Σελίδες

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Νέες θέσεις, αλλά λιγότεροι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ανακατατάξεις στα μηχανογραφικά που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι

Ανακατατάξεις θα γίνουν στο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι περίπου 115.000 φετινοί υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Οι υποψήφιοι θα έχουν να επιλέξουν τμήματα τα οποία θα συμπεριληφθούν εκ νέου στο μηχανογραφικό, κάτι που θα προσθέσει και νέες θέσεις εισακτέων.

Ομως, ο τελικός αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, καθώς θα κοπούν θέσεις από τμήματα χαμηλής ζήτησης, αλλά και οι θέσεις (το 10%) που δίνονταν σε αποφοίτους παλαιότερων ετών.

Ετσι, υπολογίζεται ότι οι θέσεις θα είναι περίπου 70.000 σε σχέση με τις 78.000 πέρυσι.

Αλλαγές εξετάζονται και στο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και με βάση κοινωνικά κριτήρια.

Ο τελικός προγραμματισμός αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο επόμενο διάστημα, ωστόσο ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες και τις πληροφορίες της «Κ», τα ακόλουθα:

- Θα προστεθούν έξι τμήματα ΤΕΙ στις συνολικά 529 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που είχαν συμπεριληφθεί στο περυσινό μηχανογραφικό δελτίο.

- Πρόκειται για έξι τμήματα από τα 24, τα οποία δεν είχαν δεχθεί εισακτέους το 2011. Στις αρχές Νοεμβρίου η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου έστειλε επιστολές στα ΤΕΙ που έχουν τμήματα με σχετικό αντικείμενο ζητώντας τις προτάσεις τους για τη δημιουργία τριών τμημάτων στο γνωστικό αντικείμενο του Τουρισμού, ενός τμήματος στο αντικείμενο των Ιχθυοκαλλιεργειών και δύο τμημάτων στο αντικείμενο των Βιολογικών Καλλιεργειών. Τελικά, τα ΤΕΙ άφησαν το υπουργείο να αποφασίσει σε ποια ιδρύματα θα οργανωθούν τα νέα τμήματα.

- Στο μηχανογραφικό θα προστεθεί η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων, η οποία θα ενταχθεί στις σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.

- Θα μειωθεί ο αριθμός θέσεων, κυρίως σε περιφερειακά ιδρύματα. Βέβαια, δεν θα είναι της τάξης του 2011, όταν ενδεικτικά έφθασε το 60% (στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, οι θέσεις από 5.920 το 2010 μειώθηκαν στις 2.257).

- Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να μείνει ο συνολικός αριθμός (αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις ανά σχολή ή τμήμα) των θέσεων που θα οριστούν για τα κεντρικά (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Και αυτό, διότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι μεγάλη η πίεση των γονέων τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε ΑΕΙ της περιοχής τους, χωρίς να επιβαρυνθούν τα έξοδα της φοιτητικής «μετανάστευσης».

- Καταργείται από φέτος η κατηγορία των υποψηφίων - αποφοίτων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β΄) των δύο τελευταίων ετών, που έως πέρυσι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό για να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις φετινές εξετάσεις ολοκληρώνεται την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Παρότι η διαδικασία θεωρείται εύκολη για τους υποψηφίους -ήδη από τη Β΄ Λυκείου έχουν επιλέξει τα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν- υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία πρέπει να προσέξουν. Πρόκειται για τα ακόλουθα, όπως τα κατέγραψε για την «Κ» ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης:

- Η επιλογή του έκτου μαθήματος (δηλαδή του δεύτερου μαθήματος Γενικής Παιδείας, μετά τη Νεοελληνική Γλώσσα) οδηγεί τον υποψήφιο στα επιστημονικά πεδία με σχολές τις οποίες θα δικαιούται να δηλώσει στο μηχανογραφικό του.

- Ο βαθμός στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας επηρεάζει τον υπολογισμό των μορίων για όλα τα πεδία, γιατί ο βαθμός πρόσβασης προκύπτει από τον μέσο όρο των 7 μαθημάτων. Αν κάποιος δεν γράψει καλά ή δεν προσέλθει στην εξέταση των ΑΟΘ, χαλάει τον βαθμό του σε όλα τα πεδία.

- Οσοι εξεταστούν σε ειδικό μάθημα (για το οποίο απαιτείται τουλάχιστον το 10 για να συμμετάσχει ο υποψήφιος στη σχολή που το έχει ως προαπαιτούμενο) ή είναι υποψήφιοι για στρατιωτικές, αστυνομικές, γυμναστικές ακαδημίες και σχολές του Εμπορικού Ναυτικού και δεν προσέλθουν στις εξετάσεις αποκλείονται από τις συγκεκριμένες σχολές χωρίς άλλη επίπτωση.

- Οσοι επιλέξουν σχολές στρατιωτικές, αστυνομικές και Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να καταθέσουν αίτηση και στις σχολές αυτές όταν εκδοθεί η αντίστοιχη εγκύκλιος εισαγωγής. Αλλιώς, αποκλείονται.

Ερχονται αλλαγές για πολύτεκνους

Την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών (παιδιά τριτέκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, ορφανοί κ.ά.) εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, μόλις ένα χρόνο μετά την υιοθέτηση του ισχύοντος συστήματος.

Η αλλαγή κρίνεται αναγκαία λόγω των στρεβλώσεων που προέκυψαν, κυρίως εξαιτίας των πολύ χαμηλών βαθμολογίων που είχαν επιτυχόντες σε ΑΕΙ. Το υπουργείο, πάντως, δεν μελετά την επαναφορά του προηγούμενου συστήματος των μετεγγραφών.

Ειδικότερα, ώς το 2010 οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών, εάν εισάγονταν σε κάποιο ΑΕΙ, έπαιρναν μετεγγραφή σε ομοειδή σχολή της αρεσκείας τους.

Από το 2011 το σύστημα άλλαξε και οι υποψήφιοι διεκδίκησαν ξεχωριστές θέσεις σε κάθε ΑΕΙ (συνολικά 8.040).

Αποτέλεσμα ήταν να εισαχθούν υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Ενδεικτικά, με 1.885 μόρια στη Φιλολογία Αθήνας (η βάση ήταν 17.261 μ.), με 2.604 μ. στο Μαθηματικό Αθήνας (η βάση ήταν 15.769 μ.), με 7.258 μ. στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ (η βάση ήταν 21.715 μ.).

Μία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί είναι οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών να διεκδικούν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων σε κάθε σχολή, αλλά για να εισαχθούν να πρέπει να έχουν τουλάχιστον τα μόρια του τελευταίου επιτυχόντος σε ομοειδή σχολή από τη γενική κατηγορία υποψηφίων.

Για παράδειγμα, στην Ιατρική Αθηνών δίνονται 30 θέσεις για παιδιά πολυτέκνων οικογενειών.

Για να καταλάβει κάποιος μία από αυτές τις θέσεις, πρέπει να έχει τη βάση εισαγωγής στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης (παραδοσιακά έχει τη χαμηλότερη βάση μεταξύ των 7 Ιατρικών της χώρας).

Η πρόταση αποτελεί συνδυασμό του προηγούμενου με το υπάρχον σύστημα.
-----------------------------------------------------
Πηγή: kathimerini.gr-Του Αποστολου Λακασα
-----------------------------------------------------