Σελίδες

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Μάνα, μητέρα, μαμά

Το πιο ιερό κι αγαπημένο πρόσωπο στην ζωή μας

Μάνα, μητέρα, μαμά, λέξεις που έχουν βγει από τα χείλη όλων μας για το πιο ιερό κι αγαπημένο πρόσωπο της ζωής μας, γιʼ αυτό που ευθύνεται για την ύπαρξή μας, ζωοδότρα της αγάπης, της προσφοράς, των αξιών που μας γαλούχησε, των ονείρων που μας μεταλαμπάδευσε.

Ένα πρόσωπο σεβαστό, ακούραστο, υπομονετικό, σ΄αυτό που βρίσκει κανείς καταφύγιο αγάπης και στήριξης πάντα. Η μάνα ξεχωριστή, αύριο γιορτάζει συμβολικά την δεύτερη Κυριακή του Μαϊου το μόνο που θέλει να την θυμηθούμε με ένα φιλί, να της εκφράζουμε την αγάπη μας με διακριτικότητα και ουσιαστικές χειρονομίες. Το αξίζει!

Η γιορτή της μητέρας στην αρχαία Ελλάδα

Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Καθώς ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν ημέρα της μητέρας.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη αύριο δηλαδή.

Η γιορτή της μητέρας βέβαια έχει χάσει, όπως και όλες οι γιορτές, τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Βλέπετε πρώτοι οι Αμερικάνοι, χωρίς να υστερούμε οι υπόλοιποι, ανακάλυψαν ότι παρ' όλο που η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η μητέρα σαν έννοια, ήταν παρόλα αυτά μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει κανείς την αγάπη του για την δική του μητέρα.

Γρήγορα το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια, γλάστρες και εποχιακά φυτά διεθνώς εκτός από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών.
Ποια είναι η Ελληνίδα μάνα; Ποιος είναι ο ρόλος της Ελληνίδας γυναίκας - μάνας σήμερα και πως μεγαλώνει τα παιδιά της;

Πολλά έχουν γραφεί για την Ελληνίδα μάνα με έπαινο για την αυταπάρνησή της για το καλό των παιδιών της, με χιούμορ, παράπονο ή ακόμα και με θυμό για την υπερπροστατευτική της αγκαλιά που πολλές φορές πνίγει με την περίσσια αγάπη της. Η Ελληνίδα μάνα υπήρξε το σύμβολο και η δύναμη που έγραψε ιστορία, ήταν η ηρωίδα μητέρα που έστελνε το παιδί της για τη νίκη ή το θάνατο στους αγώνες για την ελευθερία. Υμνήθηκε και αγαπήθηκε στη λογοτεχνία, ενώ ευλογήθηκε από την ίδια τη θρησκεία (Παναγία - Μητέρα).

Ο σημαντικός ρόλος της γυναίκας ως μητέρα, αναγνωριζόταν από την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Η Γαία, η μητέρα Γη, υπήρξε από τις σημαντικότερες θεότητες, η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο. Στη σύγχρονη ελληνική ζωή η μάνα παραμένει το βασικό πρόσωπο μέσα στην οικογένεια και κοινωνία, παρά τις μεγάλες αλλαγές και διαφοροποιήσεις που παρατηρούμε στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων.


Η Ελληνίδα μάνα στο παρελθόν

Όπως γράφει ο Θάνος Ασκητής, κορυφαίος ψυχίατρος στην Ελλάδα, «το ελληνικό μοντέλο ζωής στηρίχτηκε σε δύο άξονες: φαλλοκρατισμός και μητριαρχισμός. Ο άνδρας ήταν ο αρχηγός της οικογένειας που συντηρούσε τη γυναίκα και την έβγαζε προς τα έξω με το όνομά του, ενώ η γυναίκα ήταν η κεφαλή μέσα στο σπίτι, που γαλουχούσε και μεγάλωνε τα παιδιά με το δικό της φίλτρο και τρόπο, τον οποίο πολλές φορές αγνοούσε ο πατέρας».

Από τις 18 Ιανουαρίου του 1953, που οι γυναίκες στην Ελλάδα ψήφισαν για πρώτη φορά μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Σήμερα η σύγχρονη Ελληνίδα μητέρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση. Πώς θα συνδυάσει μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στον παραδοσιακό της ρόλο και στη φιλοδοξία της για την επαγγελματική της ανέλιξη; Πώς θα αποφύγει τον εφιάλτη της συνύπαρξης της αποτυχημένης μητέρας με το όνειρο της επαγγελματικής εξέλιξης;

Ως συνέπεια αυτού του διλλήματος, στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί αύξηση των αμβλώσεων από εργαζόμενες γυναίκες, που φοβούνται ότι μια εγκυμοσύνη ίσως γίνει αιτία για απόλυση από την εργασία τους. Άλλωστε πολλοί είναι οι εργοδότες που ρωτούν τις υποψήφιες γυναίκες εργαζόμενες εάν είναι παντρεμένες ή όχι.

Το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας έχει ήδη προσλάβει ανησυχητικές κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις. Ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών παρουσιάζει κάθετη πτώση. Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες υπογεννητικότητας στην Ευρώπη και κατατάσσεται ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες του κόσμου με την μεγαλύτερη υπογεννητικότητα. Όσο για την ανατροφή των παιδιών, συνηθισμένη λύση είναι η επιστράτευση των παππούδων και των γιαγιάδων.

Σε πολύ μικρότερο ποσοστό οι εργαζόμενοι γονείς αναθέτουν σε κάποια ξένη γυναίκα την ανατροφή των παιδιών τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την ανατροφή όσο και για τον μετέπειτα ψυχισμό των παιδιών τους.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνες έχει η πολιτεία αλλά και όσοι λησμονούν να τονίζουν τη μεγάλη αξία της γυναίκας-μητέρας. Ιδιαίτερα η πολιτεία έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα στη σύγχρονη γυναίκα στους πολλαπλούς ρόλους που έχει αναλάβει: της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να αναλάβει περισσότερες δράσεις για την στήριξη της Ελληνίδας μητέρας, η οποία, δεν έρχεται αντιμέτωπη μόνο με τις υποχρεώσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, αλλά πολλές φορές και με τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις της ελληνικής κοινωνίας.
------------------------
Πηγή: xronos.gr
------------------------