Σελίδες

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι συνιστώσες της Ευρώπης

Οι αναλύσεις τραπεζών και χρηματοοικονομικών οίκων πηγάζουν από την ανυπαρξία συγκεκριμένης πολιτικής από την Ελλάδα, αλλά και τις πολλές... συνιστώσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που την καθιστούν ένα αργοκίνητο, δυσκίνητο όργανο, που, μέχρι να λάβει αποφάσεις, η πραγματικότητα τo έχει ξεπεράσει.

Μετά το «geuro», που είδε να έρχεται αναλυτής της Deutsche Bank έτερος αναλυτής της Citi προσδιορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ομως -σημειώνει- αν και δεν είναι 100% σίγουρος γι' αυτήν του την πρόβλεψη, αυτή είναι η βασική του εκτίμηση. Αν στις 2 Ιανουαρίου 2013 η Ελλάδα είναι στη Ζώνη του Ευρώ -που είναι και η πιθανότερη εξέλιξη-, ουδείς θα ζητήσει τα ρέστα από τον αναλυτή της Citi, η πρόβλεψή του θα ξεχαστεί ή θα σκιαστεί από μία νέα ανάλυσή του, για νέα πιθανή ημερομηνία εξόδου, την 29η Φεβρουαρίου 2013.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Ελλάδα έχει δώσει αφορμές για την εκπόνηση των πιο απίστευτων οικονομικών σεναρίων, αφού κατάφερε να οδηγηθεί σε δραματικό οικονομικό αδιέξοδο και, για το ξεπεράσει, εφαρμόζει μια τραγική οικονομική πολιτική.

Καθημερινά οι ξένες εφημερίδες βρίθουν «ειδήσεων», σχολίων και αναλύσεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Τη μια μέρα, το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X]  θα είναι καταστροφικό για την Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία, την επομένη, άλλες αναλύσεις θεωρούν ότι η Ευρωζώνη θα αντέξει με ελάχιστες απώλειες.

Οι αναλύσεις τραπεζών και χρηματοοικονομικών οίκων δεν είναι ουρανόπεμπτες, δεν δημιουργούνται εκ του μηδενός. Πηγάζουν από την ανυπαρξία συγκεκριμένης πολιτικής από την Ελλάδα, αλλά και τις πολλές... συνιστώσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που την καθιστούν ένα αργοκίνητο, δυσκίνητο όργανο, που, μέχρι να λάβει αποφάσεις, η πραγματικότητα τo έχει ξεπεράσει.

Παράδειγμα αποτελεί το δικό μας PSI. Πέρυσι, τέτοια περίοδο, αποδοκιμαζόταν ακόμα και η σκέψη. Τον Ιούλιο του 2011, αποφασίστηκε να προωθηθεί «κούρεμα» του χρέους κατά 26%, το Σεπτέμβριο του 2011 αποφασίστηκε το «κούρεμα» να γίνει 50%, γιατί το 26% δεν έφτανε, το Φεβρουάριο του 2012 έγινε λίγο βαθύτερο, στο 53,5%, αφού το 50% δεν έφτανε και σήμερα όλοι διαπιστώνουν πως ούτε αυτό επαρκεί.

Η διαδικασία και η ταχύτητα λήψης αποφάσεων στην Ευρωζώνη εξηγούν πώς η κρίση, που ξεκίνησε 2008 από τις ΗΠΑ, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, όπου και ρίζωσε, ενώ οι Αμερικανοί την έχουν ξεχάσει.

Η Ευρώπη όμως δεν συμμορφώνεται, όπως φάνηκε και στην τελευταία Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Σε μια περίοδο που η κρίση στην Ευρωζώνη κλιμακώνεται, στη Σύνοδο έγινε η συνήθης ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων, καταγράφηκε η επιμονή σε αυτές, αναβλήθηκαν οι αποφάσεις για την επόμενη Σύνοδο και ακολούθησαν πάμπολλες διαφορετικές δηλώσεις.

Απόφαση θα ληφθεί κάποια στιγμή, μέσα από παρασκηνιακές ζυμώσεις και, φυσικά, με καθυστέρηση. Ο βετεράνος Αγγλος ποδοσφαιριστής, Γκάρι Λίνεκερ, είχε πει ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που στο τέλος νικούν οι Γερμανοί». Ετσι λειτουργεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις Συνόδους Κορυφής υποβάλλουν προτάσεις όλοι, αλλά στο τέλος αποφασίζουν οι Γερμανοί.
-------------------------------------------------
Πηγή: naftemporiki.gr-ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
-------------------------------------------------