Σελίδες

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Εθελοντική Αιμοδοσία στα Κύθηρα

Με ικανοποιητική προσέλευση εθελοντών έγινε η εθελοντική αιμοδοσία στα Κύθηρα το 2ήμερο 18-19 Αυγούστου στην Χώρα και τον Ποταμό.




Η πράξη της αιμοδοσίας θεωρείται εθελοντική και μη αμειβόμενη, όταν το άτομο προσφέρει το αίμα του και τα συστατικά αυτού με ελεύθερη βούληση, χωρίς να λαμβάνει για την προσφορά του αυτή καμία πληρωμή, είτε με τη μορφή χρήματος, είτε με τη μορφή παροχών ή άλλων προσφορών, που μπορούν να θεωρηθούν υποκατάστατο της χρηματικής αμοιβής.

Κάθε μέρα εκατοντάδες συνάνθρωποι μας χρειάζονται αίμα. Η ανάγκη τους αυτή, μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με την εθελοντική αιμοδοσία, μόνο με τη συνεισφορά όλων. Η κινητοποίηση και η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι άμεση ανάγκη. Κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ζωή και ελπίδα σε όσους το έχουν ανάγκη και μαζί ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Κάθε άνθρωπος μεταξύ 18 και 65 ετών μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης.
Κάθε συλλεγόμενη μονάδα αίματος ελέγχεται σχολαστικά για διάφορα μεταδιδόμενα με το αίμα νοσήματα. Τις περισσότερες φορές ο αιμοδότης δε γνωρίζει για τον έλεγχο που γίνεται στο αίμα που έδωσε. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί θετικότητα σε κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα, η αντίστοιχη μονάδα αίματος καταστρέφεται και ο αιμοδότης ειδοποιείται για επιπρόσθετες επιβεβαιωτικές εξετάσεις, ώστε αν έχει τελικά μολυνθεί να ενημερωθεί κατάλληλα και να λάβει συμβουλές για την υγεία του. Η διαδικασία αυτή είναι προσωπική και απολύτως εμπιστευτική.



Κάθε εθελοντής αιμοδότης εφοδιάζεται με ειδική ταυτότητα που τον διακρίνει και τον βοηθά στην εξεύρεση αίματος και παραγώγων του όποτε τα χρειαστεί αυτός και οι πρώτου βαθμού συγγενείς του.
Ένας αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Συνήθως οι τακτικοί, συνειδητοί αιμοδότες δίνουν αίμα τρεις φορές το χρόνο. Το αίμα αυτό μπορεί να διατηρηθεί από 35 έως 42 ημέρες (ανάλογα με το αντιπηκτικό που περιέχει) σε ψυγείο και σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Το επίπεδο Αιμοδοσίας μιας χώρας χαρακτηρίζεται από το επίπεδο του Εθελοντισμού της. Η προσπάθεια οργάνωσης της προσέλκυσης και διατήρησης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους εθελοντές αιμοδότες. Στους ανθρώπους που μέσα από την προσφορά τους, εμπνέουν όλους εμάς να συμμετάσχουμε στο έργο τους.
Αν και στη χώρα μας συλλέγονται περί τις 630.000 μονάδες αίματος τον χρόνο, δεν είναι αρκετές για να καλύψουν την ζήτηση του.



Αυτό συμβαίνει γιατί:
-Η περιστασιακή αιμοδοσία, του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών που το έχουν ανάγκη, καλύπτει το 52% της συνολικής ζήτησης αίματος, ενώ η Εθελοντική Αιμοδοσία καλύπτει μόλις το 45%. Το υπόλοιπο ποσοστό της ζήτησης καλύπτεται από το Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας.
-Η διαχείριση του αίματος και των παραγώγων του απαιτεί αναδιάρθρωση.
-Υπάρχει μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνει τη ζήτηση για αίμα. Κάθε τραυματίας χρειάζεται 10-40 φιάλες αίματος ανάλογα με την περίπτωση.
-Για να σωθεί ένας βαριά τραυματισμένος από τροχαίο με εσωτερική αιμορραγία χρειάζονται 20 - 50 αιμοδότες.
-Χρειάζονται 130.000 μονάδες αίματος το χρόνο, για την κάλυψη των αναγκών των θαλλασαιμικών.
-Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και οργάνων απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος και προϊόντων του.
-Υπάρχουν 4.000 άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Για κάθε ασθενή απαιτούνται 30 φιάλες το χρόνο.
-Όσοι πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, αιμορροφιλία κα.) χρειάζονται έως και 50 φιάλες αίματος ή παραγώγων.
-Για να σωθεί μια μητέρα με ρήξη μήτρας κατά τον τοκετό χρειάζονται 10 - 15 αιμοδότες.
-Για έναν άρρωστο με ακατάσχετη γαστρορραγία χρειάζονται 10 - 15 αιμοδότες.
-Σε κάθε Νοσοκομείο στους 10 αρρώστους οι 3 έχουν ανάγκη από αίμα
-Για να υπάρχει διαθέσιμο αίμα πρέπει το 10% του πληθυσμού της χώρας να προσφέρει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αίμα.

Χρειάζεται προσπάθεια από όλους μας και μια στιγμή αυτοκριτικής αφού μπορούμε να είμαστε πιο ανθρώπινοι, πιο πραγματικοί. Ο Εθελοντής Αιμοδότης δίνοντας λίγο αίμα αισθάνεται την ηθική ικανοποίηση ότι κάνει το καθήκον του, σώζοντας μια ζωή και συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών της χώρας σε αίμα. Η εθελοντική προσφορά αίματος είναι πράξη ιερή και εκφράζει τα υψηλά ανθρωπιστικά και ευγενικά αισθήματα του ατόμου. Πρέπει η εθελοντική αιμοδοσία να ανέβει ψηλά στη συνείδηση των ανθρώπων και κυρίως των νέων. Σήμερα στην εποχή του χρηματιστηρίου και των αποταμιεύσεων, ας αποταμιεύσουμε και λίγο αίμα για μας, την οικογένειά μας, για να έχουμε αύριο, κάποτε.



Το αίμα που συλλέγεται δεν είναι απλά χρήσιμο, αλλά εξαιρετικά πολύτιμο. Και αυτό, γιατί περιέχει παράγωγα, όπως το πλάσμα, τα αιμοπετάλια, και τα λευκά αιμοσφαίρια, που έχουν ζωτική σημασία για την εξέλιξη της υγείας κάποιων ασθενών. Τα παράγωγα αυτά, λαμβάνονται από το αίμα με ειδική επεξεργασία ενώ ορισμένα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελώντας παρακαταθήκη ζωής και ελπίδας. Εκτός των άλλων, το πλάσμα αποτελεί και μια βασική πρώτη ύλη από την οποία μετά από ειδική βιομηχανική επεξεργασία παρασκευάζονται διάφορα φάρμακα, όπως η λευκοματίνη, οι ανοσοσφαιρίνες και οι παράγοντες πήξης.

Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας δε καλύπτονται πλήρως βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, πράγμα που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ζητούν απεγνωσμένα μια φιάλη αίματος. Ας μην αντιμετωπίσουν την αδιαφορία.
-----------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης -Φωτογραφίες Τίνα ταμβάκη
-----------------------------------------------------------------------