Σελίδες

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Άνιση αντιμετώπιση των εργαζομένων στον δήμο

Ο θεσμός του ετήσιου bonus, η πέραν δηλαδή του τακτικού μισθού οικονομική επιβράβευση μισθωτού υπαλλήλου, εφαρμόζεται από ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως διεθνείς τράπεζες· απονέμεται ως επί το πλείστον επιλεκτικά, κατά την κρίση του εργοδότη ή διευθυντού γραφείου, και με κριτήρια συχνά υποκειμενικά, όπου μπορούν να παίξουν ρόλο και η προσωπική συμπάθεια ή εμπάθεια.

Ο θεσμός του bonus δεν υπάρχει στο δημόσιο, ούτε και προβλέπεται κάτι τέτοιο. Εντούτοις, την εβδομάδα των Χριστουγέννων, ο Δήμος Κυθήρων αποφάσισε την απονομή τέτοιων έκτακτων πληρωμών στο προσωπικό του – μόνο που δεν τα αποκάλεσε «bonus», αλλά «υπερωρίες».

Ας ξεκαθαρίσουμε αμέσως ότι η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία δεν έχει την παραμικρή αντίρρηση στο να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στον Δήμο υπερωρίες – το αντίθετο μάλιστα, τη στιγμή που αναμφισβήτητα πολλοί εξ αυτών αφιερώνουν στα καθήκοντά τους σημαντικά περισσότερο χρόνο απ’ όσο προβλέπει το κανονικό ωράριο.

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως ομολόγησαν στο δημοτικό συμβούλιο της 22/12 τόσο ο δήμαρχος όσο και ο Α’ αντιδήμαρχος, δεν τηρείται από τον δήμο τακτική κατάσταση υπερωριών.

Με τι κριτήρια λοιπόν διανέμεται η πρόσθετη αυτή οικονομική ενίσχυση;

Σύμφωνα με τους κ. Κουκούλη και Μ. Πρωτοψάλτη, «Το ποσόν αποφασίζουν ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Λαμβάνονται υπ’ όψιν η αποτελεσματικότητα του εργαζομένου και άλλα κριτήρια. Δόθηκαν μετά από πολύ σκέψη και έρευνα για το ποιοι είναι αυτοί που εργάζονται περισσότερο και ποιό εντατικά. Με αυτά τα δεδομένα επιβραβεύουμε».

Ακριβώς: πρόκειται για επιβράβευση και όχι για πληρωμή την οποία δικαιούνται αυτομάτως οι εργαζόμενοι, όπως συμβαίνει με τις υπερωρίες.

Είναι αυτονόητο ότι μοναδικό αντικειμενικό κριτήριο για την πληρωμή υπερωριών δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την αντίστοιχη κατάσταση· οποιαδήποτε άλλο κριτήριο είναι εκ των ενόντων υποκειμενικό, και υπόκειται, όπως σημειώσαμε πάρα πάνω, σε εμπάθειες από τις οποίες φυσικά ουδείς είναι ανεπηρέαστος.

Από τη στιγμή που ενώ η δημοτική αρχή αμέλησε, κάκιστα, την σωστή τήρηση κατάστασης υπερωριών, εντούτοις όμως επέλεξε αυτό το πρόσχημα για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων στον δήμο, είναι αναγκασμένη να τους αντιμετωπίσει ισότιμα.

Με άλλα λόγια, ο καταμερισμός πρέπει να γίνεται είτε αξιοκρατικά, με βάση υπαρκτά και αδιάσειστα στοιχεία, είτε σύμφωνα με την αρχή της ισοτιμίας.

Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι ο υποκειμενικός και με μοναδικά κριτήρια τις προσωπικές εκτιμήσεις καταμερισμός.

Στην περίπτωση αυτή, όπου οι «υπερωρίες» είναι εμφανώς πλασματικές, μοναδική αμερόληπτη λύση αποτελεί η ίση μεταχείριση των εργαζομένων.
-------------------------------
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 27/12/2011