Σελίδες

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κοινωνικός τουρισμός ...τέλος! - Νέα λουκέτα φοβούνται οι ξενοδόχοι.

Ένα ακόμα πλήγμα για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων έρχεται να προστεθεί στην ήδη πολύ άσχημη εικόνα του κλάδου, μετά και την πρόθεση για κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που μέσω της εισφοράς του 2%, οι εργαζόμενοι κάνουν χρήση των δελτίων για κοινωνικό τουρισμού.

Αποτελεί κοινό... μυστικό για τον ξενοδοχειακό κλάδο ότι το εν λόγω μέτρο θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα για ξενοδοχεία που είχαν λόγο ύπαρξης κυρίως από τον κοινωνικό εγχώριο τουρισμό.

Αυτό ακριβώς επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πέραν από τα λουκέτα που έρχονται σε μικρά κυρίως ξενοδοχεία, στάθηκε και στη συρρίκνωση του τζίρου των εμπλεκομένων επιχειρήσεων με τα τουριστικά πράγματα (μεταφορές, τοπική οικονομία κλπ).

Η κατάργηση του κοινωνικού τουρισμού, όπως είπε, θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο, αλλά και τον Έλληνα εργαζόμενο και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξεύρεσης φόρμουλας, που θα διατηρεί αυτή την κατάκτηση για την ελληνική οικογένεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ενωσης ξενοδόχων Ζακύνθου και μέλος του ΞΕΕ στάθηκε σε μια ακόμη πολύ σημαντική πτυχή αυτής της εξέλιξης, καθώς όπως είπε αυτή η κατάταση θα οδηγήσει σε περεταίρω μείωση των προσφερόμενων τιμών από τις ξενοδοχειακές μονάδες γεγονός που θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα τους.

Εστιάζοντας στον κοινωνικό τουρισμό η κα Τετράδη ανάφερε, οτι υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν αντισταθεί στις πιέσεις των διεθνών Tour Operator's και προτιμούν να λειτουργούν με κουπούνια κοινωνικού τουρισμού και πλέον καταδικάζονται σε "θάνατο".

Το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2011 - 2012, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο 2011 με ισχύ έως τον Μάιο 2012 έχει προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ και αφορούσε περίπου 110.000 δικαιούχους.

Πέρυσι, παρά το γεγονός που έτρεχε το πρόγραμμα, ο εγχώριος τουρισμός, όπως άλλωστε έχουν ανακοινώσει όλοι οι φορείς του τουρισμού σημείωσε πτώση 20%, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2012 κάνουν λόγο και για υπερδιπλασιασμό της πτώσης, σε ό,τι αφορά πάντα τον εγχώριο τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις από το εξωτερικό αυτή την περίοδο κινούνται με διψήφιο αρνητικό πρόσημο και όπως εκτιμάται αν δεν σταθεροποιηθεί η πολιτικό-οικονομική κατάσταση δεν θα υπάρξει ανατροπή της κατάστασης.
-------------------------------------------
Πηγή: greece-salonika.blogspot.com
-------------------------------------------