Σελίδες

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Μη διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων στα χωράφια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παγώνουν οι πληρωμές των δικαιούχων.

Φέτος είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του προγράμματος των Νέων Αγροτών, που οι επιτόπιοι έλεγχοι φεύγουν από τις Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομαρχίες) και πάνε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Αυτό συμβαίνει και με τα υπόλοιπα προγράμματα (κατά της Νιτρορύπανσης, Βιολογικής Γεωργίας κ.α.). Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέλαβε τους επιτόπιους ελέγχους και άφησε τους γραφειοκρατικούς ελέγχους στις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.). Έτσι για το Μέτρο 112 (Νέων Αγροτών), ο έλεγχος των δικαιολογητικών για την β΄ και γ΄ δόση αυτών που εντάχθηκαν το 2009 και επανεντάχθηκαν το 2010, θα γίνεται από τις Δ/νσεις Αγροτικών Οικονομιών των Περιφερειακών Ενοτήτων (φορέας επίβλεψης) ελέγχοντας την εξατομίκευση του ΟΣΔΕ της αντίστοιχης χρονιάς. 

Στη συνέχεια θα στέλνεται ο φάκελος στη Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Δ/σης (φορέας εφαρμογής). Από εκεί θα αποστέλλεται προς έγκριση για πληρωμή στη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος των Νέων Αγροτών και στη συνέχεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ για έγκριση και πληρωμή. Όσον αφορά το έτος 2011, η πλειοψηφία των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. έχουν ολοκληρώσει το διοικητικό έλεγχο. 

Όμως αν υπάρξουν αναντιστοιχίες στα στρέμματα και στο είδος της καλλιέργειας, επιλύονται μόνο με τον επιτόπιο έλεγχο. Σύμφωνα με καταγγελίες στον ΑγροΤύπο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που τώρα είναι υπεύθυνος για αυτούς τους ελέγχους στα χωράφια, δεν τους έχει πραγματοποιήσει, με αποτέλεσμα οι φάκελοι να περιμένουν στα γραφεία των Περιφερειακών Ενοτήτων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι παραγωγοί, που έχουν τρομερή έλλειψη ρευστότητας αυτή την εποχή, να μην μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) κ. Ελευθέριος Κουτσουμπλής, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ένας αγρότης έχει δηλώσει στην Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευση μια έκταση σε κάποια τοποθεσία. Η αίτησή του έγινε δεκτή από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και θεωρεί επιλέξιμες τις εκτάσεις. Στη συνέχεια ο παραγωγός καταθέτει τον φάκελο για να πληρωθεί τη δεύτερη δόση του προγράμματος Νέων Αγροτών στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ). Εκεί όμως έχει πάει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της διαχειριστικής Αρχής του ΥπΑΑΤ, μια κατάσταση με τις εκτάσεις του κάθε παραγωγού, στην οποία φαίνονται διαφορετικά στρέμματα. Τότε δημιουργείται το πρόβλημα. Η μόνη λύση είναι ο επιτόπιος έλεγχος.

Έτσι όπως έχει στηθεί το σύστημα, τους επιτόπιους ελέγχους θα πρέπει να τους κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Όμως ο ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατεί να κάνει αυτούς τους ελέγχους, είτε επειδή δεν έχει το ανάλογο προσωπικό είτε επειδή δεν έχει χρήματα για να καλύψει τις μετακινήσεις του. Με την προηγούμενη διαδικασία που υπήρχε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, οι τότε Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (σημερινές Περιφερειακές Ενότητες) έκαναν τους επιτόπιους ελέγχους και το πρόβλημα ξεπερνιότανε. Τώρα όμως δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν αυτούς τους ελέγχους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ολόκληρο το πρόγραμμα να έχει «κρεμάσει» και οι παραγωγοί να μην μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Όμως αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι η διαφορά των εκτάσεων που υπάρχει μεταξύ της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης που καταθέτει ο κάθε παραγωγός με τα στοιχεία που έχουν δώσει μέσα από τις εξατομικεύσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες. Από τη στιγμή που κάνει δεκτή την αίτηση του παραγωγού το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εκτάσεις θα έπρεπε να είναι οι ίδιες. Δεν μπορεί ο παραγωγός να έχει στα χέρια του μια Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευση, με την έκταση και την καλλιέργεια που έχει δηλώσει, ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις Περιφέρειες να είναι διαφορετικά. Πάντως το πρόβλημα είναι ο επιτόπιος έλεγχος, που όμως κανείς δεν τον πραγματοποιεί. Εδώ υπάρχει μια ευθύνη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και θα πρέπει να δοθούν κάποιες λύσεις. Υπάρχει όμως και άλλη μια παράμετρος, αν όλα αυτά γίνονται επειδή δεν υπάρχουν χρήματα και ψάχνουν δικαιολογία για να μην πληρώσουν τους δικαιούχους αγρότες».

Από την πλευρά του ο Ταμίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) της Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτριος Πιχλίβας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έχουν έρθει οι φάκελοι πληρωμής των Νέων Αγροτών του Μέτρου 112, που εντάχθηκαν το 2009 και επανεντάχθηκαν το 2010 (με το μισό ποσό της επιδότησης), για να εισπράξουν το υπόλοιπο ποσό (30%) οι παραγωγοί. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε τελειώσει τους ελέγχους των φακέλων και περιμένουμε τον επιτόπιο έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Στο μεταξύ τυχαίνει σε πολλούς παραγωγούς να υπάρχουν αναντιστοιχίες στα στρέμματα και στο είδος της καλλιέργεια. Αυτά τα προβλήματα επιλύνονται μόνο με τον επιτόπιο έλεγχο. Όμως τώρα αυτοί οι έλεγχοι δεν μπορούν να γίνουν από εμάς. Από την άλλη ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να κάνει αυτούς τους ελέγχους θα πρέπει να προσλάβει εποχιακό προσωπικό. Βέβαια αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχική θέση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έλεγε ότι αυτοί που πληρώνουν τα χρήματα να μην είναι και οι ίδιοι που κάνουν και τους επιτόπιους ελέγχους στα χωράφια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουμε συνολικά 390 φακέλους που περιμένουν να πληρωθούν. Περιμένουμε να δούμε πότε θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, ώστε να εισπράξουν οι παραγωγοί τα χρήματά τους. Εμείς ήρθαμε σε επαφή με τη διαχειριστική αρχή του ΥπΑΑΤ και μας απάντησε να συνεννοηθούμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ».
------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------