Σελίδες

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Οικονόμου: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής στη φορολογία των αγροτών

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, απάντησε στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, σχετικά με δημοσιεύματα για ύπαρξη σχεδιασμών του Υπουργείου να αλλάξει το ειδικό καθεστώς φορολογίας των αγροτών, τονίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα ούτε από την τρόϊκα, ούτε από την πολιτική ηγεσία.Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, έχει αναλυτικά ως εξής :

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: «Κύριε Υπουργέ, εδώ και μερικούς μήνες, όπως σας ανέφερα από τον Νοέμβριο του 2011 με τη σχετική Ερώτηση που είχα καταθέσει και δεν απαντήθηκε, γίνεται λόγος για σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν υποδείξεων της τρόικας και ενόψει του νέου φορολογικού συστήματος, για την αλλαγή ή την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.

Μέχρι σήμερα, όπως γνωρίζετε, οι περισσότεροι αγρότες φορολογούνται με αυτό το ειδικό καθεστώς. Φορολογούνται, δηλαδή, στη βάση του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει, ανάλογα με τα στρέμματα που έχουν δηλώσει στον ΟΣΔΕ και τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν για κάθε στρέμμα και κάθε καλλιέργεια.

Το θέμα που τίθεται αφορά κυρίως στη σχεδιαζόμενη αντικατάσταση αυτού του ειδικού καθεστώτος, αφ’ενός με τη γενίκευση της υποχρέωσης τήρησης λογιστικών βιβλίων στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, αφετέρου με τη φορολόγηση με έναν ειδικό συντελεστή, που απ’ ό,τι γράφεται, θα κυμαίνεται από 20% έως 25% στο εισόδημα των παραγωγών, όπως αυτό θα προκύπτει από την αφαίρεση των δαπανών από τα έσοδα, χωρίς αφορολόγητο αποθεματικό ή ειδικές εκπτώσεις.

Το ενδεχόμενο αυτό, όπως καταλαβαίνετε, ανησυχεί ιδιαίτερα τους αγρότες και γενικά, αλλά και ειδικά στη Μεσσηνία. Γι’ αυτό, παρακαλώ να μου απαντήσετε εάν όντως έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα και αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών και η γενικευμένη αντικατάστασή του με το καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα επιφέρει, όπως καταλαβαίνετε, πρόσθετη και μεγάλη επιβάρυνσή τους.

Θέλω, κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό το ζήτημα να υπάρξει μία πολύ συγκεκριμένη απάντηση και να μας πείτε κατά πόσο, στα πλαίσια αυτά, εάν επιχειρήσετε κάτι τέτοιο, θα καταργηθεί και το ισχύον καθεστώς επιστροφής του ΦΠΑ.»

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ(Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): «Ασφαλώς, θα είναι συγκεκριμένη η απάντηση που θα δώσω. Πριν από αυτό, όμως, όπως οφείλω, θα σας ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση, για τη μη απάντηση στην γραπτή ερώτησή σας, η οποία πράγματι, όπως διαπίστωσα, είχε υποβληθεί από το Νοέμβριο και για κάποιο λόγο, που δεν είμαι σε θέση να σας πω τώρα και γι’ αυτό σας ζητώ συγγνώμη, δεν απαντήθηκε, διότι δεν περιήλθε εις γνώση μου, ούτως ώστε να απαντήσω.

Αυτή, όμως, η καθυστέρηση ουσιαστικά απάντησε και στο ερώτημα σας. Εάν το Νοέμβριο το ερέθισμα για την ερώτησή σας ήταν δημοσιεύματα και δεν έχει γίνει τίποτα έκτοτε, τα δημοσιεύματα είναι τουλάχιστον αμφίβολης αξιοπιστίας, διότι εάν από τότε υπήρχαν συζητήσεις, κάτι θα είχε γίνει.

Οι αγρότες, πράγματι, με το άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ απαλλάσσονται από μία σειρά από διαδικασίες που θα τους επιβάρυναν με περαιτέρω διαδικαστικές δυσχέρειες διοικητικής φύσεως, πράγμα που θα συνέβαινε εάν υπάγονταν στο κανονικό καθεστώς. Έχω να σας πω ότι από την εποχή που βρισκόσασταν στη θέση του Υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει υπάρξει καμία καινούργια σκέψη επί του θέματος. Αυτό σας το λέω ως περαιτέρω καθησυχαστικό στοιχείο.

Το επόμενο, επίσης καθησυχαστικό, στοιχείο είναι το εξής. Βεβαίως, διεξάγεται διάλογος για τη διαμόρφωση ενός εθνικού φορολογικού συστήματος. Βεβαίως, όπως θα έχετε καταλάβει, τα αποτελέσματα του έτους 2011 οδήγησαν στο συμπέρασμα και ημών και των πιστωτών της χώρας ότι πρόσθετα φορολογικά βάρη οποιασδήποτε μορφής δεν θα είχαν να προσφέρουν τίποτα.

Αυτός είναι ο τελευταίος και ίσως ισχυρότερος λόγος που θα μπορούσε να καθησυχάσει και εσάς και περισσότερο και από εσάς –αυτό δεν είναι ένδειξη έλλειψης σεβασμού προς το πρόσωπό σας, αλλά είναι ένδειξη μεγαλύτερου σεβασμού προς τους αγρότες- τους αγρότες που θα αξιολογήσουν την απάντηση την οποία σας δίνω.

Αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει από πουθενά καμία πρόταση που θα επιβάρυνε φορολογικά τους αγρότες και δεν θα τους επιβάρυνε και διαδικαστικά. Σε αυτήν την κατάσταση βρισκόμαστε. Σε ό,τι αφορά το εθνικό φορολογικό σύστημα, πάρα πολλές αλλαγές συζητούνται, με βάση όμως μία αρχή που έχω πει κατ’ επανάληψη, να είναι απλούστερες, διαφανέστερες και ελαφρύτερες για τον φορολογούμενο και όχι επιβαρυντικές. Ευχαριστώ.»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Δευτερολογία): «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και τον κύριο Υπουργό για την αναγνώριση της καθυστέρησης που έγινε.

Θέτω αυτό το ζήτημα γιατί υπάρχει πραγματική ανησυχία και αυτό σε μια συγκυρία, κύριε Υπουργέ, όπου συνεχίζει για τους αγρότες να αυξάνεται το κόστος παραγωγής συνολικά, το καλλιεργητικό κόστος και από την άλλη οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα και ιδιαίτερα στο λάδι που αφορά στη Μεσσηνία, συνεχίζουν να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι υπό αυτές τις συνθήκες το εισόδημα του παραγωγού και του αγρότη συνεχώς συρρικνώνεται. Είναι εμφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο, θα ήταν ένα ακόμα πολύ μεγάλο χτύπημα γι’ αυτό ακριβώς το αγροτικό εισόδημα.

Άκουσα προσεκτικά την απάντηση την οποία μου δώσατε για το ζήτημα αυτό, ότι δεν υπάρχουν επεξεργασίες. Έθεσα, όμως, το ζήτημα αν έχει τεθεί αυτό από την πλευρά της τρόικας και ποια είναι η θέση του Υπουργείου. Αν δεν έχει τεθεί, καλό είναι να ειπωθεί, προκειμένου να μην αιωρούνται, -όχι σε αυτή την Αίθουσα, αλλά πολύ περισσότερο στον αγροτικό κόσμο-, τέτοιου είδους αμφισβητήσεις και τέτοιου είδους ζητήματα.

Η όποια φοροδιαφυγή υπάρχει στον αγροτικό χώρο, όπως και σε άλλους χώρους, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ μπορεί να χτυπηθεί με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο, μέσω διασταύρωσης των αγροτικών τιμολογίων με τα δεδομένα αντίστοιχων δηλωμένων καλλιεργειών.

Υπάρχουν, δηλαδή, πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, γιατί από ό,τι υπέπεσε στην αντίληψή μου, ένας από τους λόγους που υποτίθεται είχε λεχθεί, προκειμένου να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς, ήταν αυτός. Θα περιμένω την απάντησή σας. Ευχαριστώ.»

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Δευτερολογία): « Ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε, κι εσάς, κύριε συνάδελφε. Στον βαθμό που μπορώ να καταλάβω μετά από αρκετούς μήνες συναντήσεων με την τρόικα και το ίδιο χρονικό διάστημα και με παράγοντες του Υπουργείου περισσότερη πίεση για προσδιορισμούς της μορφής που είπατε, αισθάνομαι από την ιεραρχία του Υπουργείου παρά από την τρόικα. Δεν έχω εισπράξει από την τρόικα τη διάθεση να γίνει κάτι σαν κι αυτό που λέτε, σε καμία συνάντηση. Αντιθέτως, την έχω εισπράξει από πολλούς παράγοντες του Υπουργείου τους οποίους τους ξέρετε γιατί, σας επαναλαμβάνω, τα έχετε περάσει.

Θα το είχατε εισπράξει κι εσείς και όχι απλώς το είχατε εισπράξει, αλλά νομίζω για μια σειρά επαγγελμάτων είχε γίνει επί των ημερών σας. Δεν θυμάμαι αν ήταν επί των ημερών σας, μπορεί και πριν από εσάς, πάντως είχε γίνει για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, παραδείγματος χάρη. Έφυγαν από τον αντικειμενικό προσδιορισμό και πήγαν στο λογιστικό προσδιορισμό. Έτσι δεν είναι; Άρα, αυτό προϋπήρχε και δεν έγινε τώρα. Και σας επαναλαμβάνω ότι όσο χρόνο είμαι περισσότερη πίεση έχω από συγκεκριμένους διευθυντές του Υπουργείου και πάντως καμία πίεση από τη μεριά της τρόικας. Για να μην δημιουργούμε και την αίσθηση ότι οτιδήποτε συμβαίνει κόντρα στη λογική είναι εισαγόμενο. Υπάρχει και εγχώριος παραλογισμός.

Βέβαια, κοιτάξτε, κάνετε τρία ερωτήματα και επιμείνατε στα δύο. Υπάρχει κι ένα τρίτο, το οποίο εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο. Είναι αυτό που θέσατε σχετικά με το τι θα γίνει με τους αγρότες χαμηλού εισοδήματος ή τους αγρότες που το ασκούν και το εισόδημά τους είναι συμπληρωματικού χαρακτήρα. Εδώ με εξωθείτε σε αρμοδιότητες άλλου συναδέλφου, αλλά δεν έχω καμία δυσκολία να σας πω ότι δεν θέλουμε τέτοιους αγρότες, δεν θέλουμε αγρότες χαμηλού εισοδήματος. Θέλουμε αγρότες οι οποίοι να έχουν εισόδημα από το οποίο θα μπορούν να ζουν. Πώς γίνεται τώρα αυτό; Υπάρχει μια γενεά αγροτών, παλαιά γενιά, που δυστυχώς με πολλές ευθύνες όλων μας στην Αίθουσα αυτή, έχουν εθιστεί να είναι αγρότες και να θεωρούν ότι κύρια πηγή του εισοδήματός τους είναι οι επιδοτήσεις. Αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν φταίνε οι άνθρωποι, εμείς φταίμε, αλλά μία γενιά η οποία θα προσανατολιστεί τελείως διαφορετικά στο να ζει με παραγωγικές επιλογές, με επιλογές καλλιεργειών, με εξαγωγικό προσανατολισμό, με δυνατότητες καθετοποίησης των προϊόντων που επιλέγουν, μια νέα γενιά αγροτών με νέα νοοτροπία, είναι αυτή που δεν θα ήταν γενιά αγροτών με χαμηλό εισόδημα.

Και βέβαια θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν και πάντως μόλις επιτρέψουν οι συνθήκες, να υπάρξει και ένα δίκτυ στήριξης των όποιων παραμένουν με χαμηλό εισόδημα, διότι στη δική μας αντίληψη όποιος έχει χαμηλό εισόδημα, δεν φταίει ο ίδιος. Φταίνε οι συνθήκες που οδηγούν άλλους να έχουν υψηλά εισοδήματα και άλλους να έχουν χαμηλά, δηλαδή, να υπάρχουν ανισότητες. Εκεί πρέπει να κάνουμε το ταχύτερο δυνατό προσπάθειες να φτάσουμε σε ένα τέτοιο οικονομικό επίπεδο του Δημοσίου ώστε ένα δίκτυ προστασίας κατά της φτώχειας που θα αφορά όλους τους πολίτες να καλύπτει και τους πιο φτωχούς αγρότες. Σας ευχαριστώ και γι’ αυτό το ερώτημά σας. »
-------------------------
Πηγή: paseges.gr
-------------------------