Σελίδες

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

«Βαρυχειμωνιά» στην ακτοπλοΐα με λιγότερα πλοία στο Αιγαίο

Λιγότερα πλοία από κάθε άλλη χρονιά ετοιμάζονται να αφήσουν στο Αιγαίο για τους επόμενους μήνες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως τουλάχιστον υπολογίζεται από στελέχη τους.



Εκτός από τα ταχύπλοα που «δένουν» το ένα μετά το άλλο κάνοντας χρήση τυπικά της ετήσιας ακινησίας, σύντομα θα βγουν εκτός γραμμών και συμβατικά πλοία από κύριες γραμμές της ακτοπλοΐας. Παράλληλα φαίνεται ότι στα επιτελεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών έχ ουν «κλειδώσει» αποφάσεις προκειμένου να κοπούν δρομολόγια σε μέρες μειωμένης κίνησης.

Λιγότερα συμβατικά πλοία θα παραμείνουν δρομολογημένα στη γραμμή Σάμου - Ικαρίας από όπου θα τεθεί σε ακινησία το Νήσος Μύκονος, με δύο συμβατικά αναμένεται να «δουλέψει» η γραμμή Χίου - Μυτιλήνης, κατά ένα πλοίο θα μειωθεί η γραμμή των Δωδεκανήσων, ενώ εκτός θα βγουν πλοία και από τις Κυκλάδες. Στην Κρήτη προβλέπεται μείωση των δρομολογίων πιθανότατα μέσω διακοπής τους από ορισμένες εταιρείες τα Σάββατα λόγω μειωμένης κίνησης.

Από το 2009 έως σήμερα το κόστος των καυσίμων έχει ανέβει κατά 107%, υπολογίζουν οι ακτοπλόοι, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη μείωση της κίνησης οδηγεί σε φυγή των πλοίων έστω και για λίγους μήνες από την αγορά του Αιγαίου.

Η φυγή αυτή για τις περισσότερες εταιρείες επιδιώκεται να γίνει μόνιμη καθώς αναζητείται κάθε ευκαιρία προκειμένου να ναυλώσουν πλοία τους στο εξωτερικό ή ακόμα και να τα πουλήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για την επιβίωσή τους.

Οι ακτοπλόοι θεωρούν ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του ΥΝΑ, Κωστή Μουσουρούλη πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρξει αποεπένδυση στην ακτοπλοΐα, γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση διότι ήδη έχει συντελεστεί τόσο μεγάλη ζημιά που δεν είναι αναστρέψιμη.

Να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, μόνο οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, εμφάνισαν ζημίες άνω των 90 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος τους ήταν μειωμένος τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ.

Επιχείρει συμφωνία
Από την πλευρά του πάντως το ΥΝΑ επιχειρεί ένα είδος συμφωνίας με τις εταιρείες πετρελαιοειδών ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τον ομαλό εφοδιασμό των πλοίων με καύσιμα ενώ κινήσεις γίνονται και στο θέμα του ΦΠΑ.

Επίσης ο κ. Μουσουρούλης φαίνεται ότι θέλει να ανοίξει το ζήτημα του ξενοδοχειακού πληρώματος των πλοίων αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Πέμπτη με την ΠΝΟ η οποία του έκανε καταγγελίες περί «μαύρης» και απλήρωτης εργασίας στην ακτοπλοΐα.
----------------------------------
Πηγή: Ημερησία
----------------------------------