Σελίδες

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Με νέες απεργίες μετά τις εκλογές απειλεί η ΠΝΟ

«Ραντεβού» για νέες απεργίες αμέσως μετά τις εκλογές δίνει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες εκτιμούν ότι οι συνολικές απώλειές τους σε επιβατική κίνηση από τις υπό εξέλιξη κινητοποιήσεις φθάνουν και στις 30.000 άτομα. 

Μετρούν όχι μόνο τις ακυρώσεις αλλά και τους επιβάτες της τελευταίας στιγμής που θα έκλειναν κάποιο εισιτήριο για τα νησιά σταθμίζοντας τις οικονομικές τους δυνατότητες όπως έδειξε η εμπειρία της Μ. Δευτέρας. Καθαρά σε επίπεδο ακυρώσεων, εταιρεία που διακινεί το 30% της επιβατικής κίνησης, υπολόγιζε χθες ότι έχασε 7.000 επιβάτες. Μόνο για τη Μεγάλη Τετάρτη είχαν κοπεί στην ακτοπλοΐα περί τα 18.000 εισιτήρια.

Η ζημιά από την απεργία είναι τέτοιας έκτασης ώστε πλοίο που δρομολογήθηκε εκτάκτως αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας για να απορροφήσει την κίνηση της Μεγάλης Τρίτης, τελικά παρέλαβε μόνο 300 επιβάτες από τους 2.000 περίπου που είχαν κλείσει θέση με το αρχικό δρομολόγιο.

Παρά τις συνέπειες, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη μερίδα των συνδικαλιστών της ΠΝΟ από όλο το φάσμα, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και πάλι σε κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα την παραμονή του Οίκου Ναύτου έξω από τον ΕΟΠΥΥ. Πάντως χθες ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει την ένταξή του στο νέο φορέα από την 1η Απριλίου. Ωστόσο, τροπολογία της τελευταίας στιγμής αφήνει «παράθυρο» για την έξοδο Ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον προηγηθεί αναλογιστική μελέτη και αυτά μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Η απεργία των ναυτικών άρχισε το πρωί χωρίς να σημειωθούν επεισόδια στα λιμάνια ενώ η συμμετοχή σε αυτή ήταν μεγάλη. Δρομολόγια πλοίων πραγματοποιήθηκαν σε εσωτερικές γραμμές των Κυκλάδων, σε πορθμεία όπως Πέραμα - Σαλαμίνα και σε τοπικές γραμμές από τον Αγιο Κωνσταντίνο.

Τουρισμός
Ανυπολόγιστες εκτιμούν πως θα είναι οι ζημιές που θα καταγράψουν οι τοπικές οικονομίες που συντηρούνται από τον εγχώριο τουρισμό καθώς η απεργία της ΠΝΟ που κράτησε δεμένα τα καράβια για δύο ημέρες αύξησε το αίσθημα της αβεβαιότητας των τουριστών προβαίνοντας σε ακύρωση εκατοντάδων κρατήσεων. 

Παράλληλα, τα νησιά που δεν έχουν ξένους τουρίστες αλλά συντηρούνται από τον εγχώριο τουρισμό, οδηγούνται σε αδιέξοδο την περίοδο του Πάσχα και αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και το Καλοκαίρι τότε οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες. Πάντως οι ξενοδόχοι έχουν προβεί σε ένα απίστευτο μπαράζ προσφορών ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν τις ζημιές που έχει προκαλέσει η απεργία της ΠΝΟ χωρίς, ωστόσο, να έχουν επιφέρει να αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.

Στη Σύρο και τη Νάξο όπου ο τουρισμός εξαρτάται αποκλειστικά από τους Έλληνες επισκέπτες η κατάσταση χαρακτηρίζεται απελπιστική. Ηδη έχει καταγραφεί ακύρωση 20% και 30% αντίστοιχα των κρατήσεων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Στην Τήνο πολλά ξενοδοχεία είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν και τελικά θα παραμείνουν κλειστά.

Στην Πάρο η εικόνα είναι επίσης απογοητευτική καθώς ο τουρισμός του νησιού βασίζεται σε Έλληνες επισκέπτες ενώ υπάρχουν και πάρα πολλοί που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες εκεί και βέβαια δεν προβλέπεται να τις επισκεφθούν για λίγες μόνο ημέρες.

Στην Πάτμο έχει επίσης ακυρωθεί ένα μεγάλο ποσοστό κρατήσεων παρά το γεγονός των εξαιρετικά χαμηλών προσφορών που έχουν προβεί οι ξενοδόχοι του νησιού.

Πλήγμα έχει δεχθεί και ο μέχρι πρότινος ακλόνητος προορισμός που δεν είναι άλλος από τη Μύκονο καθώς ο φόβος των κινητοποιήσεων έχει ήδη ακυρώσει και εκεί πολλές κρατήσεις.

Οι φορείς του τουρισμού στη Σκιάθο δεν είχαν μεγάλες βλέψεις για το Πάσχα, αλλά η απεργία της ΠΝΟ θα αποθαρρύνει και τους ελάχιστους που σχεδίαζαν να επισκεφθούν το νησί.

Ιδια εικόνα με δεκάδες ακυρώσεις καταγράφεται και στη Μήλο όπου παραδοσιακά το Πάσχα γεμίζει από Ελληνες τουρίστες. Φέτος, όπως φαίνεται, δεν θα επισκεφθούν το νησί ούτε εκείνοι που έχουν εξοχική κατοικία στο νησί.

Ξενοδόχοι
Για «συνδικαλιστικό ναρκισσισμό» που δεν έχει όρια κάνει λόγο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις αυτών των απεργιών είναι εξαιρετικά ζημιογόνες για τον τουρισμό, το μοναδικό αναπτυξιακό κλάδο της χώρας μας. Σημειώνει ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι φέτος οι αφίξεις εμφανίζουν κάμψη και θα ενταθούν τα προβλήματα βιωσιμότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, επικαλείται μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), σύμφωνα με την οποία μείωση των τουριστικών εσόδων το 2012 κατά 10% θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 70.000 θέσεων εργασίας.

«Νάρκη» για τα τουριστικά έσοδα
Ανοδο 9,3% παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2011 σε σχέση με το 2010 αυξημένες κατά 893,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ. Η άνοδος ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των αφίξεων κατά 9,5%. Παράλληλα το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 8.238,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 783 εκατ. ευρώ ή 10,5%.

Ανέκρουσε πρύμναν κρουαζιερόπλοιο με 2.000 τουρίστες στη Ρόδο
Η Silver Sea προχώρησε σε ακύρωση προσεγγίσεών της στο νησί και μετέφερε τους τουρίστες της στην Κύπρο.

H συνεχιζόμενη απεργία των ξεναγών απειλεί την τουριστική κίνηση της Ρόδου. Ηδη μία ξένη εταιρεία κρουαζιερόπλοιων η Silver Sea, προχώρησε σε ακύρωση προσεγγίσεών της στο νησί και μετέφερε τους τουρίστες της στην Κύπρο. Σε στάση επιφυλακής βρίσκεται και η Louis Cruises. 

Η εταιρεία αρχικά είχε αποφασίσει να ακυρώσει τις προσεγγίσεις της στη Ρόδο μεταφέροντας 2.000 επιβάτες των επόμενων εβδομάδων από την Ελλάδα στην Τουρκία και συγκεκριμένα στη Μαρμαρίδα. Ομως ύστερα από πιέσεις τοπικών παραγόντων και τουριστικών πρακτόρων η Louis δέχθηκε να αναθεωρήσει την απόφασή της τουλάχιστον όσον αφορά το δρομολόγιό της για τις 18 Απριλίου και στη συνέχεια να επανεξετάσει τη στάση της.
 -----------------------------------------------------------
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ-Αγγελική Καλλή, Γιώργος Ανδρής
-----------------------------------------------------------