Σελίδες

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων ανοίγει τις πύλες της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σήμερα, Πέμπτη, ξεκινά η νέα περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο - οι Θησαυροί - ο Μηχανισμός», η οποία φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα διαρκέσει έναν χρόνο.


Τα αντικείμενα του ναυαγίου δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά στο σύνολό τους, ενώ κάποια από τα εκθέματα θα βγουν πρώτη φορά από τις αποθήκες.

Τα περισσότερα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν, εκτίθενται ήδη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: ο περίφημος χάλκινος «Έφηβος των Αντικυθήρων», τα εκπληκτικής ομορφιάς γυάλινα σκεύη ή τα μαρμάρινα γλυπτά, που ανασύρθηκαν από το βυθό κατά τις έρευνες του 1900-1901.

Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πιο σύνθετος της αρχαιότητα, που χρονολογείται μεταξύ 2ου και 1ου αιώνα π. Χ.

Πρόκειται για την παλαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια, που προβληματίζει ακόμα και σήμερα τους επιστήμονες ως προς την ακριβή χρήση της, ενώ τα καινούργια στοιχεία που προστίθενται συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα και διευρύνουν τις γνώσεις μας ως προς τον αρχαίο κόσμο.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν και αντικείμενα του ναυαγίου από άλλες συλλογές, όπως ένα τμήμα από τη σανίδα τοιχώματος του ξύλινου σκαριού από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, 42 νομίσματα από το Νομισματικό Μουσείο και 2 χάλκινα αγαλματίδια, τα οποία αν και ανήκουν στη συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, βρίσκονται στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Ολυμπίας στο πλαίσιο μακροχρόνιου δανεισμού έως το 2015.

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων χρονολογείται στο 60-50 π. Χ., ενώ το φορτίο του από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π. Χ.

Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρα.

Ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, το 1900-1901, καθώς και το 1976 με τη βοήθεια του "Καλυψώ", του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ.

Η μερική ανέλκυσή του χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Με επίκεντρο τα παιδιά και στόχο τη γνωριμία τους με τον αρχαιολογικό πλούτο του βυθού και ειδικότερα τους θησαυρούς του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, καθώς και την επιστήμη της Ενάλιας Αρχαιολογίας, ξεκινούν στις 24 Απριλίου τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδίασε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοητά στον 1ο αιώνα π.Χ. και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις κοινωνικές τάξεις της ρωμαϊκής κοινωνίας, τον πολιτισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου της ύστερης ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.

Η επαφή με τα εκθέματα θα βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν την καλλιτεχνική αξία των έργων του Ναυαγίου και τις αισθητικές προτιμήσεις της ρωμαϊκής αριστοκρατίας, αλλά και να κατανοήσουν παράλληλα και τους λόγους διακίνησης των ελληνικών έργων τέχνης εκείνη την εποχή.

Επίσης, τα θα ανακαλύψουν πτυχές της ζωής πάνω στα αρχαία εμπορικά πλοία και θα γνωρίσουν τον οξυπύθμενο αμφορέα, τον κατεξοχήν τύπο εμπορικού αγγείου της αρχαιότητας, η παρουσία του οποίου σε συγκεντρωμένα σύνολα στο βυθό, σηματοδοτεί στις ενάλιες έρευνες την ύπαρξη αρχαίου ναυαγίου.

Τα προγράμματα θα διεξάγονται από τις 24 Απριλίου 2012 έως τις 28 Απριλίου 2013 και απευθύνονται σε μαθητές της Δ΄ και της Ε΄ Δημοτικού, καθώς και σε μαθητές της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου.

Έχουν δίωρη διάρκεια (10.00 πμ. έως 12:00 μμ) και παρέχονται δωρεάν κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (τηλ. επικοινωνίας 210 8217 724 και 210 8217 717).
----------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
----------------------------


Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,


Καταρχήν είναι χαρά μου να εγκαινιάζω μια τόσο σημαντική έκθεση στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας.

Θέλω να σας καλωσορίσω όλους.

Στην έκθεση αυτή για πρώτη φορά παρουσιάζεται το σύνολο των αρχαιοτήτων που ανασύρθηκαν απ’ τον χώρο του περίφημου ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Ενός ναυαγίου του οποίου προορισμός ήταν η μεταφορά ελληνικών έργων τέχνης στη Ρώμη, και αποτελεί την πρώτη μαρτυρία μαζικής εξαγωγής Ελληνικού πολιτισμού.

Κι αυτό το γεγονός μου δίνει την αφορμή να αναδείξω ένα θέμα που θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για τον Ελληνικό πολιτισμό.

Το ζήτημα της εξωστρέφειας.

Σ’ αυτή την πολύ δύσκολη εποχή, είναι κρίσιμο οι πολιτιστικοί φορείς της χώρας να ρίξουν τα τείχη και να αναζητήσουν νέους τρόπους επικοινωνίας πρώτα με εμάς τους Έλληνες που ζούμε δίπλα σε θησαυρούς και μετά με τους ξένους επισκέπτες. 

Να αυξήσουν την παρεμβατική τους ικανότητα εντός και εκτός της χώρας.

Για τρεις λόγους.

Πρώτον, διότι ως κοινωνία το έχουμε ανάγκη.

Όλοι μας σήμερα έχουμε ανάγκη, ιδίως οι νέοι, να εμπνευστούμε απ’ την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης αξιών, έχουμε ανάγκη να ξαναβρούμε αξίες που θα βάλουμε ως μέτρο στον ατομικό και συλλογικό μας βίο.

Έχουμε ανάγκη να αισθανθούμε περήφανοι για την κληρονομιά μας και να αντλήσουμε δύναμη απ’ τον πλούτο της για να δημιουργήσουμε και οι ίδιοι, να καινοτομήσουμε, να διακριθούμε.

Σας διαβεβαιώ πως όταν κάτι ωραίο συμβαίνει μέσα σ’ ένα μουσείο, όπως απόψε, αυτό κινητοποιεί τους ανθρώπους. Τους κάνει να θέλουν ν’ αλλάξουν ό,τι άσχημο υπάρχει έξω απ’ το μουσείο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Πολιτισμός μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε για τη διεθνή προβολή της χώρας.

Ένα πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, όπως αυτή η έκθεση, δεν κινεί μόνο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Είναι κάτι που αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους.

Είναι κάτι που μας φέρνει στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τους σωστούς λόγους και συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Ο τρίτος λόγος, είναι πιο πραγματιστικός.

Έχει σχέση με την οικονομία και την ανάγκη να επενδύσουμε επιτέλους ως χώρα στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που είναι ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός μας.

Κανείς επισκέπτης δεν έρχεται στην Αθήνα για να κάνει μόνο ένα πράγμα και να φύγει.

Έρχεται για να ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία που αποτελείται από μια σειρά δραστηριοτήτων, εικόνων, αισθήσεων.

Έρχεται για να ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία η οποία περιλαμβάνει σειρά από δραστηριότητες, εικόνες, αισθήσεις.

Δική μας δουλειά είναι να εμπλουτίσουμε λοιπόν αυτή την εμπειρία. Να δημιουργήσουμε πόλους έλξης επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο.

Και πιστεύω ότι φορείς σαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε είναι ένα πολιτιστικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας, που πιστεύω ότι υπηρετεί όλα όσα ανέφερα: εμπνέει, στρέφει τα βλέμματα στην Αθήνα για ένα σπουδαίο λόγο, λειτουργεί ως πόλος έλξης επισκεπτών.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους δούλεψαν για την άρτια διοργάνωση της έκθεσης καθώς και όσους συνέβαλαν σ’ αυτή με χορηγίες.

Ιδίως την ΕΡΤ και τον ΟΠΑΠ, με τη βοήθεια των οποίων χρηματοδοτήσαμε τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ για το ναυάγιο που θα παρακολουθήσετε σε λίγο.

Εύχομαι ο κόσμος να τιμήσει αυτή την έκθεση μαζικά με την παρουσία του.

Σας ευχαριστώ.
-------------------------------
Πηγή:  yppo.gr
-------------------------------