Σελίδες

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Άρση του καμποτάζ και στα σκάφη αναψυχής ανήγγειλε η κυβέρνηση

Ταράσσει τα βαλτωμένα εδώ και δεκαετίες νερά του ελληνικού yachting η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία χθες προανήγγειλε την άρση του καμποτάζ, μετά την κρουαζιέρα, και στα σκάφη αναψυχής. 

Αναγγελία που βρίσκει, από τη μία, τις εταιρείες που διαχειρίζονται μαρίνες στην Ελλάδα να «μετρούν» ήδη τα προσδοκώμενα οφέλη και, από την άλλη, τους επιχειρηματίες που έχουν υπό ελληνική σημαία επαγγελματικά σκάφη να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το μέλλον του κλάδου στη χώρα.

Ειδικότερα, η κα Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχολίασε και το θαλάσσιο τουρισμό, για τον οποίο ανέφερε ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία και Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο νόμου. Θα ρυθμίζει θέματα όπως η άρση του καμποτάζ, η ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και η απλοποίηση των διατάξεων που αφορούν στα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη.

Επίσης, ανέφερε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο πάλι του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό με σκοπό την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, αναφορικά με τα τουριστικά αγκυροβόλια.

Ανάσα για τις μαρίνες

«Ανάσα για τη λειτουργία των μαρίνων στην Ελλάδα αποτελεί η αναγγελία της υπουργού Ολγας Κεφαλογιάννη. Βλέπουμε θετικά και υποστηρίζουμε την πλήρη και χωρίς περιορισμούς άρση του καμποτάζ, και συγκεκριμένα την επέκταση του νόμου για την άρση στην κρουαζιέρα και στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής με σημαία τρίτων χωρών», σημειώνει χαρακτηριστικά στη «Ν» ο πρόεδρος της Ενωσης Μαρινών Ελλάδος, Σταύρος Κατσικάδης.

Αναφορικά με τα οφέλη που θα αποκομίσει ο κλάδος, και ενώ φέτος η μείωση μόνιμου ελλιμενισμού στις μαρίνες ξεπέρασε το 25%, είναι ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν από διεθνείς yachting operators θα φέρουν στην Ελλάδα σκάφη για μόνιμο ελλιμενισμό. Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς τα σκάφη διαχειμάζουν στις Δαλματικές Ακτές και την Τουρκία και το καλοκαίρι επισκέπτονται τις ελληνικές μαρίνες για μικρό χρονικό διάστημα. Με το σημερινό καθεστώς «κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους απαγορεύεται, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στα σημαίας τρίτων χωρών σκάφη αναψυχής, η ναύλωσή τους για περιηγητικά ταξίδια στους ελληνικούς λιμένες», επισημαίνει ο κ. Κατσικάδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Μαρινών, «τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι μεγάλα. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης για τα ελληνικά πληρώματα, θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και θα αναπτυχθεί ο κλάδος των επαγγελματικών σκαφών, ενώ θα αυξηθεί και η πληρότητα στις μαρίνες».

Επίσης, όπως σημειώνει, μέσω της ανάπτυξης του κλάδου, θα ανέβει και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στον πελάτη, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι υψηλής ποιότητας.

Μεγάλα οφέλη θα αποκομίσουν όμως και όλοι οι εμπλεκόμενοι με το σκάφος αναψυχής κλάδοι. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, για κάθε 1 ευρώ από τον ελλιμενισμό σκάφους σε μια μαρίνα, αντιστοιχούν δεκαπλάσιες περίπου δαπάνες (10 ευρώ) τις οποίες ο κάτοχος αποδίδει για συντήρηση, καύσιμα προμήθειες και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Θα υπάρχει όφελος για όλες τις παρεμφερείς δραστηριότητες, σε όλη δηλαδή την αγορά που εμπλέκεται με τα σκάφη αναψυχής», σημειώνει ο κ. Κατσικάδης, ενώ υπογραμμίζει ότι θα ωφεληθεί και ο ελληνικός προϋπολογισμός από την έμμεση ή άμεση φορολόγηση υπέρ του Δημοσίου.

Προβληματισμός

Στον αντίποδα, όμως, ο πρόεδρος της Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Αντώνης Στελλιάτος, εκφράζει τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις.

«Τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της ελληνικής σημαίας ώστε να καταστεί το ελληνικό επαγγελματικό σκάφος ανταγωνιστικό έναντι άλλων σημαιών», σημειώνει σχετικά με τις δηλώσεις της κας Κεφαλογιάννη. Ωστόσο, αναφορικά με την άρση του καμποτάζ στα επαγγελματικά σκάφη, τονίζει ότι δεν είναι κατανοητό πώς μπορεί να συνάδει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας. «Θέλω να πιστεύω ότι το ελληνικό επαγγελματικό σκάφος δεν θα χαθεί, όπως χάθηκε η ελληνική σημαία από την κρουαζιέρα», σημείωσε ο κ. Στελλιάτος.

Πάντως, για το θέμα της άρσης του καμποτάζ, σημειώνει ότι θα πρέπει να αναμένουν και τις επίσημες ανακοινώσεις ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν όλες τις λεπτομέρειες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την απλοποίηση των διατάξεων, ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ σημειώνει ότι είναι ένα μέτρο που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ενωσης.
-------------------------------------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική-ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ 
-------------------------------------------------------