Σελίδες

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Είναι πράσινο, νόστιμο και… συμφέρει.

Μεγάλη ελπίδα χαρακτηρίζουν αγρότες και εκπρόσωποι των φορέων τους την καλλιέργεια πράσινου σπαραγγιού για την περιοχή τους και την τοπική τους οικονομία. Η καλλιέργεια του προϊόντος παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το λευκό που καλλιεργείται σε Ελλάδα και εξωτερικού, έχει καλύτερη εμπορική συμπεριφορά, ενώ απαιτεί και πιο λίγα έξοδα παραγωγής και εξοπλισμού.

«Η καλλιέργεια παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το λευκό σπαράγγι που είναι ίσως πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά και στην περιοχή μας» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και του πρωτοβάθμιου Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ», που τυποποιεί σπαράγγια και τα στέλνει σε αγορές του εξωτερικού, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς

«Τα πράσινο σπαράγγι αποτελεί μεγάλη ελπίδα για τον αγροτικό κόσμο, δεδομένου πως για την καλλιέργειά του τα σημάδια που είχαμε φέτος ήταν αρκετά καλά. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι το μέλλον στην εν λόγω καλλιέργεια στο νομό μας και θα έχει και πολύ καλά αποτελέσματα για τους παραγωγούς. Κι αυτό γιατί χρειάζεται πολύ λιγότερες επενδύσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, άρα και μικρότερες δαπάνες απ’ ότι το λευκό σπαράγγι. Συνεπώς είναι πιο εύκολο για έναν παραγωγό να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος», εξηγεί ο κ. Κουτσουπιάς.

Προσφορά στην απασχόληση

Η σπαραγγοκαλλιέργεια στην Αιτωλ/νία δεν αφήνει εισόδημα μόνο στον παραγωγό αλλά δίνει δουλειά στην περιοχή, καθώς απαιτεί εργατικά χέρια για τη συγκομιδή και τη μεταποίηση. Είναι ενδεικτικό πως 200 άτομα απασχολούνται στην συσκευασία του προϊόντος, ενώ 800 με 1.000 απασχολούνται την περίοδο της συγκομιδής. Παράλληλα, τα καλλιεργούμενα στρέμματα στην Αιτωλ/νία είναι 2.500 και οι αγρότες που παράγουν το προϊόν είναι 120.

Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ» είναι τα καλλιεργούμενα στρέμματα ν’ αυξηθούν και να φτάσουν τα 4.000 με 5.000, αλλά οι καινούργιες εκτάσεις που φυτεύονται να είναι στραμμένες προς το πράσινο κι όχι το λευκό σπαράγγι. «Θέλουμε να έχουμε μια αναλογία λευκού και πράσινου 30-70», προσθέτει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πράσινο σπαράγγι έχει καλύτερη εμπορική συμπεριφορά ενώ δεν μπορούν να μας ανταγωνιστούν εύκολα οι βόρειες χώρες λόγω των καιρικών συνθηκών.

«Μπορούμε να συγκομίσουμε αργότερα από το λευκό, με καλύτερα αποτελέσματα, παίρνοντας πολύ λιγότερα ρίσκα στη γη, για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για προϊόν (το πράσινο σπαράγγι) που όταν συγκομίζεται αποτελεί υπέργειο τμήμα του φυτού, δηλαδή έχει φυτρώσει και έχει βγει από το χώμα, σε αντίθεση με το λευκό. Ωστόσο πέρα από αυτό και σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου είναι το γεγονός ότι με το πράσινο σπαράγγι μπορεί να ασχοληθεί κι ένας παραγωγός, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα, αφού τα μηχανικά μέσα που χρειάζεται είναι πολύ λιγότερα σε σχέση πάντα με το λευκό σπαράγγι», εξηγεί ο κ. Κουτσουπιάς.
 
Πήγε καλά φέτος η καλλιέργεια


Η συγκομιδή σπαραγγιού έγινε στο σωστό χρόνο την εφετινή χρονιά ενώ παράλληλα η εμπορική τιμή ήταν ικανοποιητική και σ’ αυτό βοήθησε η μείωση της παραγωγής στον ελλαδικό χώρο και τη νότια Ευρώπη. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει απορρόφηση του προϊόντος σε καλή τιμή για τον παραγωγό.

Πιο αναλυτικά, έπειτα από τρία έτη «ανομβρίας» η χρονιά ήταν καλή και οι παραγωγοί κατάφεραν να συγκομίσουν τη σοδειά. Αλλά και εμπορικά η χρονιά ήταν καλή.

Σ’ αυτό συνέβαλε η μείωση της παραγωγής στην Ελλάδα γενικότερα, αλλά και στο νότο της Ευρώπης.

«Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι το λευκό σπαράγγι θα ξαναβρεί τη θέση που είχε. Ας ελπίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια οι καιρικές συνθήκες από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η έκβαση της καλλιεργητικής σαιζόν, θα επιτρέψουν να πάμε καλά, γιατί είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια μας δημιούργησαν ουκ ολίγα προβλήματα», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου.

Ταυτότητα του ΑΣ ΑΧΕΛΩΟΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Σπαραγγιού και λοιπών Λαχανικών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ» ιδρύθηκε το 1998 και σήμερα αριθμεί 120 μέλη.
 Πρόκειται για Πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό, πρόεδρος του οποίου είναι ο κος Θωμάς Κουτσουπιάς.

«Μοχλός ανάπτυξης» για το Συνεταιρισμό και κύρια - αλλά όχι μοναδική - δραστηριότητα αποτελεί το σπαράγγι, που χρόνο με το χρόνο δικαιώνει τις επιλογές των ανθρώπων της συνεταιριστικής αυτής επιχείρησης, αλλά και τους ευρωπαίους καταναλωτές, για την προτίμησή τους.
 
Η έδρα του βρίσκεται, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αγρίνιο, στο Δήμο Νεαπόλεως.

Βασική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η επεξεργασία και εξαγωγή σπαραγγιών, που παράγουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής της πεδιάδας του Αχελώου, της Παραχελωίτιδας (Δήμος Οινιάδων), της Αμφιλοχίας, σε μικρότερο βαθμό, αλλά και των υπόλοιπων περιοχών του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου φυσικά μπορεί να παραχθεί σπαράγγι.

Συνολικά, οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν με σπαράγγια μια έκταση της τάξεως των 2.500 στρεμμάτων, η οποία ανά έτος αυξάνεται κατά 500 με 600 στρέμματα, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των αγροτών της περιοχής για την καλλιέργεια σπαραγγιού.
-----------------------------------
Πηγή: paseges.gr
-----------------------------------