Σελίδες

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Οργανικά οξέα ως εναλλακτική λύση για τις θεραπείες ενάντια στο βαρρόα.

Θα ήθελα να συστήσω στους μελισσοκόμουςνα εξοικειωθούν με τη χρήση των οργανικών οξέων ως εναλλακτική λύση για τις θεραπείες ενάντια στο βαρρόα.

Γιατί οργανικά οξέα; Κατά κύριο λόγο, επειδή αυτή η μέθοδος θεραπείας εξασφαλίζει ότι το κερί στις αποικίες μας και κυρίως στους ορόφους του μελιού, είναι απαλλαγμένο από χημικά κατάλοιπα, οπότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το μέλι πουσυλλέγουμε και τρώμε είναι απόλυτα ένα καθαρό,ένα τέλειο φυσικό προϊόν.

Επίσης, καθώς τα ανθεκτικά στα φάρμακα βαρρόαεξαπλώνονται σε όλες τις χώρες, μπορούμενα περιμένουμε άκρως ανθεκτικά ακάρεακι εδώ κάποια στιγμή στο μέλλον. Από τη στιγμή εκείνη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μη-φαρμακευτικές μέθοδοι, γι 'αυτό είναι καλό να είμαστε εξοικειωμένοιμε αυτές.

Σπάνια χρησιμοποιούνταιαπό τους επαγγελματίες μελισσοκόμους, αλλά πολύ σημαντικές για τον ερασιτέχνη, τουλάχιστον μέχρι να έχουνε μπιστοσύνη ότι το ετήσιο πρόγραμμα θεραπείας τους λειτουργεί καλά, μια αρίθμηση της πτώσης ακάρεων θα σας δώσει μια εκτίμηση της προσβολής Varroa στις αποικίες σας, και ως εκ τούτου, όταν απαιτείται θα αντιμετωπίζονται.

Τοποθετήστε ένα δίσκο κάτω από τη βάση με σήτα της κυψέλης, αν χρησιμοποιείτε τέτοια, ή στην είσοδο της κυψέλης για να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό της βάσης,και το αφήνουμε για μια εβδομάδα περίπου. Μετρήστε προσεκτικά μετά - ένας μεγεθυντικόςφακός είναι βολικός γι 'αυτό- για να βρείτε την καθημερινή πτώση ακάρεων. (Μπορείτε να έχετε σχεδιάσει ένα πλέγμα 10Χ10cm ώστε ναδιευκολυνθείτε στην καταμέτρηση.)

Στη συνέχεια, εφαρμόστε έναμαθηματικό τύπο για να βρείτε τα επίπεδα προσβολής varroa(βλέπε αντίγραφο τωνσημειώσεων Graham Sharpe του).

Στόχος πάντα είναινα αποφεύγεται η θεραπεία για varroa κατά τη διάρκεια παραγωγικών περιόδων: το μέλι και οι θεραπείες δεν συνδυάζονται. Έτσι το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η άνοιξη είναι οι εποχές για την προστασίατων μελισσών σας από βαριέςπροσβολές και, εάν είναι αναγκαίο, να επωφεληθούμε από το «χάσμα του καλοκαιριού" για την αντιμετώπιση ενός πολύ βαριά προσβεβλημένου μελισσιού που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης.

Οι εξαχνώσεις του φορμικού οξέως σκοτώνουν τα ακάρεα βαρρόα πάνω στις μέλισσες και μέσα στα κελιά του γόνου κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη χρονιά σε μία αποικία που δεν έχει ορόφους για μέλι. Διαπερνά το εξωτερικό κέλυφος της θηλυκής βαρρόα που είναιπολύ λεπτότερο από αυτό της μέλισσας και καταστρέφει τα κύτταρα της.

Η χρησιμοποίησή του μυρμηκικού οξέος απευθείας από το μελισσοκόμο είναι δύσκολη έως αδύνατη γιατί η ταχύτητα εξάτμισή του είναι καθοριστική τόσο γιατην αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις του στις μέλισσες. Η εξάτμισή τουεξαρτάται από τη % συγκέντρωσή του στο νερό, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, το υλικό εξάτμισης στο οποίο τοποθετείται, η δυναμικότητα του μελισσιού και από άλλους παράγοντες. Για τους λόγους αυτούς στην Ευρώπη χρησιμοποιούνταιειδικές συσκευές με τις οποίες ανάλογα με τη περίπτωση μπορεί να ρυθμιστεί ηταχύτητα εξάτμισης . Οι συσκευές αυτές συνοδεύονται με οδηγίες χρήσειςέτσι ώστε να μην γίνουν λάθη.

Τέτοιες συσκευές είναι:

α) MiteGone διανεμητήρας. Η εξάτμιση του φορμικούοξέος ελέγχεται από την επιφάνεια του διανεμητήρα που εκθέτει κατά περίπτωση ομελισσοκόμος. Σε περιπτώσεις βαριάς προσβολής παραμένει στην κυψέλη έωςκαι 40 ημέρες Παράγεται στο Καναδά, υπάρχει στην Ευρώπη.


β) Nassenheider Evaporator.Διαθέτει θρυαλλίδα η οποία ρυθμίζεται ανάλογα με την ταχύτητα εξάτμισης πουθέλουμε να πετύχουμε. Το δοχείο τοποθέτησης του οξέος φέρει ενδείξεις ώστε ναελέγχεται η ταχύτητα εξάτμισης του οξέος.




γ) Apidea Evaporator. Τοποθετείται πάνω στα πλαίσια. Η περιοχή εξάτμισης ρυθμίζεται ανάλογα με τομέγεθος της κυψέλης και την εξωτερική θερμοκρασία.


δ) Κramer Evaporator. Η πλέον γνωστή συσκευή εξάτμιση του φορμικού οξέος.

ε)Apicure formic acid gel. Το φορμικό οξύ είναι ενσωματωμένο σε ζελέ έτσι ώστε να μην δημιουργεί κανένα κίνδυνο για τον μελισσοκόμο.

Στ) FAM-dispenser. Η εξάτμιση ρυθμίζεται με άνοιγμαή κλείσιμο των διαστημάτων της συσκευής σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.
Τοποθετείται στη κορυφή των κηρηθροφορέων με τα ανοίγματα τοποθετημένα προς τα κάτω.


Έχουν δοκιμαστεί διαφορετικές μέθοδοι εφαρμογής και τα σκευάσματα που έχουν αναπτυχθεί έχουν μεταβλητή αποτελεσματικότητα.

Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος και η κατάσταση της αποικίας, την εποχή του χρόνου, την υγρασία, τη θερμοκρασία, κλπ. Η αποτελεσματικότητα της κάθε μεθόδου μπορεί να κυμαίνεται από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη.

Το Μυρμηκικό οξύ είναι διαβρωτικό και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα!
Λαστιχένια γάντια και γυαλιά ασφαλείας πρέπει να φοριούνται και η εισπνοή των ατμών του πρέπει να αποφεύγεται!

Μια αποτελεσματική μέθοδος εφαρμόζεται σε ένα διόροφο μελίσσι το φθινόπωρο:

•Αφαιρέστε το καπάκι και καπνίζουμε τις μέλισσες στην κορυφή. Τοποθετούμε χαρτοπετσέτες ή βέτεξ πάνω στα πλαίσια και τις βρέχουμε με διάλυμα οξέος αποφεύγοντας τη διαρροή.
• Στη συνέχεια κλείνουμε την κυψέλη.Κάθε δόση ισοδυναμεί με 30 έως 45 ml (1 - 1.5. Fl oz) από διάλυμα με 65% μυρμηκικό οξύ.
•Εφαρμόστε τρεις έως τέσσερις φορές, με κενό από τέσσερις έως επτά ημέρες.
•Οι εξωτερικές θερμοκρασίες πρέπει να είναι τουλάχιστον 12°C αργά το απόγευμα.
•Καλύτερα αποτελέσματα όταν δεν υπάρχει γόνος στην αποικία.
•Η πτώση των ακάρεων μπορεί να παρακολουθείται με μία κολλητική επιφάνεια στη βάση της κυψέλης.
•Οι θεραπείες με μυρμηκικό οξύ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας της βασίλισσας. Αντικαταστήστε τη βασίλισσα ετησίως ή ανά διετία.
--------------------------------------------------------------------------
Πηγή: ellinikomeli.gr-Πληροφορίες: Εργαστήρι Μελισσοκομίας ΑΠΘ
--------------------------------------------------------------------------