο και το συγκρότημα Μαντρεντέους πρόσθεσαν μουσικά όργανα και νέους ρυθμούς, διατηρώντας από τα παραδοσιακά φάντο το μελαγχολικό τους στυλ και την αίσθηση του saudade…
 

Η fado διηγείται απραγματοποίητα όνειρα, χαμένους έρωτες, και την απέραντη θλίψη του ανικανοποίητου. Πηγάζει από την μοιρολατρική άποψη της ζωής. Το κοινό της, νιώθει περισσότερο, παρά ακούει, και μάλιστα, αν κάποιος ή κάποια fadista αδυνατεί να συγκινήσει τον κόσμο, διακόπτουν την ερμηνεία! 

Όταν όμως το τραγούδι ματώσει τις καρδιές των ακροατών, απαγορεύουν την είσοδο άλλων στον χώρο, μέχρι το πέρας του.
 

Συνήθως η προτίμηση είναι να είναι fadista-γυναίκα στη σκηνή. Φαίνεται πως οι πορτογάλοι πιστεύουν ότι το longing, τον λυγμό αυτόν της ψυχής, η γυναικεία φωνή τον αποδίδει καλύτερα. 

Η τραγουδίστρια στέκεται όρθια στη σκηνή, φορώντας μαύρο φόρεμα και σάλι στους ώμους. Το τραγούδι της το συνοδεύει με κινήσεις μόνο των χεριών. 

Το σώμα παραμένει ακίνητο. Είναι μαγεία. Μετά από μια πετυχημένη fado performance η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από ένα είδος θρησκευτικού δέους και ηλεκτρισμού.

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που προσπαθούν να αναβιώσουν τη fado, δίνοντας της και νέα, σύγχρονα στοιχεία.


--------------------------------- 
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------