Σελίδες

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλοιώνεται το φυσικό τοπίο στο Αλιευτικό Καταφύγιο Βελανιδίων

“ Προσυπογράφει το αίτημα για αποκατάσταση του τοπίου της περιοχής σε ψήφισμά της η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής ”


ΝΕΑΠΟΛΗ. Τις τεχνικές εργασίες που οδηγούν σε αλλοίωση της μορφολογίας του τοπίου και του φυσικού κάλλους (επέμβαση σε Αιγιαλό, παραλία και παρακείμενη περιοχή) με ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή) στην περιοχή Αγ. Γεωργίου Τ.Δ Βελανιδίων Μονεμβασιάς, φέρνει στη δημοσιότητα με αναφορά του ο κ. Παναγιώτης Τριπόντικας, πρώην πρόεδρος Συνδέσμου Βελανιδιωτών ‘Ή Μυρτιδιώτισσα’- Εκπρόσωπος για θέματα Τοπίου και διαχειριστής της ιστοσελίδας www.capemalea.eu.

Η αναφορά του κ. Τριπόντικα παρουσιάζεται αναλυτικά παρακάτω:

«ΣΚΟΠΟΣ
1. Η παρούσα αναφορά υποβάλλεται και κοινοποιείται αρμοδίως με σκοπό την ενημέρωση για την καταστροφή μέρους της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής του Καβομαλιά, την αλλοίωση μορφολογίας του τοπίου από εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με προσωπική μαρτυρία από εκσκαφέα  με αρ.28163 και το φορτηγό με αρ. κυκλοφορίας ΕΚΑ 2731 και τις κατά κρίση ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης στην αναφερθείσα περιοχή.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
2.  Πριν αναφέρουμε το συμβάν να ενημερώσουμε ότι οι εργασίες καταστροφής έλαβαν χώρα από οχήματα που απασχολούνται στο έργο ‘Επέκταση Προσήνεμου μόλου αλιευτικού καταφυγίου Τ.Δ Βελανιδίων Δήμου Βοιών’  το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλιεία 2007-2013» του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας (αρ. πρωτ. 2182/28-12-10 Απόφαση Ένταξης Πράξης). Παρακάτω δε μπορείτε να διαπιστώσετε και την χιλιομετρική απόσταση μεταξύ του αλιευτικού καταφυγίου και των έργων ‘καταστροφής’, περίπου 4 χλμ.

 3. Την Παρασκευή και περί ώρας 21.00 ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά αρχικά από τον κάτοικο Βελανιδίων κ. Νικόλαο Καρατζή του Αναργύρου για εργασίες που έλαβαν χώρα σε μια παρθένα περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς στον Καβομαλιά και εν συνεχεία με επιστολή, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία ανέφερε τα εξής ‘Φίλε Παναγιώτη

Ως απλός πολίτης και κατά δεύτερο λόγο ως Βελανιδιώτης απευθύνομαι σε εσένα  που γνωρίζω ότι ήσουν  ένας από τους συντελεστές διοργάνωσης του διεθνούς συμποσίου για την προστασία και ανάδειξη του Καβομαλιά και στη παρούσα φάση του ρόλου σου  ως εκπρόσωπος του συνδέσμου Βελανιδιωτών "η Μυρτιδιώτισσα" στα θέματα που αφορούν ομοίως το συγκεκριμένο συμπόσιο ,για να σε ενημερώσω για τις δραστηριότητες της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων διότι υποψιάζομαι (και βέβαια οι φωτογραφίες καταδεικνύουν από μόνες τους την πραγματικότητα) ότι συντελείται ή πιθανόν συντελείται έργο καταστροφής του παρακείμενου θαλασσίου περιβάλλοντος και ακτών πέραν τις κατασκευής του έργου που κανείς πιστεύω δεν έχει αντίρρηση να  γίνει - και να αποπερατωθεί βεβαίως - αλλά  με το σωστό  τρόπο  μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.

Συγκεκριμένα χθες απόγευμα, κάνοντας βόλτα στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου είδα τον εκσκαφέα (αρ.28163) και το φορτηγό με αριθμό (ΕΚΑ 2731)να εκτελούν εκσκαφές στο ύψος της συμβολής του κεντρικού παράλιου δρόμου και του παράδρομου προς εκκλησάκι ,και στη συνέχεια να μεταφέρονται και να αδειαζονται  εκατοντάδες κυβικά  μπάζα στην παραλία του Αγ. Γεωργίου-  κάτι που γινόταν μέρες από πριν  !!!(δες φωτο). Πήρα πρωτοβουλία άμεσα και αναζήτησα κάποιον υπεύθυνο του έργου στο γιαλό -χωρίς αποτέλεσμα -για να πάρω κάποια απάντηση  .Από κάποιες άλλες πληροφορίες που είχα, ότι θα τα πάρει στη συνέχεια η χούφτα / μαούνα κλπ, για να τα μεταφέρουν στο γιαλό για το έργο που προαναφέραμε .Η εικόνα αυτή είναι αποκαρδιωτική και είναι παράλογο να γίνεται αυτό σε μια παραλία κόσμημα που είχαμε όλοι μας  να λέμε και να προβάλουμε..

Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει τα όποια έργα ανάπτυξης του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής γενικά  να συνοδεύονται με υποβάθμιση του περιβάλλοντος-που στην περίπτωση του χωριού παραλίες ακτές όρμοι κλπ είναι τουλάχιστον ακόμα παρθένα. Παράκληση, κάνε τα δέοντα ώστε αν πράγματι συντελούνται  άνομες πράξεις, αυτό να πάρει τέλος.’

4. Εν συνεχεία το ίδιο βράδυ και περί ώρας 11:30 – 00:00 προέβην σε τηλεφωνική καταγγελία/ενημέρωση στο Λιμεναρχείο Νεάπολης Τ. Δ Βοιών ενημερώνοντας για την υφιστάμενη κατάσταση αιτούμενος όπως μεταβεί άμεσα στη περιοχή κλιμάκιο του Λιμεναρχείου για να καταγράψει και αυτό τις πινακίδες των αυτοκινήτων που στάθμευαν στην ανωτέρω περιοχή. Την 01.10 το ίδιο βράδυ και πριν προλάβει να μεταβεί κάποιο κλιμάκιο (μετέβη την επομένη), τα οχήματα επέστρεψαν στην θέση ‘Παναγία’, εκεί όπου εκτελούνται οι εργασίες για το αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες παρακάτω.

5. Το ίδιο βράδυ, 25ης Αυγούστου 2012, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο του Τ.Δ Βελανιδίων, κ. Γεώργιο Τριπόντικα, σχετικά με τις εργασίες που ελάμβαναν  χώρα  στη περιοχή του Αγίου Γεωργίου, απάντησε αρνητικά και ότι ‘ουδέποτε το Τοπικό Συμβούλιο και ο Δήμος είχαν ενημερωθεί σχετικά από κάποιον φορέα’. Η περιοχή είναι ένας εν δυνάμει Αρχαιολογικός χώρος  και είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν χώρα εργασίες διάνοιξης δρόμων ή εκσκαφής  σε μια ευαίσθητη περιοχή χωρίς τις απαραίτητες άδειες προς αυτό.

6.  Η περιοχή του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα αφού μπορεί να απαντήσει κάποιος φώκιες monachus monachus που είναι οι συνήθεις κάτοικοι αλλά και χελώνες caretta – caretta. Ειδικά η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί πόλο έλξης όλων εκείνων που αναζητούν κάτι μοναδικό, ενώ αποτελεί πράγματι ένα από τα στολίδια της περιοχή μας. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου κρύβει θησαυρούς αφού είναι γεμάτο από τοιχογραφίες αγίων και είναι μέρος του Συνόλου των Βυζαντινών εξωκλησιών του Καβομαλιά ή αλλιώς Μικρού Άγιου Όρους όπου οι εργασίες έγιναν πλησίον του. Επίσης φημολογείται ότι η αρχαία πόλη Σίδη βρίσκεται πλησίον της περιοχής.

6. Αποτελέσματα των ανωτέρω ενεργειών αποτυπώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις φωτογραφίες παρακάτω:












7. Πέρα των ανωτέρω αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή γίνεται τεράστια προσπάθεια να προστατευθεί το Τοπίο και η Πολιτιστική κληρονομιά του Καβομαλιά μέσα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο. Γεγονότα σαν αυτά, από ιδιώτες ή εταιρίες, προκαλούν τεράστια ζημιά με ανυπολόγιστες συνέπειες.

8. Παρακαλούνται

           α. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας η οποία είναι και η εποπτεύουσα αρχή των έργων του αλιευτικού καταφυγίου των Βελανιδίων να μεριμνήσει για την πιστή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, των περιβαλλοντικών όρων και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δημοσίων έργων αρμοδιότητάς της στην περιοχή του Τ.Δ Βελανιδίων Δήμου Μονεμβασιάς.

            β. Το Λιμεναρχείο Νεάπολης Τ.Δ Βοιών Δήμου Μονεμβασιάς να ελέγξει την περιοχή ευθύνης του (περιοχή εναποθέτησης βράχων και επιχωματώσεων) και μεριμνήσει για τις κατά κρίση ενέργειες και όπως κοινοποιήσει το πόρισμά του στην διεύθυνση του αποστολέα αυτού του εγγράφου και στην ηλεκτρονική διεύθυνση tripontikas@capemalea.eu

             γ. Το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης Τ.Δ Βοιών Δήμου Μονεμβασιάς να ελέγξει την περιοχή ευθύνης του (περιοχή διανοίξεως και εκβραχισμών) και μεριμνήσει για τις κατά κρίση ενέργειες και όπως κοινοποιήσει το πόρισμά του στην διεύθυνση του αποστολέα αυτού του εγγράφου και στην ηλεκτρονική διεύθυνση tripontikas@capemalea.eu

             δ. Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να ελέγξει τα αναγραφόμενα και συγκεκριμένα να προβεί

             1/σε κατά κρίση έλεγχο τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, των περιβαλλοντικών όρων και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του συγκεκριμένου έργου και

             2/ λοιπές ενέργειες κατά κρίση

             ε.   Οι προς κοινοποίηση Αρχαιολογικές υπηρεσίες του Νομού Λακωνίας παρακαλούνται όπως προβούν σε κατά κρίση ενέργειες για έλεγχο τυχόν ευρημάτων στις περιοχές εργασιών αλλά και τυχόν βλαβών σε παρακείμενο ναό και όπως κοινοποιήσουν το πόρισμά τους στην διεύθυνση του αποστολέα αυτού του εγγράφου και στην ηλεκτρονική διεύθυνση tripontikas@capemalea.eu και

           στ.   Οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης για τις κατά κρίση ενέργειες αρμοδιότητάς των, με σκοπό και παράκληση την άμεση αποκατάσταση του τοπίου της περιοχής  (εάν οι βλάβες είναι αναστρέψιμες )  και τη συνέχιση οιονδήποτε έργων στην ευρύτερη περιοχή με σεβασμό στο περιβάλλον, με αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπονται στα έργα αυτά, άρα και με σεβασμό στον άνθρωπο εν κατακλείδι.

9. Παρακαλείται ο Δήμος Μονεμβασιάς σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να συνδράμει με κάθε πρόσφορο μέσο την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής που έχει πληγεί από τον ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση.


10. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων» ολοκληρώνεται η αναφορά του κ. Τριπόντικα

Ψήφισμα Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής


«Την Παρασκευή, 31 Αυγούστου, η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική έλαβε γνώση της επιστολής – αναφοράς του κ. Παναγιώτη Τριπόντικα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Αρχές, δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, με θέμα: « Αναφορά Συμβάντος- Εργασίες αλλοίωσης μορφολογίας Τοπίου και φυσικού κάλλους (επέμβαση σε Αιγιαλό, παραλία και παρακείμενη περιοχή) με ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή σε περιοχή Αγ. Γεωργίου Τ.Δ Βελανιδίων Μονεμβασιάς»

 Η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική προσυπογράφει το αίτημα για την άμεση αποκατάσταση του τοπίου της περιοχής και τη συνέχιση των οιωνδήποτε έργων στην ευρύτερη περιοχή με σεβασμό προς το περιβάλλον και με αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπονται στα έργα αυτά».

------------------------------
Πηγή: notospress.gr
------------------------------