Σελίδες

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Δύσκολο αναμένεται να είναι το 2013 για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους καταναλωτές.

Δύσκολη χρονιά αναμένεται να είναι το 2013 για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, λόγω της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές. Η αύξηση αυτή όμως φαίνεται ότι θα επηρεάσει και τις τιμές των υπόλοιπων τροφίμων. 

Για σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, σε ποσοστό ακόμη και 15% το 2013, προειδοποιεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας Radobank. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, αιτία της αύξησης θα είναι η μεγάλη μείωση της προσφοράς κρέατος.

«Η ξηρασία στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις ξηρασίες στη Νότια Αμερική και Ρωσία, έχουν χτυπήσει την παραγωγή σιτηρών που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές, όπως το καλαμπόκι και η σόγια», σχολιάζει χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Radobank.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι εκτιμήσεις του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με αυτές, εντός των προσεχών μηνών, αναμένονται τιμές $ 7.20 - $ 8.60 ανά μπούσελ για το καλαμπόκι και $ 15 - $ 17 ανά μπούσελ για την σόγια, που είναι ρεκόρ για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Αυτό όμως αναμένεται να φέρει άνοδο και της τιμής των κρεάτων και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αντίστοιχα, εκτιμάται πώς θα ανέλθουν σημαντικά και οι τιμές πλήθους τυποποιημένων τροφίμων που περιέχουν σιτηρά.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα με τις ζωοτροφές, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών κ. Ηλίας Μελλισουργός, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο «η αύξηση των τιμών στα δημητριακά έχει δύο διαστάσεις.

Η μια είναι η χρηματιστηριακή, η οποία δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από κανένα και επιδεινώνει την όλη κατάσταση. Η δεύτερη είναι η πραγματική παραγωγή, που η αλήθεια είναι ότι λόγω των καιρικών φαινομένων έχουμε πρόβλημα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών στις ΗΠΑ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ευρώπη να βιώνει ένα πρόβλημα πρωτεΐνης από τη σόγια που δεν έχει και να υπάρχει άνοδο στις τιμές ζωοτροφών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, έχει ένα επιπλέον πρόβλημα σε σχέση με την Ευρώπη, που είναι η έλλειψη ρευστότητας. Έχουμε ένα ανύπαρκτο τραπεζικό σύστημα. Δεν υπάρχουν κεφάλαια ώστε μια βιομηχανία ή εταιρεία εισαγωγής να τα τοποθετήσει σε ένα χρηματιστήριο, που έχει άνοδο, για να κερδίσει. Άρα η Ελλάδα όχι μόνο θα βρει μπροστά της το πρόβλημα αλλά θα το πληρώσει και πιο ακριβά. Ότι εισάγουμε θα πρέπει να το πληρώνουμε μετρητοίς.

Βραχυπρόθεσμα δεν γνωρίζω κάποια λύση για το πρόβλημα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες που εισάγουμε για την παρασκευή ζωοτροφών. Αυτά που εγώ θα πρότεινα είναι μεσομακροπρόθεσμα μέτρα. Χρειάζεται να κάτσουν σε ένα τραπέζι όλοι οι φορείς του κτηνοτροφικού τομέα (κτηνοτρόφοι, βιομηχανίες ζωοτροφών και τροφίμων).

Πρέπει να πάρουμε τα παραδείγματα των προϊόντων των Ιταλών (παρμεζάνα) και των Γάλλων (ροκφόρ) και να αντιγράψουμε τις λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για παράδειγμα όταν οι σεισμοί χτύπησαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής παρμεζάνας, τότε συμφώνησαν να αυξήσουν την τιμή κατά ένα ευρώ για να τις επισκευάσουν. Οι καταναλωτές το έδωσαν επειδή αγαπούσαν αυτό το προϊόν. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να συμβεί εδώ. Έχουμε προϊόντα όπως είναι η φέτα που είναι μοναδικά. Θα πρέπει να καταγράψουμε τα προβλήματα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τα λύσουμε. Όμως πρέπει οι αποφάσεις να είναι μετρήσιμες και άμεσα υλοποιήσιμες».

Η έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που δημοσιοποίησε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, αναφέρει τα εξής:

Η ξηρασία που συνεχίζει να πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες - η χειρότερη από το 1956 - σε ποσοστό πλέον του 80% εκ του συνόλου της καλλιεργήσιμης έκτασης έχει οδηγήσει στην ανακήρυξη δύο χιλιάδων αμερικανικών κομητειών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στις κομητείες αυτές λειτουργεί περίπου το 60% από τις αμερικανικές φάρμες, οι οποίες παράγουν πλέον του 70% της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής των ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, θα ανατιμηθούν εντός των προσεχών μηνών, στα - ονομαστικά - επίπεδα των $ 7.20 - $ 8.60 ανά μπούσελ για το καλαμπόκι και $ 15 - $ 17 ανά μπούσελ για την σόγια, τιμές - ρεκόρ για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Σε ποσοτικούς όρους, οι αρχικές εκτιμήσεις της εθνικής στατιστικής Αρχής, αναθεωρήθηκαν, κάνοντας λόγο για πτώση της παραγωγής καλαμποκιού κατά 27,5% και της παραγωγής σόγιας κατά 16%.

Σε δεύτερο επίπεδο, η σημαντική άνοδος της τιμής του καλαμποκιού και της σόγιας θα συμπαρασύρει εκείνες των ζωοτροφών, η αύξηση των τιμών των οποίων θα γίνει πιο αισθητή προς τα τέλη του έτους.

Αντίστροφη πορεία ακολουθούν, προσώρας, οι τιμές των κρεάτων, ενώ αυτές των γαλακτοκομικών προϊόντων διατηρούνται σταθερές στα μειωμένα κατά 16% επίπεδα του προηγούμενου εξαμήνου. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποστροφή μεγάλου αριθμού κτηνοτρόφων να αναλάβουν το υψηλότερο κόστος των ζωοτροφών. Έτσι, με στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος, πολλοί κτηνοτρόφοι προτίμησαν να διαθέσουν στην αγορά σημαντικό τμήμα των κοπαδιών τους, αυξάνοντας τη συνολική προσφορά κρέατος, ωθώντας - παροδικά - τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η εικόνα αυτή σύντομα αναμένεται να αντιστραφεί, με άνοδο τις τιμής των κρεάτων, καθώς και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αντίστοιχα, εντός 12μήνου εκτιμάται πώς θα ανέλθουν σημαντικά και οι τιμές πλήθους τυποποιημένων τροφίμων που περιέχουν σιτηρά, όπως τα δημητριακά.

Οι τιμές των πρώτων υλών, είναι ένας μόνο από τους πολλούς παράγοντες διαμόρφωσης του κόστους των τελικών τροφίμων. Ιστορικά, η κατά 50% αύξηση της τιμής του καλαμποκιού «στο χωράφι» οδηγεί σε αύξηση της τιμής των τελικών τροφίμων κατά 0,5 – 1%, σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι τιμές των τελικών τροφίμων ανατιμούνται κατά μέσο όρο σε ποσοστό 2,5-3% ετησίως την τελευταία εικοσαετία. Το 2013 η ανατίμηση αυτή θα κινηθεί πέριξ του 4%, κυρίως λόγω της ανόδου της τιμής της ζωικής παραγωγής, δηλαδή κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών. Ειδικότερα, μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στις τιμές του βοδινού (υπολογίζεται στο 4% έως 5%), οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,5% με 4,5%, ενώ τα πουλερικά και τα αυγά εκτιμάται πώς θα ανατιμηθούν κατά 3% με 4%. Αντίστοιχα, η μέση τιμή του χοιρινού κρέατος υπολογίζεται να ανέλθει κατά 2,5% με 3,5%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Τέλος, επισημαίνεται πώς παρά το καίριο πλήγμα που η ξηρασία επεφύλασσε στην τρέχουσα γεωργική παραγωγή, το γεωργικό εισόδημα δεν θα μειωθεί σε αντίστοιχο βαθμό, καθώς πλέον του 80% της καλλιεργήσιμης γης καλύπτεται ασφαλιστικά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
-----------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-----------------------------------