Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Για Αύγουστο μετατίθεται η πληρωμή της εξισωτικής στους κτηνοτρόφους.

Προς τα τέλη Αυγούστου φαίνεται να πηγαίνει η πληρωμή των χρημάτων της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ανέφεραν ότι ο στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η πληρωμή να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί ο τρόπος για να μαζέψουν τα χρήματα, ενώ όπως φαίνεται θα καθυστερήσει και η εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα από τους δανειστές μας. 

Όμως η καθυστέρηση πληρωμής της εξισωτικής έχει φέρει μεγάλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους της χώρας μας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιοι καθημερινά πλέον στον ΑγροΤύπο, η μη καταβολή της εξισωτικής ενίσχυσης του έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Μιλάμε για την εξισωτική του 2011, που θα ανέρχεται συνολικά σε 100 εκατ. ευρώ. Πάντως η κυβέρνηση δεν σκέφτεται για αυτή τη χρονιά να προχωρήσει σε κάποια τροποποίηση της απόφασης, με στόχο την αύξηση του ποσού σε 160 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε προεκλογικά.

Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), κ. Δημήτρης Καμπούρης αναφέρει τα εξής: «Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τις ζωοτροφές τους, τώρα που είναι η παραγωγική περίοδο σε καλές τιμές. Αργότερα θα αναγκαστούν να τις αγοράσουν σε υψηλότερες τιμές. 

Αυτό θα τους οδηγήσει στο να μην ταΐζουν τα ζώα τους, κάτι που θα έχει σαν επακόλουθο να μειωθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή γάλακτος. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κτηνοτροφία είναι εγκαταλελειμμένη. Παρ’ όλες τις διακηρύξεις παραμένει ουσιαστικά αβοήθητη, την στιγμή που θα μπορούσε να ενισχυθεί, να αναπτυχθεί και να συμβάλει στην έξοδό μας από την κρίση». Και πρόσθεσε: «Η καθυστέρηση πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης δεν θα ζημιώσει μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά και γενικότερα την ελληνική βιομηχανία γάλακτος. Εμείς σαν ΠΕΚ ζητάμε άμεσα τα χρήματα και, προς το τέλος Αυγούστου, προγραμματίζουμε να κατέβουμε στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούμε έξω από το ΥπΑΑΤ».

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΝΗ κ. Κώστας Καράτζης, από την πλευρά του μας ανέφερε τα εξής: «Η κατάσταση είναι δραματική. Η έλλειψη ρευστότητας έχει φέρει σε απόγνωση τον κλάδο. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν ζωοτροφές με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της θνησιμότητας των ζώων αλλά και συρρίκνωση της παραγωγής κατά 40% τα τελευταία τρία χρόνια. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή μεγιστοποιεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος».

Ο πρόεδρος του Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Παναγιώτης Πεβερέτος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Τα προβλήματα ρευστότητας στους κτηνοτρόφους είναι πολύ σοβαρά. Μέχρι τώρα ο «πυρήνας» της ελληνική κτηνοτροφίας, που είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι, δεν αντιμετώπιζαν τόσο σοβαρά προβλήματα. Τώρα όμως φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουν χρήματα. 

Μιλάμε για χρήματα που πάνε μόνο σε ορεινές περιοχές και ανέρχονται από 1.000 μέχρι το ανώτερο 4.000 ευρώ. Ο υποσιτισμός των ζώων δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στην παραγωγή γάλακτος αλλά και στην αναπαραγωγή τους. Υπάρχει μεγάλη αγωνία από τους κτηνοτρόφους για να εισπράξουν αυτά τα χρήματα, αλλά αυτοί που κυβερνούν δεν φαίνεται να έχουν βρει τρόπους για να τα βρουν».
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------