Σελίδες

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί οι άντρες κοιμούνται μετά το… sex;


Πολλές είναι οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα με τον οργασμό και κάποιες από αυτές ίσως δώσουν μία απάντηση στο ερώτημα. 

Μετά τον οργασμό τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες απελευθερώνουν τα χημικά ωκυτοκίνη, προλακτίνη, γ-αμινοβουτυρικό οξύ και ενδοφρίνες. Κάθε ένα από αυτά συνεισφέρει στο γνωστό εκείνο συναίσθημα του «γύρνα την πλάτη και κοιμήσου». Μοιάζουν να εκκρίνονται σε ίσες ποσότητες στους άντρες και τις γυναίκες, αλλά όλοι μας γνωρίζουμε ποιος έρχεται συχνότερα σε οργασμό.  
 
Η ορμόνη ωκυτοσύνη είναι γνωστή για τις διάφορες επιδράσεις που προκαλεί συμπεριλαμβανομένης της μητρικής συμπεριφοράς, της σύσπασης των λείων μυών της μήτρας κατά την διάρκεια του τοκετού και της έκκρισης του μητρικού γάλακτος. Αναφερόμαστε επίσης σε αυτή ως την χαδιάρα ορμόνη αφού μας ξυπνάει την ανάγκη να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλο και να δενόμαστε με τρόπο μη σεξουαλικό. Ίσως φταίει η ωκυτοκίνη που νιώθουμε χορτασμένοι και γαλήνιοι μετά από το σεξ.

Η προλακτίνη είναι ένας ακόμα παίκτης στο μυστηριώδες παιχνίδι του ύπνου μετά το σέξ. Παράγεται στην υπόφυση και η πιο γνωστή του λειτουργία είναι εκείνη της παραγωγής γάλακτος. Πιστεύεται πως η προλακτίνη μας απαλλάσσει απο την σεξουαλική διέγερση μετά τον οργασμό και μας αφήνει να σκεφτούμε άλλα πράγματα πέρα από το σεξ.

Τι θα συμβεί αν κατά τη διάρκεια μιας μετάγγισης γίνει λάθος στην ομάδα αίματος;

Θα συμβεί κάτι παρόμοιο με μία ισχυρή αλλεργική αντίδραση, η οποία είναι πολύ πιθανό να αποβεί μοιραία. Όπως είναι γνωστό, τα ερυθρά αιμοσφαίρια των ανθρώπων δεν είναι όλα ίδια: διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αντιγόνα που καλύπτουν την επιφάνειά τους. Αν λοιπόν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ενός τύπου καταλήξουν στο αίμα ενός διαφορετικού τύπου, οι φυσικές άμυνες του σώματος δεν τα αναγνωρίζουν και τους επιτίθενται σαν να είναι εχθροί. Για τον λόγο αυτό, θα εκδηλωθούν πυρετός, ναυτία και εμετός, οσφυϊκοί πόνοι, αλλεργικά φαινόμενα, σοκ αναφυλαξίας, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.

Από τι είναι φτιαγμένο το κερί των αυτιών;

Το κερί των αυτιών αποτελείται από λίπος και ιδρώτα που παράγουν ορισμένοι αδένες. Η κύρια λειτουργία του είναι να αιχμαλωτίζει τα βακτήρια και τη σκόνη που καταφέρνουν να διαπερνούν το προστατευτικό τρίχωμα που υπάρχει στο εξωτερικό μέρος του αυτιού. Στους καυκάσιους πληθυσμούς, το κερί είναι κιτρινωπό, μαλακό και κολλώδες, ενώ στους ασιατικούς πληθυσμούς είναι γκριζωπό, ξερό και αλευρώδες. Κανένας δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εξηγήσει αυτή τη διαφορά.

Είναι δυνατό να φτερνιστούμε στον ύπνο μας;

Εξαρτάται από τη φάση του ύπνου. Αν δεν διανύουμε τον βαθύ ύπνο, τότε μπορούμε να φτερνιστούμε και να ξυπνήσουμε αμέσως μετά. Αν όμως έχουμε πέσει σε βαθύ ύπνο, τότε είναι αδύνατο το φτέρνισμα, αφού υπάρχει καταστολή του μυϊκού συστήματος που χρησιμεύει στην πρόληψη κινήσεων του σώματος, λόγω της υπερβολικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.

Γιατί το τσιγάρο προκαλεί εθισμό;

Όταν εισπνέουμε τον καπνό, η νικοτίνη απορροφάται ταχύτατα και μεταφέρεται στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Η ουσία αυτή οδηγεί τον οργανισμό να εκκρίνει δύο ουσίες, την αδρεναλίνη και την ντοπαμίνη, που αυξάνουν τον μεταβολισμό του σώματος, δημιουργώντας ένα αίσθημα ευχαρίστησης και διέγερσης. '
 
Σιγά-σιγά ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στην παρουσία της νικοτίνης και εάν σταματήσει να υπάρχει στο αίμα, τότε δημιουργείται αίσθηση κόπωσης, εκνευρισμού και μελαγχολίας, μειωμένης συγκέντρωσης κ.ά. Έτσι αναζητούμε συνεχώς να καπνίσουμε τσιγάρο. Η κατάσταση δεν σταματάει εκεί. Ο οργανισμός προσαρμόζεται σιγά-σιγά στα επίπεδα της νικοτίνης και αναζητάει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες…
-------------------------------
 Πηγή: ygeia-evexia.gr
--------------------------------