Σελίδες

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Διαλύονται οι παιδικές βιβλιοθήκες για χάρη του μνημονίου;

Επίκαιρη ερώτηση στην υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου σχετικά με το μέλλον των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και των εργαζομένων τους, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Ο Τ. Κουράκης, μετά το τέλος της διαδικασίας, δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για τη διάλυση των 28 Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών του ΟΠΕΒ, οργανισμού χρηματοδοτούμενου κατά το 90% από το Υπουργείο Παιδείας, αφήνοντας εντελώς μετέωρους τους 32 υπαλλήλους του, ήδη απλήρωτους εδώ και δυο χρόνια, επιβεβαίωσε σήμερα η Υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου.

Η σύμπλευση της κας Διαμαντοπούλου με τις μνημονιακές επιταγές για το άγριο πετσόκομμα του Δημόσιου Τομέα, ακόμη κι αν πρόκειται για τις ελάχιστες μορφωτικές ευκαιρίες παιδιών σε μικρά και συχνά ακριτικά χωριά, όπως η Μύκη στα πομακοχώρια, η Ξυλαγανή Ροδόπης, η Βλαχιώτη Λακωνίας, το Λιβάδι Κυθήρων, αλλά και το Βελβεντό της περιοχής Κοζάνης απ’ όπου η ίδια κατάγεται, δεν μας εκπλήσσει δυστυχώς. Η κα Διαμαντοπούλου, κατ’ επανάληψη, με το λόγο και την πράξη, έχει εμφανιστεί ως ένθερμη θιασώτις αυτής της πολιτικής.

Μας εντυπωσιάζει όμως η εμμονή της με τα βιβλία ή πιο σωστά, εναντίον των βιβλίων. Μετά το κλείσιμο των σχολικών βιβλιοθηκών, εξαιτίας της μη αποστολής ειδικευμένου προσωπικού για να τις λειτουργήσει, κι αφού τα σχολεία ξεκίνησαν φέτος χωρίς βιβλία κι ούτε, τη στιγμή αυτή, έχουν σταλεί όλα τα διδακτικά εγχειρίδια στα σχολεία της χώρας, προχωρεί στην διάλυση των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών.

‘Να καώσι’, λοιπόν, κατά το αλήστου μνήμης σύνθημα των διωκτών της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ε. Βενιζέλου και του Δ. Γληνού ή, πιο εκσυγχρονισμένα, ‘να εκποιηθώσι’ και τα βιβλία και η δημόσια παιδεία και η μόρφωση των παιδιών, για χάρη των τραπεζών, των δανειστών και των φίλων τους που κυβερνούν».

Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης ήταν το εξής :

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015», α. 4 της προτεινόμενης ρύθμισης, δρομολογείται η πλήρης κατάργηση του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ), σύμφωνα και με την πρόθεση των υπουργών Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππα, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Α. Διαμαντοπούλου και αναπληρωτή Υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, που εισηγήθηκαν την τροπολογία, όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση αλλά και το ιστορικό της υπόθεσης.

Ο ΟΠΕΒ συστάθηκε το 1993 με το ν. 2174/1993 ως Ν.Π.Ι.Δ., αφενός επιχορηγούμενος άνω του 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου εκ του ιδρυτικού του νόμου επιδιώκοντας κοινωφελή και όχι κερδοσκοπικό σκοπό και ως εκ τούτου ανήκει στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το αρ. 51 παρ. 1 ν. 1892/1990 ως ισχύει, όπως ο τελευταίος ορίζεται και οριοθετείται. Το έργο με το οποίο έχει επιφορτιστεί, από τη σύστασή του το 1993, κάθε άλλο παρά άχρηστο και «ζημιογόνο» (όπως αναφέρεται στην τροπολογία) είναι. Ο ΟΠΕΒ δραστηριοποιείται δημιουργώντας παιδικές βιβλιοθήκες και εκτελώντας προγράμματα για ομάδες παιδιών και εφήβων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, όπως βιβλιοθήκες σε απομακρυσμένες περιοχές, σε φυλακές ανηλίκων κλπ. Η λειτουργία του περιλαμβάνει το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου και 28 Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες, σε μικρές πόλεις και χωριά, καθώς και προγράμματα φιλαναγνωσίας.

Από το 2009, το ΥΠΔΒΜΘ περιέκοψε τη δημόσια χρηματοδότηση του ΟΠΕΒ, που από το 2003 κάλυπτε το 90% των δαπανών του, αφήνοντας απλήρωτους τους υπαλλήλους. Οι τελευταίοι, 32 στο σύνολο, προσληφθέντες από το 1994 και μετά με σύμβαση ΙΔΑΧ, έπαψαν να πληρώνονται από το Δεκέμβριο του 2009. Από 1/3/2010 προέβησαν σε επίσχεση εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν πρακτικά οι βιβλιοθήκες και τον Ιούνιο του 2011 κατέθεσαν αγωγή κατά του ΟΠΕΒ και του Υπ. Παιδείας, ζητώντας τα δεδουλευμένα τους.

Η θέση μας είναι πως η λειτουργία των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, όχι μόνον δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η δικτύωση και τα προγράμματά τους. Η πλήρης ένταξη των βιβλιοθηκών στο Υπουργείο Παιδείας και η λειτουργία τους ως σχολικών βιβλιοθηκών ή η μετονομασία τους και υιοθέτησή τους από τους δήμους με ταυτόχρονη μετάταξη των εργαζομένων, όπως προτείνει και το Σωματείο των Εργαζομένων, θα μπορούσε να είναι μια λύση.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται η Υπουργός Παιδείας:

Τι μέτρα θα λάβει ώστε να μην διαλυθούν οι Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες, να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το έργο τους;

Προτίθεται με κάποιον τρόπο η πολιτική ηγεσία να εξασφαλίσει τη λειτουργία του θεσμού αυτού που παρουσιάζει εξαιρετικά θετικό έργο;

Θα εξοφλήσει το Υπουργείο τα δεδουλευμένα των 32 υπαλλήλων του ΟΠΕΒ και πότε;

Ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων αυτών σε περίπτωση διάλυσης του Οργανισμού;

Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης
-------------------------------------------
Πηγή: syrianospolitis.blogspot.com
-------------------------------------------