Σελίδες

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Υπεραυτάρκεια στα αλιεύματα έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ

Την ώρα που όπως δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, ο αγροτικός τομέας είναι σε θέση να παράξει νέο πλούτο και να επιτύχει την υπεραυτάρκεια, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νεότερα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ για το ποσοστό αυτάρκειας στον τομέα της αλιείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ολοκληρωμένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΑΣΕΓΕΣ, στα αλιεύματα το ποσοστό αυτάρκειας αγγίζει το 125,61% περίπου.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Τζανέτος Καραμίχας το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μία σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010, ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 94% περίπου.



Οι συνεταιρισμοί μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημα για υπεραυτάρκεια, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ στην ημερίδα που διοργάνωσε η κορυφαία Συνομοσπονδία της χώρας στη συμπρωτεύουσα.

Ειδικότερα, το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %).

Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα.

Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.



Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή - αλιεία ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 76,11% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα.

«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα».
------------------------------------------------
Πηγή: paseges.gr-Αλέξανδρος Μπίκας
------------------------------------------------