Σελίδες

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕΔΗΚ: Ανάγκη για συγκέντρωση της προσφοράς στην αγορά ελαιολάδου

Mε επίκεντρο τις εξελίξεις στην ελαιοκομία και ειδικότερα τις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές, διεξήχθηκαν οι εργασίες της συνεδρίασης του ΔΣ του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου στο Πάνορμο.

Σημαντικός προβληματισμός υπήρξε για το ότι η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές στην Ισπανία, εξαιτίας των εκτιμήσεων για μείωση κατά 50-70% της αναμενόμενης παραγωγής στην χώρα αυτή δεν προκάλεσε ανάλογη ανταπόκριση της αγοράς της Κρήτης. Ενδιαφέρον όμως υπήρξε και για τις άλλες συζητήσεις που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη.

Περιορισμένη αύξηση τιμών στην Κρήτη.

Στην εισήγηση του "Εξελίξεις στην Ελαιοκομία και τις Τιμές"  ο Δρ. Νικ. Μιχελάκης Επιστ. Συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, αφού παρουσίασε μια γενική ανασκόπηση των εξελίξεων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην επέκταση και την τεχνική της καλλιέργειας, την αύξηση της παραγωγής και  της κατανάλωσης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, καθώς και τις κλασικές και αναδυόμενες διεθνείς αγορές, αναφέρθηκε και στην διαμόρφωση των τιμών και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. 

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση των τιμών που σημειώθηκε στην Ισπανία εξαιτίας των προβλέψεων για σημαντική μείωση της ερχόμενης εσοδείας της και την σχετικά περιορισμένη  αύξηση των τιμών στην Κρήτη κατά την αντίστοιχη περίοδο.

Μετά την συζήτηση που ακολούθησε τα αίτια της εξέλιξης αυτής αποδόθηκαν:

Στην οργάνωση της αγοράς στην Κρήτη που διακρίνεται από έντονο κατακερματισμό της προσφοράς και σημαντική αδιαφάνεια.
Στην πολιτική των λίγων μεγάλων πολυεθνικών βιομηχανιών και αλυσίδων διανομής που λειτουργώντας ως καρτέλ ελέγχουν την διεθνή αγορά και είναι φανερό ότι προσδοκούν να επωφεληθούν από την αδυναμία των Ελλήνων παραγωγών λόγω της κρίσης και την καλύτερη οπωσδήποτε παραγωγή που αναμένεται στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τον κατακερματισμό της προσφοράς, όπως αναφέρθηκε, ο ΣΕΔΗΚ με υπομνήματα του έχει επισημάνει ότι θεωρεί σκόπιμη την συγκέντρωση της προσφοράς της Κρήτης σε λίγες αλλά μεγάλες μονάδες διάθεσης και την πώληση του χύμα με διαγωνισμούς όπως κάνουν Συνεταιρισμοί στην Πελοπόννησο. Το ίδιο, όπως υπογραμμίστηκε, ζητά και η Ισπανία, αλλά το ίδιο σκέπτεται και συζητά και η ΕΕ στο σχέδιο αναβάθμισης της ελαιοκομίας που προτείνει. Η επίτευξη του όμως μιας τέτοιας μεταρρύθμισης στο εθνικό μας επίπεδο απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις και παροχή κινήτρων, που πρέπει να σχεδιαστούν από την πολιτεία μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε ότι αφορά την διαφάνεια της αγοράς, αναφέρθηκε ότι ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι ήδη συμβάλλουν σε αυτή με ενημερωτικά δημοσιεύματα και τα εβδομαδιαία Δελτία Τιμών που στέλνουν στους Δήμους ενώ παράλληλα τα δημοσιεύουν και στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr . Και η συμβολή αυτή, όπως υπογραμμίστηκε, τουλάχιστο στο επίπεδο της Κρήτης, υπηρξε αποφασιστική τελευταία, αφού τα Δελτία Τιμών και τα δημοσιεύματα του ΣΕΔΗΚ, που υπήρξαν η μοναδική σχεδόν πηγή πληροφόρησης για τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών στην Ισπανία, συνέβαλαν σημαντικά στην έστω περιορισμένη άνοδο των τιμών που ήδη σημειώθηκε στην Κρήτη.

Ωστόσο η βελτίωση της διαφάνειας απαιτεί παραπέρα δράσεις ώστε να υπάρξει πληρέστερη και τακτική πληροφόρηση για την παραγωγή, τα αποθέματα και τις πωλήσεις που γίνονται στην Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες, κατά συχνά διαστήματα ώστε παραγωγοί, μεσάζοντες και έμποροι να σχεδιάζουν τις αγοραπωλησίες τους κατά πλέον ασφαλή τρόπο.
 
Τέτοιες δράσεις ήδη δρομολογούνται μέσα από την Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr που αναμένεται να συμπληρωθούν και επεκταθούν με βελτιώσεις, που θα γίνουν εφόσον τελικά εγκριθεί σχετικό πρόγραμμα.

Παράλληλα όμως η διαφάνεια της αγοράς θα επιχειρηθεί να βελτιωθεί με την λειτουργία της βάσης ελαιοκομικών δεδομένων που θα οργανωθεί από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους υπευθύνους ελαιοκομίας –συνεργάτες του ΣΕΔΗΚ που έχουν οριστεί με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Ωστόσο, επειδή όλα αυτά θα πάρουν κάποιο χρόνο, η στάση των παραγωγών στις εξελίξεις θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία, αντίσταση και μη υποχώρηση σε αστήρικτα επιχειρήματα που προβάλλονται από διαφορές πλευρές.

Τα άλλα θέματα της Συνεδρίασης

Η συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ συνεχίστηκε με την παρουσίαση των εισηγήσεων:

Υλοποίηση του προγράμματος «Αναβάθμιση Ποιότητας Προώθηση Εμπορίας» σε συνεργασία με Κύπρο.
Ο Εισηγητής . Στ. Βρυλλάκης, Γραμ. Προγραμμάτων, Μέλος Δ.Σ. Δήμου Αγ. Βασιλείου, περιέγραψε τους στόχους και το αντικείμενο του προγράμματος, ενώ ο κ. Νικ. Μιχελακης αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα υλοποίησης του.

Ρόλος Υπευθύνων Ελαιοκομίας Δήμων – Συνεργατών ΣΕΔΗΚ.
Ο εισηγητής τον Στεφ. Σημαντήρα, Γραμ. Διοικητικών, Δήμαρχο Αμαριου, πρότεινε την οργάνωση ενός διαδημοτικού συστήματος Ελαιοκομίας στο οποίο θα μετέχουν οι Υπεύθυνοι Ελαιοκομίας –Συνεργάτες του ΣΕΔΗΚ που έχουν ορίσει οι Δήμοι και θα ασχοληθεί με τα αντικείμενα: α/ παραγωγής και μεταποίησης, β/ τυποποίησης και διάθεσης, γ/ ανάδειξης και προβολής. Το σύστημα, αυτό εάν μπορέσει να λειτουργήσει αποδοτικά αναμένεται να προσφέρει

Πορεία ανάδειξης Μνημειακών και Κρητικής Διατροφής.
Η εισηγήτρια κ. Νικόλα Γκολφινοπούλου, Γεωπόνος Δ. Ρεθυμνου και Γραμ. Επιτροπής Αξιολόγησης Μνημειακών Ελαιόδεντρων, παρουσίασε τις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και εκείνες που σχεδιάζονται για το προσεχές μέλλον.

Πορεία οικονομικών ΣΕΔΗΚ.
Ο Εισηγητής κ. Ελευθ. Αμπαδιωτάκης-Γραμ. Οικονομικών-Αντιδήμαρχος Δ. Χανίων αναφέρθηκε στα σχήμα οικονομικά του ΣΕΔΗΚ και πρότεινε όπως, οι Δήμοι, παρά την δεινή οικονομική τους κατάσταση φροντίσουν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τον ΣΕΔΗΚ

Αξιοποίηση εκθεσιακού υλικού ΣΕΔΗΚ.
Ο Εισηγητής: Στεφ. Σημαντήρας - Γραμ. Διοικητικών ΣΕΔΗΚ - Δήμαρχος Αμαρίου πρότεινε όπως το πλούσιο εκθεσιακό υλικό που διαθέτει ο ΣΕΔΗΚ αξιοποιηθεί με έκθεση του σε καταλλήλους χώρους, όπως το Γιαλί Τζαμι στα Χανιά, το ΠΑΝΑΚΡΟΝ στο Αμάρι κ.α. .
---------------------------------
Πηγή:  sedik.gr
---------------------------------