Σελίδες

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Καταστροφική ρύπανση για τα επόμενα 300 χρόνια επιφυλάσσουν στις ελληνικές θάλασσες τα ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα που απορίπτονται παρανόμως από κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος της Ιταλίας.


«Η ιταλική μαφία, σε συνδυασμό με ασυνείδητους βιομήχανους και διαχειριστές εργοστασίων, δεν έπαψε ποτέ να συμπεριφέρεται τις θάλασσες σαν χωματερές. Δυστυχώς έχουμε βάσιμες υποψίες ότι αυτή η πρακτική συνεχίζεται ακόμα και σήμερα», δηλώνει στην «Real planet» ο Αντόνιο Περγκολίτζι, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας της «Λεγκαμπιέντε».

Οι ιταλικές αρχές αναφέρουν περίπου 40 ύποπτες εξαφανίσεις πλοίων στα ιταλικά ύδατα, ενώ εκτιμούν ότι τουλάχιστον επτά ναυάγια με τοξικά υπάρχουν κοντά στους Παξούς, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τις ακτές της Μεσσηνίας.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της «Λεγκαμπιέντε» ενώ ο εντοπισμός και η ανέλκυση των ναυαγίων είναι εξαιρετικά κοστοβόρος ειδικά την περίοδο που διανύουμε, ο εντοπισμός των βιομηχανιών που παράγουν τοξικά απόβλητα είναι εφικτός.

«Δυστυχώς πολλοί πολιτικοί, επιχειρηματίες και άτομα του οργανωμένου εγκλήματος έχουν συμφέρον από την αποσιώπηση της υπόθεσης» τονίζει χαρακτηριστικά.

ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Από την άλλη όμως την επεξεργασία χιλιάδων τόνων υπολειμμάτων προερχόμενων από την Ιταλία προβλέπει η εφαρμογή, σε όλη την Αλβανία, του ιταλικού σχεδίου για την ανέργερση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας των αποβλήτων και υπολειμμάτων.

Τελευταία νομική πράξη, που ανοίγει το δρόμο υλοποίησης του σχεδίου, ήταν η ψήφιση, από την αλβανική Βουλή, του νόμου «για την ολοκληρωμένη επεξεργασία των υπολειμμάτων».

Η αλβανική εφημερίδα "Σέκουλι", σε σχετικό δημοσίευμά της αναφέρει ότι το σχέδιο έχει καταρτιστεί στην Απουλία της Ιταλίας και φέρει την ονομασία "SCORIA".

Η δε διάρκειά του είναι 15ετής. Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, στην Αλβανία θα ανεγερθούν 8 μεγάλες επιχειρήσεις για τη συγκέντρωση και φυσική επεξεργασία των υπολειμμάτων.

Οι περιοχές, όπου θα εγκατασταθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι- μεταξύ άλλων- το Αργυρόκαστρο, η Αυλώνα, το Ελμπασάν και το Μπεράτι . Στην Αυλώνα, τη Σκόδρα και το Μαλίκι της Κορυτσάς θα ανεγερθούν τρία επιπλέον συγκροτήματα βιομηχανικής επεξεργασίας των υπολειμμάτων.

Το μεγαλύτερο συγκρότημα θα ανεγερθεί στο Μαλίκι της Κορυτσάς και θα καλύπτει μια έκταση 130 στρεμμάτων, με τη δυνατότητα επεξεργασίας του να διαμορφώνεται σε 1,5 εκατομμύρια κυβικά υπολειμμάτων, ημερησίως.

Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές περιβαλλοντολογικών οργανώσεων στη χώρα, αναφέρει ότι προτού ακόμα ο νόμος τεθεί σε ισχύ, στο λιμάνι του Δυρραχίου αναμένεται να φθάσουν τα πρώτα πλοία με υπολείμματα από Ιταλία.

Επισημαίνει, επίσης, ότι, η όλη επιχείρηση χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας, καθώς και αυστηρού και συγκεκριμένου νομικού πλαισίου, γεγονός, που, κατά την εφημερίδα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αλβανία σε χώρα εισαγόμενων επικίνδυνων ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων.
---------------------------
Πηγή: ithacanews.gr
---------------------------