Σελίδες

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Το ΥπΑΑΤ καλεί τους αμπελουργούς να προχωρήσουν σε νομιμοποίηση των αμπελώνων που φυτεύτηκαν την περίοδο 1998-2002

Πρόβλημα με τους αμπελώνες που φυτεύτηκαν κατά την περίοδο 1998-2002 και δε νομιμοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο των στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Για τους αμπελώνες αυτούς, που δε θα νομιμοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Το ΥπΑΑΤ έστειλε αντιπροσώπους του σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για να ενημερώσει τους αμπελουργούς. 

Όλοι όσοι έχουν αμπελώνες και ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, ακόμα και αυτοί που τα κτήματά τους είναι στο αμπελουργικό μητρώο, πρέπει να απευθυνθούν στη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκουν, προκειμένου να ελεγχθούν.

Το θέμα αφορά το σύνολο των παραγωγών, γιατί ακόμα και εκείνοι που το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα τους είναι νόμιμο και υπολείπεται ένα μικρό τμήμα, δε θα μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους και βέβαια να επιδοτηθούν. Το παρήγορο είναι ότι υπάρχει τρόπος να νομιμοποιηθούν οι αμπελώνες αυτοί, αρκεί έγκαιρα οι ιδιοκτήτες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες διευθύνσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λήμνου κ. Σάββας Βαρελτζής, σε δηλώσεις του που έκανε στον ΑγροΤύπο τόνισε ότι «οι παραγωγοί πρέπει να κινητοποιηθούν, να ενημερωθούν και να σπεύσουν να νομιμοποιήσουν τους αμπελώνες τους. Θα πρέπει να απευθυνθούν στους Γεωπόνους των κατά τόπων Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίοι θα αναλάβουν τη νομιμοποίησή τους. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Αν δεν τα νομιμοποιήσουν θα πρέπει να τα εκριζώσουν με δικά τους έξοδα. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει πρόστιμο 1.200 ευρώ το στρέμμα».

Να θυμίσουμε ότι μόλις το περασμένο καλοκαίρι η χώρα μας πλήρωσε πρόστιμο στην ΕΕ ύψους 21,3 εκατ. ευρώ, για τη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας στην εφαρμογή του Καν. 1493/99, που αφορούσε την νομιμοποίηση των παράτυπα φυτεμένων αμπελώνων.

Ο διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ, κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, δήλωσε από την πλευρά του τα εξής: «υπήρξε μια διαδικασία, μεταξύ ΕΕ και ΥπΑΑΤ, η οποία κατέληξε στη νομιμοποίηση 110.000 στρεμμάτων, με ένα πρόστιμο 21,3 εκατ. ευρώ.
Η ΚΕΟΣΟΕ πάντα ήταν κάθετη κατά της συνέχισης της πρακτικής παράνομων φυτεύσεων. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις στο ΥπΑΑΤ προκειμένου «να αναγεννηθούν» δεκάδες χιλιάδες στρέμματα μέσω της αναγγελίας στις ΔΑΟΚ των εγκαταλελειμμένων αμπελώνων σε όλη την Ελλάδα».
Και προσθέτει: «Οι παράνομες φυτεύσεις για προφανείς λόγους εκτός των προστίμων δημιουργούν πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες στον τομέα αφού:
  • Ανταγωνίζονται αθέμιτα τους νόμιμους αμπελουργούς και την παραγωγή τους
  • Παράγουν «μαύρα σταφύλια» που δεν δηλώνονται πουθενά και δεν εκδίδονται παραστατικά με συνέπεια την απώλεια εσόδων του Δημοσίου
  • Επειδή είναι παράνομα, οι τιμές που πωλούνται τα σταφύλια είναι χαμηλές και συμπαρασύρουν τις τιμές των υπόλοιπων σταφυλιών
  • Αλλοιώνουν την εικόνα της ελληνικής οινοπαραγωγής και ως προς την ποσότητα, αλλά κυρίως οι πολιτικές για τη νόμιμη αμπελοκαλλιέργεια αποτυγχάνουν, εξαιτίας της ύπαρξης των παρανόμων φυτεύσεων, δημιουργώντας επίσης μια στρεβλή κουλτούρα στους αμπελουργούς βάσει της οποίας ο ευνοούμενος είναι ο παράνομος
  • Κατά κανόνα δεν τηρούνται στους παράνομους αμπελώνες ποιοτικές προδιαγραφές, αφού ούτε από διατάξεις διέπονται, ούτε ελέγχονται εξαιτίας του ότι υπάρχουν, εν κρυπτώ».
---------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------------------