Σελίδες

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η Εντομοσπορίωση της κυδωνιάς: Συμπτωματολογία, κύκλος ασθένειας και αντιμετώπιση

Μετά από ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε για την πορεία της καλλιέργειας της Κυδωνιάς στην χώρα μας – στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική αγροτική εφημερίδα ΑγροΤύπος, η οποία κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου – διαπιστώσαμε ότι μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους παραγωγούς, η εμφάνιση της εντομοσπορίωσης στα δέντρα τους.


Μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι θεωρούσαν ότι η ασθένεια αυτή ήταν καινούρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες για την ασθένεια που έγραψε για τον ΑγροΤύπο ο Καθηγητής Φυτοπαθολογίας κ. Ελευθέριος Τζάμος τα πράγματα έχουν ως εξής:

H Εντομοσπορίωση της κυδωνιάς

Η ασθένεια δεν είναι νέα, διαγνώστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας εδώ και τριάντα περίπου χρόνια σε δείγματα φύλλων και καρπών κυδωνιάς στο νομό Πέλλας (Εικόνα). Προκαλείται από το μύκητα Entomosporium maculatum (τέλεια μορφή Fabraea maculata) που προσβάλλει εκτός από την κυδωνιά και ευαίσθητες ποικιλίες αχλαδιάς (φύλλα και καρπούς) και διάφορα καλλωπιστικά.

Συμπτωματολογία: Προκαλεί κηλίδωση στους κλάδους και στα φύλλα και φυλλόπτωση από τα μέσα του καλοκαιριού. Σε φύλλα, σε μίσχους, κλαδιά και σε καρπούς παρατηρούνται κηλίδες σκούρου καστανού ή μαύρου χρώματος.

Οι καρποί χάνουν την εμπορική τους αξία τόσο λόγω της κηλίδωσης όσο και λόγω των παραμορφώσεων. Αρχικά η ασθένεια εμφανίζεται στα φύλλα ως μικροσκοπικές στρογγυλές μωβ-μαύρες κηλίδες που γρήγορα αναπτύσσονται και προσεγγίζουν τα 3-6 χιλιοστά ενώ συνήθως παρουσιάζουν ένα μαύρο-καστανό στο κέντρο.

Η συνένωση των κηλίδων στα έντονα προσβεβλημένα φύλλα καταλήγει σε φυλλόπτωση. Ένα μαύρο ακέρβουλο (ατελής καρποφορία του μύκητα) αναπτύσσεται συνήθως στο κέντρο κάθε κηλίδας, όπου με υγρό καιρό έχουμε έξοδο λευκής μάζας κονιδίων. Οι κηλίδες στους καρπούς είναι συνήθως μεγαλύτερες εκείνων στα φύλλα και ενίοτε προκαλούν ρωγμές και καρπόπτωση.

Κύκλος της ασθένειας: Τα πολυκύτταρα σπόρια του μύκητα (κονίδια) που μοιάζουν με έντομα, από όπου προήλθε και το όνομα του παθογόνου, διαδίδονται από πεσμένα στο έδαφος φύλλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή από μικρά έλκη που δημιουργούνται στα κλαδιά με τα σταγονίδια της βροχής, το ανεμόβροχο ή με τεχνητή βροχή.

Διάρκεια υγρασίας από 8-12 ώρες και θερμοκρασίες 10-25 οC ευνοούν τη μόλυνση. Οι κηλίδες εμφανίζονται 7 περίπου μέρες μετά τη μόλυνση. Η ασθένεια εξελίσσεται ταχύτατα αργά το καλοκαίρι καθώς βροχή και άνεμος διασκορπίζουν τα μολύσματα στα δένδρα. Έχει διαπιστωθεί ότι η ευαισθησία των φύλλων και των καρπών δεν μειώνεται με την ωρίμανσή τους.

Αντιμετώπιση: Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με προστατευτικά μυκητοκτόνα. Ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου στην αχλαδιά αντιμετωπίζουν και τις πρώιμες προσβολές του παθογόνου.



Δυστυχώς όμως απαιτούνται και καλοκαιρινές επεμβάσεις (Ιούνιος-Ιούλιος αλλά και μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου με υγρές καιρικές συνθήκες και οψιμότητα των ποικιλιών).

Ενσωμάτωση των πεσμένων φύλλων στο έδαφος, αργά το φθινόπωρο, και καθαρισμός των δένδρων από κλαδιά με έλκη (συλλογή και καύση) μπορεί να μειώσει τα αρχικά μολύσματα για την επόμενη άνοιξη.

Τις πληροφορίες για την ασθένεια αυτή έγραψε ο Καθηγητής Φυτοπαθολογίας κ. Ελευθέριος Τζάμος
Φωτογραφίες: κ. Ελευθέριος Τζάμος
---------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------