Σελίδες

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Κάνει πίσω το υπουργείο οικονομικών στην απαγόρευση πώλησης τσικουδιάς και τσίπουρου από παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς .

Αποσύρθηκε τελικά η διάταξη η οποία θα απαγόρευε την απευθείας πώληση χύμα τσικουδιάς και τσίπουρου από τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (15/1/2012) με τους εκπροσώπους του συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς και τη συμμετοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου και Μαρίας Σκραφνάκη.

Πάντως σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στο κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν αρνητικό σε μια τέτοια ρύθμιση. Τουλάχιστον 30 βουλευτές από όλη την Ελλάδα δεσμεύτηκαν ότι σε περίπτωση που το υπουργείο θα κατέθετε μια τέτοια ρύθμιση δεν πρόκειται να την ψήφιζαν.

«Οι παραγωγοί καταθέσαν τις απόψεις τους και ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να βγάλει καμιά νομοθετική ρύθμιση σε διαβούλευση πριν να συναντηθεί με τους παραγωγούς και όλους τους φορείς του κλάδου για να συζητήσουν επί της ουσίας για το θέμα», τόνισε στον ΑγροΤύπο μετά τη συνάντηση ο βουλευτής κ. Κεγκέρογλου. «Οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί ή άλλως «καζανάδες» ζητούν την διατήρηση των δικαιωμάτων τους και τη βελτίωση των προϋποθέσεων διάθεσης της παραγωγή τους. Η πολιτεία οφείλει να δείχνει την έμπρακτη στήριξη της σε όσους συνδράμουν στην Ελληνική παραγωγή και στην αύξηση της απασχόλησης», προσθέτει ο κ. Κεγκέρογλου.

«Αν περνούσε μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν σαν να ήθελαν να μας κλείσουν», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος των Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ηρακλείου, Αντώνης Φραγκιαδάκης και προσθέτει: «εμείς είμαστε αμπελουργοί και είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουμε με τα σημερινά οικονομικά προβλήματα. Δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε το κόστος συγκομιδής. Η τσικουδιά μας φέρνει ένα πρόσθετο εισόδημα που τώρα θέλουν να μας το αφαιρέσουν. Στο Ηράκλειο παράγονται κάθε χρόνο 300 τόνοι τσικουδιάς. Αν μας απαγορέψουν την εμπορία της τσικουδιάς θα είναι η ταφόπλακα για μας. Πέρσι θέλησαν με σχέδιο νόμου να μας αναγκάσουν να παραδίνουμε σε 5 ημέρες το προϊόν μας στις ποτοποιίες. Αλλά τελικά μετά από τις αντιδράσεις μας το απέσυραν. Πιστεύω ότι σήμερα η πατρίδα μας έχει ανάγκη από αγροτική παραγωγή, την οποία πρέπει η πολιτεία να τη βοηθήσει και όχι να την απαξιώνει».

Τα αιτήματα των παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς είναι:

1. Ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης τσικουδιάς πρέπει να διατηρηθεί αφού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής κουλτούρας

2. Να δύνανται οι παραγωγοί να διαθέτουν, εφόσον το επιθυμούν, το προϊόν τους υπό την επωνυμία τους και το χρόνο απόσταξης του καθώς και

3. Εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου οι νόμιμοι παραγωγοί να προστατευτούν από τους επιτήδειους (έλεγχος σήμανσης-κωδικός παραγωγού-χρόνου απόσταξης-στοιχεία καταβολής απαιτούμενου φόρου-ειδική ταινία παραγωγού κλπ)

4. Αξιοποίηση Ελληνικών πρώτων υλών για την διαδικασία της απόσταξης, λ.χ. κρητικιάς σουλτανίνας, η οποία «μένει» στους παραγωγούς. Η χώρα μας έχει το δικαίωμα να καταστήσει υποχρεωτική την παραγωγή τσικουδιάς και άλλων συναφών ποτών με βάση την ελληνική οινική αλκοόλη, ιδιαίτερα σήμερα που συνεχώς γίνεται λόγος για εξεύρεση τρόπων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
----------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
----------------------------------------------