Σελίδες

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Κόκκινη γραμμή από την ΚΕΔΕ τα 2,7 δισ. από τους ΚΑΠ

Με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη να ορίζει ως «κόκκινη γραμμή» την απόδοση στους δήμους των 2,7 δισ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, από την  άλλη, να αποδίδει στη «λογική ισορροπιών της προηγούμενης περιόδου και τη μακρά προεκλογική περίοδο» τα οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στους δήμους, αλλά και να επαναλαμβάνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για έκτακτη ενίσχυση των ΟΤΑ, ξεκίνησε χθες σε κλίμα έντασης το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. 

Έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται το συνέδριο συγκεντρώθηκαν σε κλίμα αγωνιστικής διάθεσης εργαζόμενοι τόσο στους δήμους, όσο και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», διαμαρτυρόμενοι για τον «οικονομικό στραγγαλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ εξέφρασαν με έντονο τρόπο τη διαμαρτυρία τους διακόπτοντας με συνθήματα τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη κατά την ομιλία του.

Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε πάντως ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΚΕΔΕ διασφαλίστηκε η εκταμίευση των παρακρατηθέντων και με εντολή του κ. Σαμαρά προς το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Σεπτεμβρίου θα διατεθεί το πρώτο ποσό των 35 εκατ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν, όπως ζήτησε η ΚΕΔΕ, οι τρέχουσες μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες των δήμων. 

Επιπλέον, για την οικονομική δυσπραγία των δήμων είπε ότι «η τακτική επιχορήγηση προς τους δήμους δινόταν με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα ενισχυόταν κατά 300 εκατ. ευρώ για θα φτάσει τα 2,7 δισ. και ήταν κατά μέσο όρο 135 εκατ. ευρώ το μήνα, παρά το γεγονός ότι οι μηνιαίες αποδόσεις από το Γενικό Λογιστήριο Κράτους υπολογίζονταν στη βάση των 2,4 δισ.

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε εκτεταμένη αναφορά και στις κοινωνικές δομές των δήμων επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε άμεσα στον προγραμματισμό προσλήψεων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και την επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να ικανοποιηθούν περίπου 20.000 αιτήσεις οικογενειών για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Για τη λειτουργία των σχολείων σημείωσε ότι από τα 80 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί από τους ΚΑΠ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων μέχρι τον Ιούλιο δόθηκαν μόνο 20 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για τη χρονιά που ξεκινά, ιδιαίτερα λόγω της εξίσωσης της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. «Για το λόγο αυτό προχωράμε άμεσα στην καταβολή 20 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ του Σεπτεμβρίου για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, προσπαθώντας παράλληλα να εξοικονομήσουμε χρήματα ώστε να αποδοθεί το ποσό που έχει προϋπολογιστεί στο ακέραιο» τόνισε ο υπουργός.

Κατά τον κ. Ασκούνη το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ «είναι για να καλύψουμε τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών», καθώς και ότι «οποιαδήποτε παρέκκλιση από το ποσό αυτό οδηγεί τους δήμους σε στάση πληρωμών, σε αναστολή υπηρεσιών, σε κατάρρευση».

Ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ επισήμανε πως η «κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους». «Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει ακόμη όρθιος» τόνισε χαρακτηριστικά.
-------------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-------------------------------